Τα άγνωστα προϊόντα που παράγει ένα διυλιστήριο

Βαθμολογία

Το διυλιστήριο πετρελαίου είναι μια βαριά βιομηχανική εγκατάσταση όπου επεξεργάζεται αργό πετρέλαιο και διυλίζεται σε πιο χρήσιμα προϊόντα όπως νάφθα, βενζίνη, καύσιμο ντίζελ, άσφαλτος, πετρέλαιο θέρμανσης, κηροζίνη και υγραέριο.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι τυπικά μεγάλα, εκτεταμένα βιομηχανικά συγκροτήματα με σωληνώσεις που μεταφέρουν ρευστά προϊόντα μεταξύ μεγάλων μονάδων χημικής επεξεργασίας.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία και μπορούν να θεωρηθούν ως τύποι χημικών εγκαταστάσεων.

Η τροφοδοσία του αργού (ακατέργαστου) πετρελαίου γίνεται από μεγάλα καραβιά (crude oil tanker) οπού ελλιμενίζονται σε προβλήτες των εγκαταστάσεων και μέσα από σωληνώσεις γεμίζουν δεξαμενές περιμένοντας την επεξεργασία του. Το ακατέργαστο αργό πετρέλαιο δεν είναι γενικά χρήσιμο σε βιομηχανικές εφαρμογές, αν και “ελαφρύ, γλυκό” (με χαμηλό ιξώδες, χαμηλό θείο) αργό πετρέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα ως καύσιμο για την παραγωγή ατμού για την προώθηση υπερωκεάνιων πλοίων.

Τα εκατοντάδες είδη διαφορετικών ενώσεων υδρογονανθράκων στο αργό πετρέλαιο διαχωρίζονται σε ένα διυλιστήριο σε συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα, λιπαντικά και πρώτες ύλες για πετροχημικές διεργασίες που παράγουν προϊόντα όπως πλαστικά, απορρυπαντικά, διαλύτες, ελαστομερή καθώς και ίνες όπως νάιλον και πολυεστέρες.

Εικόνα 1: Η μονάδα απόσταξης του αργού πετρελαίου

Μόλις διαχωριστεί και καθαριστεί από προσμίξεις και ακαθαρσίες το αργό πετρέλαιο μετατράπηκε σε διαφορά καύσιμα από την ατμοσφαιρική απόσταξη αυτού και μεταφέρετε για περαιτέρω επεξεργασία στις μονάδες επεξεργασίας για την παραγωγή των τελικών προϊόντων.

Εικόνα 2: Διάγραμμα ροής ενός διυλιστηρίου

Μέχρι εδώ, λίγο έως πολύ, μας είναι γνωστά τα προϊόντα που μας δίνει το αργό πετρέλαιο.

Όμως από τα διαφορά αέρια ή υγρά καύσιμα προκύπτουν και αλλά πολλά προϊόντα όπως :

 • Η φαινόλη οπού είναι η βάση για την παραγωγή πλαστικού και φαρμακευτικών προϊόντων όπως οι βαφές μαλλιών, τα αντιηλιακά και η ασπιρίνη.
 • Από το προπάνιο και διαφορά αλλά χημικά, περνούμε την βακτινη για να φτιάξουμε ένα από τα αναισθητικά.
 • Από το προπύλαιο που μετα από ειδική επεξεργασία γίνεται πολυπροπυλένιο οπού προκύπτει το πλαστικό φιλμ για την παραγωγή tapper, κτλ.
 • Από την ελαφριά βενζίνη παίρνουμε την παραφίνη (λευκή μάζα, μίγμα υδρογονανθράκων, που περιέχει περισσότερα από 20 άτομα άνθρακα. Χρησιμοποιείται σαν μονωτικό στην ηλεκτροτεχνία, στην παραγωγή αδιάβροχων νημάτων, στην παραγωγή του χαρτιού και των κεριών οπού φτιάχνονται κεριά, χρωματικά μολυβιά κτλ.
 • Από την βαριά βενζίνη μπορούμε να πάρουμε :
  1. Τεφλον : (πολυτετραφθοροαιθυλενίο)  ένα οργανικό πολυμερές που χρησιμοποιείται κυρίως ως επικάλυψη αντικειμένων και συστατικό πλαστικών αντικειμένων, ενώ έχει και πολλές άλλες εφαρμογές
  2. Βινυλιο : δίσκος για πικάπ  (μία από τις χαρακτηριστικές ομάδες των αλκενυλίων)
  3. Νάιλον : το πρώτο εμπορικά πετυχημένο συνθετικό θερμοπλαστικό πολυμερές
  4. Εποχική ρητίνη : είναι ένα υλικό σε μορφή υγρού το οποίο όταν παραχθεί κατάλληλα, διαθέτει σκληρές μηχανικές ιδιότητες, καλή χημική αντοχή και υψηλή κολλητική δύναμη, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για διάφορες εφαρμογές.
  5. Βουλκανισμένο καουτσούκ : παρασκευάζεται με πολυμερισμό υδρογονανθράκων.

Παρασκευάζονται 4 τύποι συνθετικού καουτσούκ:

 • Το καουτσούκ τύπου Buna-s. Παρασκευάζεται με βουταδιένιο και στυρόλιο και είναι το περισσότερο χρησιμοποιημένο απ’ όλους τους τύπους, (ελαστικά οχημάτων).
 • Το καουτσούκ τύπου Buna-N.
 • Το καουτσούκ βουτυλίου.
 • Το νεοπρένιο.

Από τα λιπαντικά έχουμε την βαζελίνη, το Lip για τα χείλη και κάποιες ενυδατικές κρέμες.

Επειδή μπορούμε να περάσουμε ώρες περιγράφοντας το τι μπορεί να δώσει ένα διυλιστήριο, σας παραθέτω ένα υπέροχο διάγραμμα που δείχνει τα περισσότερα σε μια εικόνα.

Εικόνα 3: Προϊόντα που προκύπτουν από την χημική βιομηχανία του αργού πετρελαίου

Του Ζαφειρίου Αλέξανδρου

 • Αρχιπυροσβέστης βάρδιας, στα διυλιστήρια  ΕΛ.ΠΕ Ασπροπύργου
 • ΕΘ. Αρχ/στης Π.Σ. στον 9ο Αθηνών
 • Εκπαιδευτής Καταδύσεων της SSI / Water Action

Πηγή κειμένου:

 • https://el.wikipedia.org

Πηγή Φωτογραφιών:

 • Εικόνα 1: kineticpetro.com
 • Εικόνα 2: commons.wikimedia.org
 • Εικόνα 3: rig source ing.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.