Χίος πυρκαγιές 2012 η προσπάθεια

Προστέθηκε από F.R.N στις 18 Οκτωβρίου 2013. · No Comments · Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Κατηγορία Αρθρογραφία Πολιτών, Ζαφειρίου Μπάμπης

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Share into that BigPicture-Share zone

 
Share Button

18/5/2013

Η προσπάθεια προσέγγισης της ανεύρεσης των αιτιών και υπαίτιων των πυρκαγιών στη χώρα μας, σαφώς και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι μεγάλες και καταστρεπτικές πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, και το γεγονός, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι «ορφανός» υπαιτίων, γεννά την ανάγκη μιας πολύπλευρης αντιεμπρηστικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει στη σφαίρα της, το σύνολο των εγκληματολογικών πιθανοτήτων, θα εκτιμά κοινωνικές εκφάνσεις και μορφές κοινωνικών συγκρούσεων, θα μελετά ιστορικές συγκυρίες και θα λαμβάνει υπόψη γενικότερες εθνικές – πολιτικές – οικονομικές εξελίξεις.

Το περασμένο καλοκαίρι έπληξε μεγάλη πυρκαγιά τη νοτιοδυτική πλευρά της Χίου. Χάθηκαν 148.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Αντιμέτωποι σ’ αυτή την καταστροφή έτρεξαν διάφοροι φορείς να βοηθήσουν, αλλά κανείς δεν έχει μόνος του την δύναμη να δώσει λύσεις για όλες τις ανάγκες που προέκυψαν.


Η λέξη «εμπρησμός» ήταν εξ αρχής στα χείλη των κατοίκων της Χίου, και ειπώθηκε και από τον αρμόδιο υπουργό, που προανήγγειλε εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες. Η αλήθεια είναι ότι στις δύο τα ξημερώματα δεν υπάρχουν ούτε αναμμένα τσιγάρα, ούτε γιαγιάδες με φουφούδες, ούτε αυταναφλέξεις σκουπιδιών, ούτε οξυγονοκολλήσεις… Η αλήθεια επίσης είναι ότι μια πυρκαγιά στις δύο τα ξημερώματα ακριβώς με την έναρξη των μελτεμιών είναι σατανική σύμπτωση, και το γεγονός ότι οι κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή δε λειτούργησαν κάνει τη σύμπτωση ακόμα πιο σατανική… Η αλήθεια τέλος είναι ότι στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς, καθώς και στην (εύκολα προβλέψιμη βάσει της κατεύθυνσης του ανέμου) πορεία της, υπάρχουν νευραλγικότατες στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Πιο συγκεκριμένοι δεν επιτρέπεται να γίνουμε – όσοι γνωρίζουν το νησί καταλαβαίνουν, και οι υπόλοιποι δε χρειάζεται να μάθουν.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την oλοκληρωμένη διαχείριση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα σε καιρό οικονομικής κρίσης

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος,για δεύτερη φορά μετά από συνέδριο με ανάλογο θέμα που έγινε τον Οκτώβριο του 2012 στη Χίο, συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του Ιδρύματος Ευγενίδη στις 14 Μαΐου 2013 φορείς και ενεργοί επιστήμονες Έλληνες και Ξένοι για να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα σχέδια δράσεις τους για τα Ελληνικά δάση και δασικές εκτάσεις, τις αρτηριοσκληρώσεις του νομικού πλέγματος αλλά και την ουσιαστική αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την παγκόσμια τεχνογνωσία και συμπεράσματα για τις δράσεις και πρωτοβουλίες πριν – κατά – μετά τη καταστροφή.

Παρόντες με το φόβο να ξεχάσω κάποιον ο Σύμβουλος του Γ. Γ του ΟΗΕ για θέματα δασικών καταστροφών και η ομάδα του, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολεμική Αεροπορία, το ΓΕΕΘΑ, η Δνση Δασών, το ΥΠΕΚΑ, η ΕΜΥ, η ΚΕΔΕ, η WWF.

Άκομψο και ελλιπές σαν δελτίο τύπου … αναμένοντας τα πρακτικά

Για το Fire.gr X. Ζαφειρίου

469 Συνολικές Αναγνώσεις 1 Αναγνώσεις σήμερα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *