Πάτρα – Συμμετοχή σε άσκηση αντιμετώπισης ορειβατικού ατυχήματος

 

13/12/2014

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έπειτα από πρόσκληση της 6ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχε στην άσκηση “Ηρακλής (Ο.Ο.Ε.Δ) 2014”.
Η άσκηση που σχεδιάστηκε από αξιωματικούς της 6ης Ε.Μ.Α.Κ., διεξήχθη την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση ορειβατικού ατυχήματος. Τόπος διεξαγωγής της, ορίστηκαν τα αναρριχητικά πεδία στην περιοχή της Καλόγριας στη Δυτική Αχαΐα.

Σύμφωνα με το σενάριο, κατά τη διάρκεια αναρρίχησης, τμήμα των βράχων αποκολλήθηκε και κατολίσθησε με αποτέλεσμα ένας αναρριχητής να πέσει από ύψος 45 μέτρων σε βράχο και να είναι πολυτραυματίας, ενώ ένας δεύτερος να τραυματιστεί ελαφρύτερα και να αιωρείται κρεμασμένος σε ύψος 25 μέτρων. Ο ελαφρύτερα τραυματίας χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο ειδοποίησε για το ατύχημα το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο με τη σειρά του κινητοποίησε την 6η Ε.Μ.Α.Κ. Προς συνδρομή της ανωτέρω υπηρεσίας, κινητοποιήθηκε επίσης το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντές του οποίου έσπευσαν στην περιοχή. Οι Διασώστες της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. χρησιμοποιώντας εγκατάσταση σχοινοδιάσωσης, ανέσυραν τους δύο άτυχους αναρριχητές. Η ομάδα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών παρέλαβε τους τραυματίες και τους παρείχε τις Πρώτες Βοήθειες. Στη συνέχεια, οι Εθελοντές Σαμαρείτες και Διασώστες, υλοποίησαν δεύτερη εγκατάσταση σχοινιών και μετέφεραν τους τραυματίες από το σημείο παραλαβής σε ασθενοφόρο όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που διακόμισε τους τραυματίες στο Νοσοκομείο.

Η απόλυτη επιτυχία της άσκησης, σε συνδυασμό με το ρεαλισμό του σεναρίου, απέδειξαν για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, του πνεύματος συνεργασίας και του άψογου συντονισμού των εμπλεκομένων.
Για τις ανάγκες της άσκησης το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διέθεσε δύναμη 15 Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών, ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού και ένα Ασθενοφόρο Όχημα (Διασωστική Μονάδα) καθώς και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (Π.Ε.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Επιπυραγός Ιωάννης Πανόπουλος και Πυραγός Γεώργιος Κολοκοτσάς αντίστοιχα, οι οποίοι συνεχάρησαν τους Εθελοντές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών για την άρτια συμμετοχή τους στην άσκηση.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ευχαριστεί θερμά το Πυροσβεστικό Σώμα και ιδιαίτερα την 6η Ε.Μ.Α.Κ., για την πολυεπίπεδη συνεργασία και την εμπιστοσύνη με την οποία πάντα αντιμετωπίζει το προσωπικό του.

Ιωάννης – Χρήστος Σπηλιόπουλος
Εθελοντής Σαμαρείτης
Υπαρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών,
Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών Ε.Ε.Σ.
www.samarites.gr 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.