1ο Φεστιβάλ Εθελοντικών Οργανώσεων στο Βύρωνα

 

3/11/2010

Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Εθελοντικών Οργανώσεων στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του Δήμου Βύρωνα με την συμπαράσταση του ΣΠΑΥ.

Πιο αναλυτικά η πρώτη ημέρα (29 Οκτωβρίου) περιελάμβανε ξεναγήσεις και επιδείξεις στους επισκέπτες από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων που συμμετείχαν αλλά και πυροσβεστικά παιχνίδια και γνωριμία με τις εθελοντικές ομάδες σε σχολεία και μικρά παιδιά. Εδώ να τονίσουμε ότι η προσπάθεια που κατέβαλαν οι διοργανωτές ήταν τίμια αλλά όχι επαρκής καθώς ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η επίδειξη της 1ης ΕΜΑΚ και να ακυρώσουν την επίσκεψη τους κάποια σχολεία. Ένα γυμνάσιο συμμετείχε και ανεξάρτητοι επισκέπτες με τα παιδιά τους προσήλθαν και γενικώς πέρασαν καλά αφού οι εθελοντές δεν έχασαν χρόνο και αφιέρωσαν όλοι τους την ενέργεια στο να περάσουν καλά οι λιγοστοί επισκέπτες κάτι που επετεύχθη.

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

Οι διοργανωτές μοίρασαν στα παιδιά αναμνηστικά μπλουζάκια και παρουσίασαν τα πυροσβεστικά οχήματα τους καθώς τους επέτρεψαν να παίξουν και με τα οπτικά και ηχητικά συστήματα των οχημάτων προς μεγάλη χαρά των παιδιών.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ έκανε ο κος Φουντάς, Αντινομάρχης, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξήρε το δύσκολο έργο των εθελοντών και επισήμανε ότι όσο είναι στο χέρι του η πολιτεία θα είναι πάντα στο πλευρό τους. Το ξεχωριστό στίγμα του και τον χαιρετισμό του έδωσε και ο κος Νίκος Χαρδαλιάς, δήμαρχος του Δήμου Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ.

Η δεύτερη μέρα (30 Οκτωβρίου) ξεκίνησε με τις ομιλίες των κυρίων, Νομικού Βασίλη, Διευθυντή προγραμμάτων ΣΠΑΥ, Κυριόπουλο Δημήτρη, δασοπόνο ΣΠΑΥ, Σαλαγιάννη Σταύρο, Πρόεδρο Εθελοντών Δήμου Βύρωνα, Λαδόπουλο Ματθαίο, Γ.Γραμματέα της ΕΥΔΠΗ του Δήμου Ηλιούπολης, της κυρίας Μπεργιαννάκη – Δερμιτζάκη Νάντιας, καθηγήτριας Ψυχιατρικής στην 1η Ψυχιατρική κλινική Αθηνών, και φυσικά του κου Χαρδαλιά Νικόλαου Δήμαρχου του Δήμου Βύρωνα και Προέδρου του ΣΠΑΥ, ο οποίος και κήρυξε και την έναρξη της ημερίδας.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση της καθηγήτριας κυρίας Μπεργιαννάκη – Δερμιτζάκη Νάντιας, αναφορικά με το μετατραυματικό στρες των Διασωστών και το άγχος που προκαλείτε σε αυτούς πριν και μετά από ένα συμβάν διάσωσης – πυρόσβεσης. Δόθηκαν πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία στους παρευρισκόμενους και ήταν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ένα από τα καλύτερα σημεία της ημερίδας. Στις εισηγήσεις και παρουσιάσεις των εθελοντικών ομάδων που συμμετείχαν σχολιάστηκε εντόνως το πρόβλημα αρκετών εθελοντικών ομάδων αναφορικά με το ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν στις εφορίες για οχήματα πυροσβεστικά που αγόρασαν από το εξωτερικό για τις ανάγκες της εθελοντικής ομάδας και του τόπου τους. (βλέπε ανακοίνωση εδώ) .

Με το πέρας της ημερίδας μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους συμμετέχοντες καθώς ο ήλιος έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι επιδείξεις των εθελοντικών ομάδων.

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

Αναλυτικά έγιναν οι κάτωθι επιδείξεις :

 • Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Ροδόπολης, παρουσίασε μεταφορά ατόμου από κλιμακοστάσιο με χρήση φορείου τύπου basket.
 • Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Χολαργού, παρουσίασε το ρόλο του πεζοπόρου τμήματος σε μία δασική πυρκαγιά. Έγινε επίδειξη του ρόλου καθενός ατόμου χωριστά με χρήση επινώτιου πυροσβεστήρα, κλάρας-φτερού κατάσβεσης και μηχανήματος κοπής ξύλων (αλυσοπρίονο)
 • Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Βάρης, έκανε μία εγκατάσταση σωλήνων χαμηλής πιέσεως και εικονική κατάσβεση.
 • Η Εθελοντική ομάδα της ’νδρου, μας επέδειξε πως γίνεται ζεύξη φορητών αντλιών με δύο φορητές αντλίες και επεξήγηση του μανομετρικού και της χρησιμότητας αυτής της τεχνικής.
 • Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Μεγάρων, παρουσίασε την ειδική σκόνη κατάσβεσης FireIce απο την Αμερική, με την οποία αρκεί μια απλή επάλειψη για να προστατέψει το χέρι σας από την απευθείας επαφή με γυμνή φλόγα.
 • Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Εκάλης παρουσίασε τον απεγκλωβισμό ατόμου από όχημα σε τροχαίο ατύχημα, πραγματοποιώντας κοπή του οχήματος βάσει πρωτοκόλλου SAVER.
 • Η Εθελοντική ομάδα του Δήμου Ηλιούπολης κατάσβησε λάστιχα αυτοκινήτου εμποτισμένα με υγρά καύσιμα με την χρήση πυροσβεστικού αφρού με μεγάλη επιτυχία.
 • Την επίδειξη έκλεισε η Εθελοντική Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του Δήμου Βύρωνα η οποία κατάσβησε ένα ξύλινο κλωβό πυροφυλακίου ως προσομοίωση αστικής πυρκαγιάς.

  Καθ’ όλη την διάρκεια των επιδείξεων, υπήρχαν πλησίον έτοιμοι να παρέμβουν υπεύθυνοι ασφαλείας από την Εθελοντική Ομάδα του Δήμου Βύρωνα καθώς και τεχνικός ασφαλείας από την ομάδα της Weber Hydraulik Extrication Team. Σε όλες τις επιδείξεις τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας για τους συμμετέχοντες.

  Την τρίτη ημέρα (31 Οκτωβρίου) το φεστιβάλ άνοιξε η νεοσύστατη ομάδα παρουσιάσεων, επιδείξεων και εκπαίδευσης Weber Hydraulik Extrication Team (Τεχνικοί Διάσωσης) η οποία με την έγκριση της Weber Hydraulik Αυστρίας παρουσιάζει , εκπαιδεύει και επιδεικνύει τεχνικές διάσωσης για τον απεγκλωβισμό ατόμων από τροχαία ατυχήματα.

  Παρουσιάστηκε σενάριο εγκλωβισμού σε όχημα Mini Cooper με rollover και εγκλωβισμό Φυσικού Τύπου 1 όπου χρειάστηκε να γίνει ώθηση της οροφής του οχήματος και άνοιγμα τύπου 3rd Door Conversion για κουπέ όχημα με πλήρη ακινητοποίηση οχήματος.

  Στο δε δεύτερο όχημα το σενάριο απαιτούσε την πλήρη σταθεροποίηση οχήματος που βρισκόταν σε πλάγια θέση με τον οδηγό εγκλωβισμένο στο κάτω μέρος με μηχανικό τύπο εγκλωβισμού όπου η ομάδα έκανε επίδειξη διάνοιξη οροφής (Roof Flip) και συστημάτων σταθεροποίησης σε 45ο γωνία.

  Με το πέρας της επίδειξης δόθηκε η έναρξη για τα πυροσβεστικά αγωνίσματα των εθελοντικών ομάδων τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βελής και μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ).

  Η διαδικασία των αγωνισμάτων είχε ως εξής:

 • α) τρέξιμο ανάμεσα από κώνους (σλάλομ) ,
 • β) δημιουργία εγκατάστασης χαμηλής με δίκρωνα, αυλούς κλπ
 • γ) άνοδο σε κλιμακοστάσιο με δύο σωλήνες διπλωμένες Φ65,
 • δ) ανέλκυση δύο σωλήνων Φ65 με σχοινί από κλιμακοστάσιο,
 • ε) μεταφορά ανθρώπινου ομοιώματος από κλιμακοστάσιο,
 • στ) μετακίνηση εμβόλου με σφύρα,
 • ζ) κοπή ξύλου με αλυσοπρίονο,
 • η) κοπή σιδήρου με τροχό,
 • θ) μεταφορά οπλισμένης εγκατάστασης που είχε νερό.

  Κατά την διάρκεια των αγωνισμάτων υπήρχε έντονη διάθεση για καλαμπούρι αλλά και για παρότρυνση των αγωνιζόμενων δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο φεστιβάλ και γεμίζοντας χαρά τους θεατές καθώς τα σφυρίγματα και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν. Όλες οι ομάδες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στα πλαίσια της ευγενής άμιλλας αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού με τελικά αποτελέσματα ως εξής :

 • H ΣΕΔΑ – ΚΣΑ Ανδρου πήρε την πρώτη θέση καταχειροκροτούμενη
 • Η Ε.Υ.Δ.Π.H, Ηλιούπολης πήρε επάξια την δεύτερη θέση
 • και την τρίτη θέση η Εθελοντική Ομάδα Ροδόπολης που πήρε τα εύσημα από όλο το κόσμο. Την απονομή έκανε ο Περιφερειάρχης Π.Σ. κος Βελής.

  Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
  Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

  Επίσης αξίζουν συγχαρητηρίων όλες οι ομάδες που συμμετείχαν για το ήθος και την αγωνιστικότητα τους. Να επισημάνουμε ότι αν υπήρχε βραβείο εξέδρας αυτό θα το έπαιρνε αναμφίβολα η Εθελοντική Ομάδα Εκάλης καθώς ήταν η ζωηρότερη με τα πιο ευφυή συνθήματα!

  Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η όλη προσπάθεια διοργάνωσης ήταν εξαιρετική από την εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα χωρίς να αποφύγω βεβαίως να σχολιάσω τα όποια λάθη συνέβησαν και ήταν απολύτως δικαιολογημένα για πρώτη φορά διοργάνωσης από τα οποία θα μπορέσουν να μάθουν την επόμενη φορά και να μην τα επαναλάβουν. Θα πρέπει όμως για να είμαι δίκαιος να σχολιάσω την μεγάλη καθυστέρηση από μεριάς ΣΠΑΥ στην υποστήριξη της εν λόγω διοργάνωσης (συγκεκριμένα ήρθε το δελτίο τύπου του ΣΠΑΥ μια ημέρα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ) την απουσία προώθησης μέσω ανακοινώσεων ή banner στα φιλικά δικτυακά website των υπολοίπων εθελοντικών ομάδων, καθώς και την μικρή συμμετοχή Εθελοντικών Ομάδων από την Αττική κάτι που άφησε πικρή γεύση και απορίες τόσο στους διοργανωτές όσο και στους παρευρισκόμενους.

  Να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους τεχνικούς – εργάτες αφανείς ήρωες της διοργάνωσης που δούλεψαν εντατικά σε ελάχιστο χρόνο να ετοιμάσουν όλα τα υλικά για τα αγωνίσματα αλλά και να ετοιμάσουν τα οχήματα για κοπή!

  Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που πίστεψαν μια ιδέα και θέλησαν να την υλοποιήσουν τους εύχομαι να διοργανώσουν του χρόνου το 2ο φεστιβάλ με τεράστια επιτυχία και να υπάρχει τέτοιος όγκος συμμετοχών, που να μπει σειρά προτεραιότητας.

  Φωτογραφίες από τους συνεργάτες μας :

 • Κοραλία Γκελέκα
 • Αλέξανδρο Μάλλιο
 • Βασίλη Γιαννάκο
 • Σαβόγλου Κυριάκο

  Ειδικές Ευχαριστίες στο συνάδελφο Χαρμπίλα Ιωάννη (για τις φωτογραφίες του)

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.