Συνάντηση του Γ.Γ. της ΠΕΕΠΣ με τον Γ.Γ. της Αυστριακής Ομοσπονδίας Π.Υ

 

10/2/2011

Συναντήσεις με τον Γεν. Γραμ. της Αυστριακής Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, τον Έλληνα Πρέσβη καθώς και επίσκεψη στο εργοστάσιο κατασκευής πυροσβεστικών οχημάτων Rosenbauer περιλάμβανε το πενθήμερο ταξίδι του Γ.Γ. της Π.Ε.Ε.Π.Σ. κ. Δημήτρη Ζέρβα στην Αυστρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επαφών με εκπροσώπους πυροσβεστικών υπηρεσιών και ενώσεων, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα εθελοντισμού, καθώς και με Έλληνες πρέσβεις και παράγοντες της Ομογένειας. Ειδικότερα το πρόγραμμα των συναντήσεων εξελίχθηκε ως ακολούθως:

Την Τρίτη 01/02/2011 συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας κ. Κωνσταντίνο Φίζογλου. Στη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν τριάντα λεπτά, ο κ. Φίζογλου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες, το έργο και το ρόλο των εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα αλλά και για τον εθελοντισμό γενικότερα καθώς και για τις ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθησε γενικότερη συζήτηση για τις δραστηριότητες της ελληνικής ομογένειας στην Αυστρία και τις σχέσεις μεταξύ ελλήνων και αυστριακών οι όποιοι δείχνουν μια ιδιαίτερη αγάπη και έλξη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Απόδειξη η χρήση αρχαιοελληνικών αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών στοιχείων σε πολλά δημόσια κτήρια, με χαρακτηριστικότερο αυτών τη βουλή που η πρόσοψη της φέρει πολύ έντονα την εικόνα του Παρθενώνα καθώς και το άγαλμα της θεάς Αθηνάς μπροστά από αυτή, όπως εκείνο που υπήρχε στον περίγυρο του ναού στον Ιερό Βράχο.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Φίζογλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που αισθάνθηκε για τη συνάντηση και συμπλήρωσε ότι θα είναι υποστηριχτής και αρωγός των προσπαθειών της Π.Ε.Ε.Π.Σ. μέσω των τοπικών ελληνικών συλλόγων της Αυστρίας.
Σε ανάμνηση της συνάντησης αυτής ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε μια πλακέτα με το σήμα της Ένωσης.

Την Τετάρτη 2/2/2011 ο Γεν. Γραμματέας επισκέφτηκε τα γραφεία της Αυστριακής Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Markus Ebner. Στη δίωρη συνάντηση ο κ. Ebner ανέλυσε το αυστριακό μοντέλο πυρόσβεσης – διάσωσης που βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στον πυροσβεστικό εθελοντισμό, τον επιτελικό ρόλο της ομοσπονδίας και των τοπικών περιφερειακών πυροσβεστικών ενώσεων, αλλά και το ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήμων στην υποστήριξη του συστήματος πυρόσβεσης – διάσωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες, το έργο και το ρόλο της Πανελλήνιας Ένωσης και των Εθελοντών Πυροσβεστών και ακολούθως ανέλυσε το ελληνικό μοντέλο πυρόσβεσης, το οποίο βασίζεται, αντιστρόφως από το αυστριακό και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε μεγάλο ποσοστό στον επαγγελματισμό, αλλά και τα συστήματα εθελοντισμού που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία με τις μεταξύ τους διαφορές και τα ειδικά δομικά και θεσμικά προβλήματα. Στη συζήτηση που ακολούθησε εξετάστηκαν τρόποι για την προσέγγιση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ ελλήνων και αυστριακών εθελοντών πυροσβεστών.

Στο δεύτερο μέρος ο κ. Ζέρβας με την ιδιότητα του Μέλους του Δ.Σ. της Αθλητικής Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της ένωσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο σύσφιξης των σχέσεων και ανάπτυξη δραστηριοτήτων μεταξύ Ελλήνων και Αυστριακών πυροσβεστών που δραστηριοποιούνται στον πυροσβεστικό αθλητισμό.

Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και γεύμα σε κοντινό παραδοσιακό εστιατόριο.

Την Πέμπτη 3/2/2011 ο Γενικός Γραμματέας μετέβη στην πόλη Leoding (120 χλμ περίπου μακριά από τη Βιέννη), έδρα της εταιρίας κατασκευής πυροσβεστικών οχημάτων Rosenbauer. Ο κ. Ζέρβας κατά την επίσκεψή του είχε την τιμή να συναντηθεί με τον Α΄ αντιπρόεδρο της εταιρίας κ. Wolfram Moecke και ακολούθως να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις των χώρων κατασκευής.

Στη συνάντηση ο κ. Moecke ενημέρωσε αναλυτικά για την ιστορία της εταιρίας, τις διεθνείς δραστηριότητές της αλλά και για τις τελευταίες μεγάλες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με Πυροσβεστικές Υπηρεσίες διαφόρων χωρών για την κατασκευή πυροσβεστικών οχημάτων. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι 300 πυροσβεστικές υπερκατασκευές για τη Ρωσική Ομοσπονδία, τα 150 πυροσβεστικά-διασωστικά & οι 62 «Πάνθηρες» για τα αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και η κατασκευή 7 «θωρακισμένων» από νάρκες πυροσβεστικών για την Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας που εδρεύει στο Ιράκ. Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στους στόχους της εταιρίας, στην εξέλιξη της τεχνολογίας, την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» αλλά και στις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα.

Ακολούθως ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να παρακολουθήσει όλα τα στάδια κατασκευής των πυροσβεστικών αντλιών, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συναρμολόγηση των υπερκατασκευών πολλών τύπων πυροσβεστικών οχημάτων και ειδικών οχημάτων αεροδρομίου (Panther).
Σε ένδειξη τιμής για την επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε στον κ. Moecke μια πλακέτα με το σήμα της Ένωσης.

Την Παρασκευή 4/2/2011 ο Γενικός Γραμματέας επισκέφτηκε την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη, όπου και συναντήθηκε με τον Πρέσβη κ. Παναγιώτη Ζωγράφο. Στην συνάντηση ο κ. Πρέσβης ενημερώθηκε για τους στόχους και τους σκοπούς της Ένωσης, τη δραστηριοποίηση της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το έργο των εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ένωσή μας για την αναβάθμιση και προώθηση του θεσμού.

Ακολούθησε συζήτηση που επικεντρώθηκε κυρίως στις σχέσεις ελλήνων και αυστριακών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σε ανάμνηση και αυτής της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε μια πλακέτα με το σήμα της Ένωσης.

Η γενική αξιολόγηση και εκτίμηση της Ένωσης αναφορικά με τις παραπάνω επισκέψεις, είναι ότι αυτές ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες, εποικοδομητικές και ωφέλιμες, αφού από τις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις, επεκτάθηκε το γνωστικό μας αντικείμενο σχετικά με τη λειτουργία, οργάνωση και δυναμική δράση του εθελοντισμού στις χώρες αυτές, ενώ θεμελιώθηκε μία κοινή βάση συνδρομής και αλληλοϋποστήριξης μέσω της ανάπτυξης ενός πλαισίου συνεργασιακής διεργασίας, με στόχο την ενίσχυση και προώθηση του θεσμού στη χώρα μας.

Έχοντας βαθιά πίστη στο θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη στη χώρα μας και αστείρευτη δύναμη και θέληση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε καθημερινά στα πλαίσια της Υπηρεσίας, τόσο επιχειρησιακά, όσο και συνδικαλιστικά, και να οργανώνουμε και καθορίζουμε νέες μορφές δράσης και διευρυμένης συνεργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο θεσμός να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει στο σχήμα και επίπεδο που επιβάλει και επιτάσσει ο νόμος, ο κοινωνικός αλτρουϊσμός και το δημόσιο συμφέρον.

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.