Επίσκεψη του Πρόεδρου της ΠΕΕΠΣ στο Μνημείο των Δίδυμων Πύργων

 

18/10/2010

Το σημείο της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε στις 16/09/10 ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Π.Σ. Τσιουγκρής Σεραφείμ, στο πλαίσιο 20ήμερου ταξιδίου του στις Η.Π.Α., το οποίο περιλάμβανε επίσης επαφές με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας, επισκέψεις σε εθελοντικές και επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και συναντήσεις με εκπροσώπους εθελοντών πυροσβεστών των Η.Π.Α.

Ο Πρόεδρος αρχικά κατέθεσε άνθη στο μνημείο πεσόντων πυροσβεστών, στιγμή ιδιαίτερα επιβλητική και συγκινητική, μιας και στο σημείο αυτό την 11η Σεπτεμβρίου 2001 άφησαν την τελευταία τους πνοή εκατοντάδες συνάνθρωποι μας, ανάμεσά τους και 343 αγωνιζόμενοι πυροσβέστες, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε και το μουσείο που έχει δημιουργηθεί.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρόεδρος συνοδευόταν από το διευθυντή του μουσείου και πρώην βαθμοφόρο πυροσβέστη κύριο Lee Ielpi, καθώς και από τον κύριο Robert Leonard εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εθελοντών Πυροσβεστών στην Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο μουσείο αποκαλύφθηκε σε όλες τις διαστάσεις η άνευ ορίων και προηγούμενο τραγωδία που έπληξε τον Αμερικανικό λαό και συντάραξε την ανθρωπότητα.
Συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη στιγμή ήταν όταν ο κύριος Lee Ielpi έδειξε τον υπηρεσιακό επενδύτη πυρκαγιάς του νεκρού γιου του που ανακαλύφθηκε τρεις μήνες μετά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου.

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

Στη συνέχεια ο πρόεδρος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κύριο Ielpi και στο κύριο Leonard για τη συνάντηση και την αυθόρμητη θέληση και συνδρομή στην ξενάγηση του μουσείου, καθώς και ειδικό αφιέρωμα της Ένωσης που εκτίθεται σε ξεχωριστό και επιμελώς διασκευασμένο χώρο, μαζί με άλλα εκθέματα από διάφορες ανά τον κόσμο Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Στον χώρο του μουσείου εκτίθενται και φωτογραφίες από τους δυο ελληνικής καταγωγής πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη θλιβερή ημέρα. Αξίζει να τονίσουμε και την σημαντική βοήθεια της κυρίας Meriam Lobel η οποία εργάζεται στο μουσείο και έχει ιδιαίτερη αγάπη για τη χώρα μας την οποία και εξέφρασε με πολλούς τρόπους. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους παραπάνω εκπροσώπους σε θέματα που αφορούν στους εθελοντές πυροσβέστες και τη δυνατότητα που υπάρχει η συνεργασία αυτή να αναπτυχθεί περαιτέρω και επεκταθεί σε θέματα δωρεών από τους Αμερικανούς εθελοντές πυροσβέστες προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, ειδικά από την περιοχή του long Ιsland, όπου είναι διοικητής ο κύριος Leonard.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Πυροσβεστικό Σταθμό 10 του Μανχάταν ο οποίος ήταν ο πρώτος Σταθμός που ανταποκρίθηκε στο συμβάν εκείνη την τραγική ημέρα εκδήλωσης του θλιβερού γεγονότος που συγκλόνισε την ανθρωπότητα. Ο πρόεδρος είχε την τύχη να συναντηθεί με τον οδηγό του πυροσβεστικού οχήματος που έσπευσε πρώτο στο συμβάν και άκουσε συγκλονισμένος την πιστή και αυθεντική περιγραφή των πρώτων γεγονότων και όσων στη συνέχεια ακολούθησαν, από έναν άνθρωπο που τα βίωσε στιγμή προς στιγμή. Η ΠΕΕΠΣ σε ανάμνηση της επίσκεψης αυτής αφιέρωσε στον παραπάνω Πυροσβεστικό Σταθμό ένα ενθύμιο με το διακριτικό σήμα της Ένωσης.

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο παρακείμενο, του Πυροσβεστικού Σταθμού 10, εστιατόριο ιδιοκτησίας έλληνα ομογενή, και που για ένα ολόκληρο χρόνο το διέθεσε στην πόλη της Νέας Υόρκης προκειμένου να το κάνουν ιατρείο για τους πυροσβέστες και τους εργάτες που δούλευαν νυχθημερόν στο σημείο μηδέν. Εκεί ο πρόεδρος συναντήθηκε και με τον ομογενή εθελοντή πυροσβέστη κύριο Γεώργιο Κατσαρό, που υπηρετεί στο Syosset της Νέας Υόρκης και του ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο και τη διαδικασία για το πως κάποιος ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να γίνει εθελοντής πυροσβέστης στις Η.Π.Α. Ανανέωσαν το ραντεβού για την Ελλάδα, όπου στα πλαίσια της αναπτυσσόμενης συνεργασίας με τους εθελοντές πυροσβέστες της Αμερικής, η Ένωσή μας θα παρέχει φιλοξενία στους αμερικανούς συναδέλφους που θα επισκεφτούν την χώρα μας.

Στο πλαίσιο επαφών και γνωριμίας με την Ελληνική Ομογένεια στην Αμερική, ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΣ συναντήθηκε στο Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη με τον Υποπρόξενο κύριο Ευάγγελο Κυριακόπουλο. Του έγινε διεξοδική ενημέρωση για το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη στην Ελλάδα, επισημαίνοντας του πόσο σημαντικό είναι η ελληνική πολιτεία να σταθεί έμπρακτα και δυναμικά στο πλευρό των εθελοντών. Επίσης ενημερώθηκε για το προσχέδιο του νέου νόμου που αφορά τους εθελοντές πυροσβέστες και είναι σε διαδικασία νομοθετικής εξέλιξης, για την προσπάθεια που κάνει η ένωση για τη δημιουργία εθελοντικών κλιμακίων σε συνεργασία με το ΠΣ και το υπουργείο προστασίας του πολίτη, καθώς και για τη γενικότερη στοχευμένη προσπάθεια εξάπλωσης ενός οργανωμένου και λειτουργικού δικτύου πυροσβεστικού εθελοντισμού στην Ελλάδα. Σημαντική κρίνουμε την παροχή, από τον κύριο Υποπρόξενο, διαβεβαίωσης για συμπαράσταση που θα έχει η ένωση στην προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει για την ενημέρωση της ομογένειας. Και αυτή η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας από τον πρόεδρο στον κύριο Υποπρόξενο.

Από το Γραφείο Τύπου
της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.