Πυροσβεστικό Σώμα Βραζιλίας – Corpo de Bombeiros Militar

Προστέθηκε από F.R.N στις 16 Οκτωβρίου 2013. · No Comments · Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Κατηγορία Ζαφειρίου Μπάμπης, Παρουσίαση

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Share into that BigPicture-Share zone

 
Share Button

2/6/2012

Δυο λόγια για αυτή τη γνωστή – άγνωστη χώρα της Ν. Αμερικής. Είναι η 5η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα του κόσμου. Σήμερα βάσει του Συντάγματος ομοσπονδιακή δημοκρατία, η οποία αποτελείται από συνολικά 26 ομόσπονδες πολιτείες (estados), μία ομοσπονδιακή περιοχή (distrito federal) όπου φιλοξενεί την πρωτεύουσα της ομοσπονδίας, Μπραζίλια, και τις πόλεις, δήμους και κοινότητες. Το σύνταγμα δεν επιτρέπει σε καμία από αυτές τις πολιτικές οντότητες να αποχωρήσει ή να αποσχιστεί από την ομοσπονδία. Πολιτείες –Δήμοι – Κοινότητες έχουν συνταγματικά, ανεξαρτησία.

Το πυροσβεστικό Σώμα της Βραζιλίας είναι μια στρατιωτική δομή που έχει σαν αποστολή την Πολιτική Προστασία, την Πυρόσβεση, την Έρευνα και Διάσωση εντός των συνόρων των Πολιτειών της Ομοσπονδίας. Από το 1915 υπάρχει μία Εφεδρική Στρατιωτική Δύναμη και μία Επικουρική Δύναμη του Βραζιλιάνικου Στρατού. Το Στρατιωτικό Πυροσβεστικό Σώμα είναι τμήμα του Εθνικού Συστήματος Ασφάλειας και του Κοινωνικού Συστήματος Ασφαλείας της Βραζιλίας. Τόσο η πυροσβεστική όσο και η στρατιωτική αστυνομία αποτελούν τμήμα των ενόπλων δυνάμεων των Πολιτειών βάσει του Ομοσπονδιακού Συντάγματος.

Κάθε Πολιτεία έχει τη δική Στρατιωτική Πυροσβεστική Μονάδα (Corpo de Bombeiros Militar – CBM) με διαφορετική οργάνωση, κανονισμό και στολές.Η πρώτη πυροσβεστική μονάδα δημιουργείται από τον Αυτοκράτορα Dom Pedro II το 1856, χωρίς να έχει στρατιωτικά χαρακτηριστικά. Το 1881 το σώμα στρατιωτικοποιείται και υιοθετεί στρατιωτική ιεραρχία. Λόγω πολιτιστικών δεσμών με τη Γαλλία υιοθετείτε το μοντέλο των Πυροσβεστών των Παρισίων.

Το 1889 η χώρα αλλάζει το πολίτευμα σε δημοκρατικό και οι Πολιτείες βελτιώνοντας την οικονομική κατάστασή τους μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους Πυροσβεστικά Σώματα. Το σώμα όμως της Ομοσπονδιακής Πρωτεύουσας (Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι το 1960) συνεχίζει να είναι ανεξάρτητο και στρατιωτικό σήμερα ονομάζεται «Στρατιωτική Αστυνομία της Βραζιλίας».

Το 1915 η Ομοσπονδιακή Νομοθεσία επιτρέπει την ενσωμάτωση των στρατιωτικής οργάνωσης σωμάτων των κρατών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε περίπτωση ανάγκης. Από 1917 η Ταξιαρχία της Αστυνομίας και το Πυροσβεστικό Σώμα της Ομοσπονδιακής Πρωτεύουσας θεωρούνται εφεδρικές στρατιωτικές δυνάμεις, θεώρηση που απλώνεται σε όλες τις Πολιτείες με συνέπεια εμπλέκονται σε όλα τα στρατιωτικά συμβάντα.

Η κατάσταση αλλάζει ξανά μετά τις επαναστάσεις του 1930 και του 1932 διότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θέλοντας να περιορίσει τη δύναμη του στρατού αποστρατιωτικοποιεί τα πυροσβεστικά σώματα. Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του Estado Novo αυτές οι δυνάμεις επανέρχονται στο απόλυτο κρατικό έλεγχο και για μία ακόμη φορά στρατιωτικοποιούνται και συγχωνεύονται με τη στρατιωτική αστυνομία.

Το 1967 δημιουργείται η Inspetoria Geral das Polícias Militares (IGPM) (Γενική Επιθεώρηση Στρατιωτικών Αστυνομιών) που αναφέρει στο Υπουργείο Άμυνας και είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση της Στρατιωτικής Αστυνομίας (και του Πυροσβεστικού Σώματος).

Το τέλος του Στρατιωτικού Καθεστώτος και η ύπαρξη νέου Συντάγματος το 1988, δίνουν τη δυνατότητα στις Πολιτείες να διαχειρίζονται αυτόνομα και κατά την επιθυμία το Πυροσβεστικό τους Σώμα. Ο όρος «στρατιωτικό» υιοθετείτε το 1990 ώστε να διαφοροποιούνται τα στρατιωτικά πυροσβεστικά σώματα από τα πολιτικά και τα εθελοντικά.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Πηγή: http://en.wikipedia.org

505 Συνολικές Αναγνώσεις 1 Αναγνώσεις σήμερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *