Ασκήσεις επί χάρτου στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου

 

14/12/2014

Στην πλήρη ετοιμότητα υπηρεσιών και φορέων στοχεύει το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά συμβάντα που ενδεχομένως να προκύψουν τόσο τη θερινή περίοδο με την αυξημένη κινητικότητα εμπορικών πλοίων, πλοίων αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων που προσδένουν στο λιμάνι, όσο και τη χειμερινή περίοδο.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί ασκήσεις επί χάρτου στον χώρο του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου, παρουσία της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένας Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, της Αστυνομίας, εθελοντών Σαμαρειτών, εκπροσώπων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, συμβούλων ασφαλείας από την Αθήνα αλλά και του προσωπικού του Λιμενικού Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν κάποια πιθανά σενάρια τα οποία κλήθηκαν να αξιολογήσουν φορείς και υπηρεσίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουν ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις και δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού.

Η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε: «Επεξεργαστήκαμε ένα σενάριο, μια άσκηση, πώς να διαχειριστούμε ένα συμβάν που μπορεί ενδεχομένως να κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ή τη χειμερινή περίοδο που έχουμε εμπορικά πλοία στη λιμενική εγκατάσταση και πόσο έτοιμοι είναι οι φορείς του Ρεθύμνου να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Ο καθένας από όλους τους φορείς θα ξέρει πλέον ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο, που θα πρέπει να πάει, πως πρέπει να συμπεριφερθεί και δεν θα πρέπει να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο αυτό αντίθετα θα πρέπει να μας απασχολήσει γιατί το Ρέθυμνο είναι ένας τουριστικός προορισμός, είναι λιμάνι που δέχεται εμπορικά πλοία και η ασφάλεια και η τουριστική προβολή και η εμπορική ανάπτυξη πρέπει να μας απασχολεί».

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΕΝΑΡΙΟ» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Τα πιθανά «σενάρια» που εξέτασαν χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς αφορούν κυρίως την ετοιμότητα και διαχείριση σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός της λιμενικής εγκατάστασης αλλά και τυχόν περιστατικών τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού εντός των πλοίων που προσδένουν σε αυτό. Παράλληλα, οι φορείς εστίασαν στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το εν λόγω λιμάνι δεδομένης της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο είναι διαχωρισμένο σε ζώνη Α και ζώνη Β.

Η κ. Κουτσαλεδάκη επεσήμανε: «Η ιδιαιτερότητα που έχει το λιμάνι μας να είναι δίπλα ακριβώς στην πόλη και ταυτόχρονα να είναι χωρισμένο σε εμπορικό τμήμα η ζώνη Α και η ζώνη Β, συγκεκριμένα η ζώνη A’ σαν μαρίνα το κάνει να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και θα κληθούμε να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταχύτατα όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε ένα τέτοιο συμβάν, με επιτυχία και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι γιατί εκτός από την τουριστική προβολή και την εμπορική ανάπτυξη μας ενδιαφέρει και η ασφάλεια».

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΦΕΡΝΕΙ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η παραπάνω άσκηση αποτελεί μια από τις δράσεις του Λιμενικού ταμείου το οποίο όπως εξήγησε η κ. Κουτσαλεδάκη, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει αφενός την εφαρμογή όλων των παραμέτρων ασφαλείας που ορίζονται από την εθνική αλλά και τη διεθνή νομοθεσία, αφετέρου δε να θεωρείται το λιμάνι Ρεθύμνου ένας αξιόπιστος τουριστικός και εμπορικός προορισμός. Συγκεκριμένα τόνισε: «Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι για να κατατοπιστούμε όλοι εμείς οι φορείς, να είμαστε σε ετοιμότητα αλλά και να προωθηθεί το λιμάνι και στον τομέα της κρουαζιέρας, της ανάπτυξης και της τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου. Να γνωρίζουν όλοι ότι εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι ακόμα και σε τέτοια περιστατικά να ανταποκριθούμε επάξια».

To Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, με βάση τα αποτελέσματα της πραγματοποιηθείσας Άσκησης Ασφαλείας θα ολοκληρώσει το υπό εκπόνηση λεπτομερές Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΑΚΕΑ) για τη λιμενική εγκατάσταση αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Ρεθύμνου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στους εκπροσώπους των Κρατικών Αρχών και Υπηρεσιών παροχής βοήθειας και στο προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την ενεργή και πολύτιμη συμμετοχή τους, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια, καθώς και στους Συμβούλους Ασφαλείας της e-ARION ΑΒΕΕ, για την επιτυχή οργάνωση και πραγματοποίηση της εν λόγω Άσκησης Ασφαλείας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή :  www.goodnet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.