Παίζοντας με τη φλόγα στην επιτυχία

Προστέθηκε από F.R.N στις 27 Νοεμβρίου 2013. · 4 Σχόλια · Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Κατηγορία Αρθρογραφία Πολιτών, Πυροσβεστικό Σώμα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Share into that BigPicture-Share zone

 
Share Button

27/11/2013

Η Ελληνική Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Γερμανίας. Τώρα κατηγορείται ο Αρχηγός της ως «Υπηρέτης των Γερμανών». Οι Αρχές τον υποσκάπτουν.

Καπνίζοντας σαν ατμομηχανή περιφέρεται στο γραφείο του ο Νίκος Σαχινίδης. Παντού στοίβες χαρτιά , το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα. Πυροσβέστες , πολιτικοί , συνεργεία , όλοι θέλουν κάτι απ’ αυτόν. Και ο 60-χρόνος Έλληνας είναι εμφανώς στο αντικείμενό του. Αν αυτό δεν ήταν ακατάλληλο , θα λέγαμε ότι ο κ. Σαχινίδης «καίγεται για τη δουλειά του».

Είναι ο ιδρυτής και ο αρχηγός της Εθελοντικής πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια δεκατεσσάρων ( 14 ) ετών οργάνωσε μία άκρως αποτελεσματική υπηρεσία. Γερμανοί και Αυστριακοί δώρισαν για το σκοπό αυτό εβδομήντα ( 70 ) πυροσβεστικά οχήματα και προσέφεραν την τεχνογνωσία. Γι’ αυτό μπορούν στα βουνά της βόρειας Ελλάδος να εκπαιδεύσουν κάποιους πυροσβέστες στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Όσο η Ελληνική επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία , με 9.200 συνεργάτες
( πυροσβεστικούς υπαλλήλους ) δαπανά ετησίως μόνο για λειτουργικά έξοδα το ποσό των 350 εκατ. ευρώ , ο κ. Σαχινίδης με τη δύναμη των 1.200 εθελοντών του χρειάστηκε σε διάστημα δέκα ( 10 ) ετών το ποσό των δύο εκατ. ευρώ. Επειδή το ως άνω ποσό δεν επαρκούσε , αύξησε το κονδύλι δίνοντας 74.500 ευρώ από την τσέπη του.

«Η πυροσβεστική είναι έργο ζωής» , λέει η Παρθένα Κοτσίδου , σύζυγος του κ. Σαχινίδη , η οποία τον βοηθά στην διοίκηση. «Έχουμε μάθει στη Γερμανία , πόσο πολύ βελτιώνει η εθελοντική προσφορά τις ζωές όλων». Ακόμη και οι ευρωπαίοι ελεγκτές σε θέματα Ελλάδος , στις Βρυξέλλες , αναφέρονται επαινετικά στο ικανό ζεύγος.

Η πυροσβεστική θα μπορούσε , λοιπόν , να είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα ελληνικής αναπτυξιακής βοήθειας. Θα μπορούσε… Αντ’ αυτού , λέει ο κ. Σαχινίδης : «Βρίσκομαι λίγο πριν την καταστροφή».
Τα Ελληνικά Τελωνεία ανάγουν τα δωρηθέντα πυροσβεστικά οχήματα της Γερμανίας σε οχήματα πολυτελείας και απαιτούν το 30-πλάσιο της αντικειμενικής τους αξίας ως φόρο εισαγωγής. Άλλες ( οικονομικές ) Αρχές βεβαίωσαν φορολογική απαλλαγή , ωστόσο φοροτεχνικοί αμφισβήτησαν αργότερα το γεγονός , ότι οι Γερμανικές Αρχές είχαν αποδώσει τον Φ.Π.Α. για τις εν λόγω δωρεές.
Πλέον απειλείται ο κ. Σαχινίδης με μηνυτήρια αναφορά για «λαθρεμπορία πυροσβεστικών οχημάτων». Για κάθε πυροσβεστική επέμβαση πρέπει , εκτός των άλλων και σε αντίθεση με την επαγγελματική πυροσβεστική υπηρεσία , να πληρώνει και διόδια.

Ανώνυμα τηλεφωνήματα κατηγορούν τον κ. Σαχινίδη ως «Υπηρέτη των Γερμανών» και τον απειλούν με βία.
Οι εχθροί δεν διστάζουν ούτε να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ.

Τον Ιούνιο , ο Δήμαρχος Λειψών Σπύρος Μπενέτος , ανέμενε απεγνωσμένα ενίσχυση από πυροσβεστικά οχήματα του κ. Σαχινίδη. Όμως αυτά βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο λιμάνι του Πειραιά. Κάποιος είχε κλέψει τις άδειες κυκλοφορίας και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ταυτόχρονα , ανώνυμο τηλεφώνημα είχε κινητοποιήσει ( ειδοποιήσει ) την Αστυνομία. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσε κάποιος εκτός της Ένωσης Επαγγελματιών Πυροσβεστών να πράξει κάτι τέτοιο» , εξηγεί ο κ. Μπενέτος , εκφράζοντας τη ντροπή του για «καταστάσεις όπως στο μαφιόζικο Σικάγο».
Ακόμη και ο κ. Σαχινίδης υποψιάζεται τον κρατικό ανταγωνισμό πίσω από πολλές προσπάθειες παρενόχλησης , καθώς εκείνος καταστρέφει το μοντέλο λειτουργίας. ( «χαλάει την πιάτσα» )

Ενώ η επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία , παραδείγματος χάριν , προμηθεύεται βάνες ( βαλβίδες ) πυροσβεστικών εγκαταστάσεων έναντι 120 € / τεμάχιο , ο κ. Σαχινίδης αγόρασε το ίδιο προϊόν στην Γερμανία έναντι 12 € / τεμάχιο. Υπερκοστολογημένες συμβάσεις αυτού του είδους είναι συνήθεις ( στην Ελλάδα ) και με τον τρόπο αυτό διοχετεύεται άφθονο μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου , θα μπορούσε η Ελλάδα να εξοικονομήσει το ποσό των 443 εκατ. ευρώ ετησίως σε δαπάνες πυρόσβεσης , αν οι τιμές και οι δαπάνες του προσωπικού ( όπως μισθοδοσία , ΙΚΑ κ.α. ) βρίσκονταν σε επίπεδα Γερμανίας. Αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 της υπάρχουσας τρύπας του ( κρατικού ) προϋπολογισμού.

Μετάφραση από το γνήσιο άρθρο του περιοδικού Focus για το Fire.gr, Απόλλωνας Κούνης

Σημείωση Αρχισυντάκτη Fire Rescue News :

Επειδή η μετάφραση απο το ΑΠΕ αδικούσε το άρθρο του Γερμανικού Περιοδικού Focus ζητήσαμε από το νέο συνεργάτη μας (τον οποίο και καλωσορίζουμε) κ. Απόλλωνα Κούνη να κάνει μια συνολική μετάφραση έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε το νόημα του άρθρου αλλά και τις δηλώσεις του κ. Σαχινίδη έτσι ώστε να μην υπάρχει παρανόηση πουθενά και για καμία πλευρά. (το άρθρο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στα αρχεία μας προς αποφυγήν παρεξηγήσεων καθώς συνεργάτης μας (o κ. Παναγιώτης Γέρου) αγόρασε το περιοδικό με σκοπό να γίνει η καινούργια μετάφραση)

670 Συνολικές Αναγνώσεις 1 Αναγνώσεις σήμερα

Σχετικά άρθρα

4 Responses to Παίζοντας με τη φλόγα στην επιτυχία

 1. Αλέκος Π. 27 Νοεμβρίου 2013 at 11:58
   

  Νομίζω ότι τώρα καταλάβαμε το νόημα του άρθρου όντως.
  Εξαιρετική η αποφαση σας να το μεταφράσετε , το προηγούμενο αδικούσε το Σαχινίδη σε αυτο καταλαβαινουμε τι λεει ο ανθρωπος και κατα την ταπεινη μου γνωμη εχει δικιο!

  Απάντηση
 2. Pingback: Στο κενό έπεσαν οι επιθέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω του Γερμανικού τύπου | Fire Rescue News

 3. Pingback: Κοινή επιστολή για το Δημοσίευμα του FOCUS στον Δήμαρχο Λειψών | Fire Rescue News

 4. Pingback: Επιστολή Ε.Α.Π.Σ. & Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ προς την σύνταξη του περιοδικού FOCUS | Fire Rescue News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *