Πάτρα – Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σερβία

 

20/12/2014

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έπειτα από πρόσκληση του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, συμμετείχε σε εκπαίδευση “αντιμετώπισης συνεπειών πλημμυρικών φαινομένων”, στη γειτονική χώρα.

Η εκπαίδευση διεξήχθη στην περιοχή Mitrovo Polje της Κεντρικής Σερβίας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 με τη συμμετοχή περίπου 45 Εθελοντών και Εκπαιδευτών, από διάφορα Περιφερειακά Τμήματα του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας και από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών. Επικεφαλής της διεξαγωγής της εκπαίδευσης ήταν ο Τομεάρχης Αντιμετώπισης Καταστροφών του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας κύριος Djula Losonc.

Όπως είναι γνωστό, η Σερβία πλήττεται συχνά από πλημμύρες μεγάλη έκτασης, στην αντιμετώπιση των συνεπειών των οποίων, ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 επλήγη από μεγάλες πλημμύρες πάνω από το 1/4 της χώρας, με όσα αυτό συνεπάγεται. Αν και στην Ελλάδα τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι ανάλογης έκτασης, έντασης και διάρκειας, η μεταφορά της τεχνογνωσίας και της πολύτιμης εμπειρίας των Εκπαιδευτών του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας, είναι πολύ σημαντική. Για το σκοπό αυτό, ταξίδεψαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανωτέρω εκπαίδευση η Αρχηγός (και Εκπαιδεύτρια) και ο Υπαρχηγός και τρεις ακόμη Εκπαιδευτές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιελάμβανε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα που αφορούσαν:

– Την απάντληση υδάτων με χρήση αντλιών διαφόρων τύπων,

– Τη δημιουργία καταυλισμών σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (ανάπτυξη σκηνών διαφόρων τύπων, κατασκευή αποχωρητηρίων στην ύπαιθρο, δεξαμενές πόσιμου νερού και δημιουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης κ.α.)

– Τον καθαρισμό εσωτερικών χώρων με χρήση αεροσυμπιεστών νερού,

– Την απολύμανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με χρήση συσκευών ψεκασμού διαφόρων τύπων,

– Τη χρήση συσκευών αφύγρανσης εσωτερικών χώρων.

Η εκπαίδευση έληξε με την πραγματοποίηση άσκησης, τα αποτελέσματα της οποίας άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Πέραν της συμμετοχής στην εκπαίδευση, η αντιπροσωπεία του Τμήματος των Πατρών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς τις προοπτικές περεταίρω σύσφιξης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, με τον κύριο Djula Losonc και τους υπόλοιπους Εκπαιδευτές του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας. Παράλληλα έγινε παρουσίαση των δράσεων και του έργου του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών και συζητήθηκαν οι δυνατότητες πραγματοποίησης νέων εκπαιδεύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία, σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της Σερβία, η αντιπροσωπεία του Τμήματος των Πατρών, επισκέφτηκε το τοπικό Τμήμα της πόλης του Aleksinac, με το οποίο διατηρεί πολυετή συνεργασία και στο οποίο έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον Πρόεδρο και το υπόλοιπο προσωπικό του και ιδιαίτερα από τον επικεφαλής των Εθελοντών κύριο Milan Terzic. Αργότερα κατά τη διάρκεια ολιγόωρης επίσκεψης στο Βελιγράδι είχε την τιμή να συναντηθεί με τον Αναπληρωτή του Τομεάρχη Αντιμετώπισης Καταστροφών κύριο Ranko Demirovic στο κτίριο της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας και να επισκεφτεί την κεντρική αποθήκη.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ευχαριστεί θερμά τον Ερυθρό Σταυρό της Σερβίας, για την πρόσκληση στην ανωτέρω εκπαίδευση καθώς και για την υποδειγματική φιλοξενία!

Ιωάννης – Χρήστος Σπηλιόπουλος
Εθελοντής Σαμαρείτης
Υπαρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών,
Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών Ε.Ε.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.