3η Άσκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων

 

7/12/2010

Πραγματοποιήθηκε η 3η άσκηση συνεργασίας εθελοντικών ομάδων το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις παλιές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαρτοποιίας στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης. Αν και η άσκηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση (ήταν προγραμματισμένη για τις 12:00) στις 13:00, η συμμετοχή ήταν μαζική από τους εθελοντές και αξιέπαινη τόσο για τον ενθουσιασμό τους όσο και για την υπομονή και επιμονή τους να συνεχίσουν την άσκηση υπό βροχή.

Ως παρατηρητές είδαμε πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία που δυστυχώς οφείλουμε να καταγράψουμε με μοναδικό σκοπό όχι την κακοπροαίρετη κριτική αλλά την καταγραφή των κακώς κειμένων με μόνο σκοπό την εξάλειψη τους στην επόμενη συνάντηση των εθελοντών και την απόλυτη επιτυχία των ασκήσεων τους.

Στην άσκηση παρευρέθηκαν πολλά στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης όπως , Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ο Υποδιοικητής Πόλεως κ. Ζάχος , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τουλίκας Βασίλης, ο κος Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης (με ολιγόλεπτη παρουσία αλλά από το ολότελα), Πρόεδροι Συλλόγων Εθελοντικών Ομάδων αλλά και αρκετά τηλεοπτικά κανάλια όπως το ΕΤ3 και το TV100.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,8 Richter, με αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Εθελοντικές οργανώσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης σε ένα εργοστασιακό κτίριο που έχει καταρρεύσει στην περιοχή Σφαγείων Θεσσαλονίκης και στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του σεισμού απασχολούντο 110 άτομα.

Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στην άσκηση ήταν :

1. Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μίκρας
2. Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος
3. Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών
4. Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χορτιάτη
5. Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Καταστροφών
Επανωμής
6. Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Δήμου
Θερμαϊκού
7. Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης
8. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
9. Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης
10. Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
11. Ομάδα Διαχείρισης Αντιμετώπισης Καταστροφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
12. Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας και Προστασίας της Φύσης του Δήμου Τορώνης “Δραγουντέλι”
13. Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού
14. Προ.τ.έ.κ.τ.α. Σταυρούπολης
15. Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος
16. ECPT INTERNATIONAL

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Κατά την διάρκεια της άσκησης μας άρεσαν τα παρακάτω (+)

1. O ενθουσιασμός των εθελοντών και το μέγεθος συμμετοχής τους το οποίο ήταν εντυπωσιακό.

2. Η υπομονή τους στην ολοκλήρωση της άσκησης υπό άσχημες καιρικές συνθήκες που ακόμα και υπό βροχή δεν σταμάτησαν την άσκηση!

3. Η πειθαρχία τους και η συμμόρφωση τους στους υπεύθυνους ασφαλείας

4. Η καθολική εφαρμογή κράνους προστασίας για άπαντες (συγχαρητήρια)

5. Η συνολική εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας από όλους κάτι που φωνάζουμε χρόνια και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία…

6. Η εφαρμογή σκηνής ασφαλείας εντός και εκτός του χώρου της άσκησης

7. Η συμμετοχή του διασωστικού σκύλου “Rescue” …είναι απλά πανέμορφος

8. To μακιγιάζ των θυμάτων και τα εικονικά τραύματα (πολύ πετυχημένα)

9. Η προσπάθεια συνεργασίας των περίπου 200 εθελοντών μεταξύ τους

10. Το marketing και η προβολή μέσω των ΜΜΕ της άσκησης ήταν πολύ καλά

Τι δεν μας άρεσε κατά την διάρκεια της άσκησης (-)

1. Ο εθελοντής με τον τηλεβόα που ούρλιαζε στον κόσμο να βγει έξω από το parking ενώ άλλοι υπεύθυνοι είχαν ενημερώσει τον κόσμο να μπει μέσα!

2. Τα οχήματα που δεν έφεραν πινακίδες και υποτίθεται ότι ήταν οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ασθενοφόρα και πυροσβεστικά)

3. Η παντελώς παράνομη χρήση οπτικής σήμανσης με χρώματα φάρων μπλε, ακόμα και πράσινα όταν ρητώς οι ομάδες αυτές επιτρέπεται να φέρουν μόνο πορτοκαλί χρώμα… (με εξαίρεση όσες έχουν άδεια για κόκκινο φάρο)

4. Η απόλυτη κατάχρηση σημάτων & θυρεών στις στολές με δέκα σήματα ανά στολή με αποτέλεσμα κανείς να μην καταλαβαίνει εκ πρώτης όψεως ποιος είναι τι ?

5. Η επίδειξη κατάσβεσης σε εγκαταλελειμμένο κτίριο από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας χωρίς καμία λογική στην ουσία, εφόσον ΔΕΝ επεμβαίνουν σε αστικά συμβάντα (με ποια λογική επέλεξαν αυτή την κατάσβεση και όχι παρακείμενων θάμνων ή δάσους.. έστω εικονικά)

6. Η Τοποθέτηση των θυμάτων εντός των κτιρίων ήταν άστοχη καθώς κανένα θύμα δεν ήταν στην ουσία ούτε εικονικά εγκλωβισμένο αλλά απλά ξαπλωμένα…

7. Η αποτυχία ενημέρωσης των επισήμων καθώς δεν υπήρχε μικροφωνική αλλά απλά τηλεβόας μπαταρίας χαμηλής στάθμης και κανείς δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε…

8. Οι θέσεις οι οποίες επιλέχτηκαν από τους διοργανωτές για τους επισήμους καθώς ήταν σε τυφλό σημείο και με το πυροσβεστικό όχημα εμπρός τους είχαν εικόνα στο απόλυτο τίποτα καθώς όλα τα σκηνικά διαδραματίζονταν εντός των κτιρίων.

9. Η καθυστέρηση έναρξης της άσκησης όταν οι επίσημοι και οι θεατές περίμεναν ήδη τρία τέταρτα όρθιοι.

10. Η εμμονή καταγραφής προσωπικών στοιχείων εις διπλούν που κατάντησε κουραστική σε κάποιο σημείο εφόσον με ένα απλό name tag θα είχε λυθεί το πρόβλημα…

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Εν κατακλείδι χαρακτηρίζουμε την όλη προσπάθεια από την Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Αξιέπαινη , καθώς είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να οργανώσεις δεκαέξι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας να συνεργαστούν και φυσικά να συνεκπαιδευτούν κατά την διάρκεια της άσκησης!

Η κριτική μας είναι πάνω από όλα καλοπροαίρετη καθώς θα θέλαμε να δούμε τα κακώς κείμενα να διορθωθούν την επόμενη φορά και να δούμε συμμετοχή από Εθελοντικές ομάδες που θα φέρουν στην στολή τους ΕΝΑ λογότυπο εμφανές, μια απλή ονομασία και ευδιάκριτη επιγραφή στην πλάτη και όχι , Γενικά και Μάχιμα ονόματα όταν καλά καλά δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση σε θέματα σεισμών και διάσωσης. Επίσης η Ελληνική νομοθεσία σαφέστατα ορίζει κανόνες χρήσης οπτικών και ηχητικών σημάτων που καλό θα ήταν να ασπαστούν οι υπεύθυνοι των εθελοντικών ομάδων και να περάσουν και στα μέλη τους.

Σε ότι αφορά την έλλειψη πινακίδων σε οχήματα που είδαμε απορούμε πραγματικά πώς ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Κοκολάκης ανέχεται να βλέπει την κατάσταση αυτή (καθώς έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας επισύρει πολλά προβλήματα σε περίπτωση ατυχήματος) .

Αγαπητοί Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να νιώθετε πληγωμένοι ή προσβεβλημένοι αλλά η αλήθεια πονάει και δεν είμαι από αυτούς που χαϊδεύουν αυτιά… να θυμάστε ότι αν ένα παρόμοιο σενάριο γίνει στην πραγματικότητα, θα βλέπετε τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των θυμάτων από την τηλεόραση ή από απόσταση εκατό μέτρων καθώς η μόνη αρμόδια Υπηρεσία για αυτόν τον σκοπό είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Να είστε βέβαιοι ότι ελάχιστες ομάδες εθελοντικές θα αφήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να περάσουν μέσα και να βοηθήσουν ουσιαστικά, τα πράγματα έχουν αλλάξει από τον σεισμό του 1999 όπου ήταν “όλοι για όλους” και μακάρι να μην το ζήσουμε ποτέ ξανά αλλά θα πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία και να προσπαθήσετε να προσγειωθείτε λίγο κάνοντας πράγματα που έχετε εκπαιδευτεί και ανεβαίνοντας σκαλί σκαλί τις φιλοδοξίες σας στην κλίμακα της διάσωσης. Και να μην ξεχνάτε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο !

Τα συγχαρητήρια μας και πάλι στην διοργανώτρια εθελοντική ομάδα καθώς και σε όλες τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν και ευχόμαστε του χρόνου πιο πολλοί και πιο σωστοί…

Ρέτσιος Ιωάννης
Αρχισυντάκτης Fire Rescue News
Φωτογραφίες Κοραλία Γκελέκα

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Φωτογραφίες Κοραλία Γκελέκα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.