Κατηγορία πυρκαγιάς «D» (μέταλλα) σπάνια … αλλά υπαρκτή

 

20/12/2014

Οι πυρκαγιές έχουν κατηγοριοποιηθεί για την εκπαίδευση του κοινού, ώστε τις αναγνωρίζει αλλά και για να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες μέθοδοι πυρόσβεσης. Οι πυρκαγιές της κατηγορίας D είναι εκείνες των εύφλεκτων μετάλλων, ένα καύσιμο που παρουσιάζει ιδιαίτερους κινδύνους, ένα καύσιμο που μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί και σε άλλα γειτονικά καύσιμα. Οι πυρκαγιές αυτής της κατηγορίας είναι λιγότερο συχνές από αυτές της κατηγορίας A και B, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να αποτραπεί η ταχεία εξάπλωση, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλες ζημιές.

Εύφλεκτα Μέταλλα

Όλα τα μέταλλα δεν είναι εύφλεκτα. Μερικά από τα εύφλεκτά μέταλλα είναι το μαγνήσιο, το τιτάνιο, το ουράνιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το νάτριο και το λίθιο.
Στις πυρκαγιές κατηγορίας D, η ύλη έχει συνήθως μορφή λεπτών μεταλλικών τμημάτων του μετάλλου, ή μορφή μεταλλικών ρινισμάτων. Συχνά είναι η σκόνη που έμεινε εκεί μετά από μηχανική κατεργασία και η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Μεγάλα τμήματα των καύσιμων μετάλλων δεν έχουν εκ προοιμίου  κίνδυνο ανάφλεξης. Αλλά έχουν την τάση να μεταδίδουν πολύ γρήγορα τη θερμότητα.

Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις πρέπει να επιβάλουν ιδιαίτερου κανόνες προφύλαξης που να εμποδίζουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες πρόκλησης πυρκαγιάς αυτού του τύπου.  Πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένες με κατάλληλο εξοπλισμό και πυροσβεστήρες.

Κλάση Δ καταπολέμηση των πυρκαγιών
Όπως και στις πυρκαγιές κατηγορίας C, το νερό δεν μπορεί να είναι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί  για τις πυρκαγιές μετάλλων. Ο ψεκασμός νερού σε μια πυρκαγιά κατηγορίας D θα χρησιμεύσει στη πραγματικότητα για να ενεργοποιήσει περισσότερο τις φλόγες, τη διάδοση της φωτιάς και θα δημιουργήσει πιθανώς επιπλέον θερμότητα και ζημιές.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι η ξηρή σκόνη επειδή απορροφά θερμότητα και να πνίγει τις φλόγες, κόβοντας το οξυγόνο. Αναιρώντας συνεπώς αυτά  τα δύο βασικά στοιχεία του τετραέδρου της φωτιάς, η φωτιά θα σβήσει με ασφάλεια και γρήγορα.

Πυροσβεστικά Εξοπλισμός
Πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως πρέπει να είναι κοντά στο σημείο όπου υπάρχουν εύφλεκτα μέταλλα. Οι πυροσβεστήρες αυτοί δεν πρέπει να συγχέονται με αυτούς που χρησιμοποιούν ξηρούς χημικούς παράγοντες. Διότι οι περιέχοντες ξηρούς χημικούς  παράγοντες πυροσβεστήρες μπορούν να επιδεινώσουν μια πυρκαγιά κατηγορίας D.
Κοινές ουσίες ξηρής σκόνης που σβήνουν τέτοιου είδους φωτιές είναι ο γραφίτης σε μορφή σκόνης και το χλωριούχο νάτριο σε κοκκώδη μορφή. Τέλος εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται σε όσους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους πυροσβεστήρες.

Προστασία της Οικίας σας ή της Επιχείρησής σας από πυρκαγιά κατηγορίας D

Μολονότι οι πυρκαγιές μετάλλων είναι σπάνιες, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους. Οι άνθρωποι δεν περιμένουν να καεί μέταλλο και οι φλόγες του να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα. Ακόμα και μια μικρή φωτιά κατηγορίας D μπορεί τάχιστα να μετατραπεί σε ένα πολύ επικίνδυνο συμβάν, πριν προλάβουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η εκπαίδευση της οικογένειας ή του προσωπικού σχετικά με τις απαιτήσεις και τους κινδύνους αυτής της κατηγορίας πυρκαγιάς είναι ουσιαστικής σημασίας.

Αν εύφλεκτα μέταλλα υπάρχουν στο σπίτι ή την επιχείρησή σας, εξασφαλίστε ότι ο κατάλληλος πυροσβεστικός εξοπλισμός βρίσκεται κοντά. Σε περίπτωση δε που μέταλλα σε μέγεθος με δυνατότητα ανάφλεξης (κυρίως σκόνη) είναι παρόντα να αποφύγετε τους σπινθήρες αλλά και ο χώρος να ικανοποιεί τις κατάλληλες προδιαγραφές.
Οι πυρκαγιές κατηγορίας D είναι επικίνδυνες και μπορεί να εξαπλωθούν με εκπληκτική ένταση και ταχύτητα. Να είστε συνεπώς προετοιμασμένοι και να ενημερωθείτε για τους σωστούς τρόπους καταπολέμησης των φλογών αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια φωτιά.

Πηγή: http://www.fire-extinguisher101.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.