Αντιμέτωποι με κίνδυνο εκρήξεων από φιάλες υγραερίου

 

12/1/2015

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των εκρήξεων βρέθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, οι οποίοι κλήθηκαν να κατασβέσουν πυρκαγιά στην περιοχή των Λαστεΐκων που έκαιγε σωρούς απορριμμάτων, τη στιγμή που στο σημείο βρίσκονταν εναποθετιμένες και φιάλες υγραερίου.

Τις τελευταίες ημέρες, οι πυρκαγιές που ξεσπούν σε σκουπίδια που βρίσκονται σωρευμένα σε κάδους, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πυροσβέστες, οι οποίοι, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή προκειμένου να κατασβέσουν τις φωτιές αφενός μεν γιατί δεν γνωρίζουν τι βρίσκεται μέσα στους σωρούς των σκουπιδιών και αφετέρου γιατί είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν τις διοξίνες που εκλύονται από την καύση των απορριμμάτων.

Έτσι και τα ξημερώματα του Σαββάτου, γύρω στη 1.30, το κέντρο της Π.Υ. Πύργου, δέχθηκε τηλεφώνημα πως στην περιοχή των Λαστεΐκων, καίγονται σκουπίδια και μέσα σε αυτά υπάρχει και φιάλη υγραερίου. Το όχημα της Π.Υ. που ξεκίνησε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με το πλήρωμα των πυροσβεστών, έφτασε άμεσα στο σημείο, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να απομακρύνουν την μία φιάλη υγραερίου που ήδη φλεγόταν.

«Ήμουν χθες το βράδυ στην βάρδια ως επόπτης και επικεφαλής της πυροσβεστικής εξόδου που μετέβη στο συμβάν. Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία η οποία τηλεφωνικώς έδωσε το συμβάν και η πληροφορία της ήταν αξιόπιστη και μας είπε ότι στη σωρό με τα σκουπίδια υπήρχε και φιάλη υγραερίου. Ως εκ τούτου πήγαμε στο συμβάν έχοντας σωστή πληροφόρηση και να αντιμετωπίσουμε όπως θα έπρεπε ένα τέτοιο συμβάν. Μετέβην εκεί και πραγματικά καίγονταν σκουπίδια μέσα σε δύο κάδους και εκτός κάδων σκουπίδια σωρευμένα σε έκταση γύρω στα 10 τ.μ. και πάνω στο σωρό διεκρινόταν και η φιάλη. Επειδή είμαστε εκπαιδευμένοι σε αυτές τις περιπτώσεις ενεργήσαμε τάχιστα για τη φιάλη να μην πυρακτωθεί, σβήσαμε και την απομακρύναμε», είπε σε δηλώσεις του ο επόπτης και επικεφαλής της πυροσβεστικής εξόδου, πυρονόμος, Γιώργος Μαραγκός.

Και δεύτερη φιάλη

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα οι πυροσβέστες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακόμα μια πρόκληση καθώς στο σημείο, υπήρχε – σύμφωνα με πηγές επιμελώς τοποθετημένη – και δεύτερη φιάλη υγραερίου, η στρόφυγγα της οποίας μάλιστα ήταν ανοικτή και διοχέτευε υγραέριο προς τη φωτιά. «Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης διακρίναμε σε ένα σημείο στα σκουπίδια, υπήρχε φορτίο θερμικό και ρίχνοντας νερό η φωτιά δεν υποχωρούσε. Νομίζαμε ότι είναι πλαστικά, ακούγοντας όμως ένα σφύριγμα καταλάβαμε πως κάτι συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης διαπιστώσαμε πως υπήρχε και δεύτερη φιάλη η οποία ήταν με ελαφρώς ανοικτή στρόφυγγα και διοχέτευε υγραέριο πάνω στα σκουπίδια και στα πλαστικά που υπήρχαν με αποτέλεσμα η φωτιά να μην σβήνει εύκολα και να αναζωπυρώνεται. Τέλος καλό όλα καλά, κατεσβέσθη η φωτιά και δεν συνέβη κάτι», εξήγησε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Μαραγκός που τόνισε πως η μία φιάλη ήταν πάνω στο σωρό των σκουπιδιών που καίγονταν και ήταν ορατή από τον δρόμο ενώ η άλλη ήταν μέσα στις σακούλες και έγινε διακριτή όταν η καύσιμος ύλη υποχώρησε από τη φωτιά.

Μάλιστα ο κ. Μαραγκός, ανέφερε πως στα τόσα χρόνια που ο ίδιος βρίσκεται σε υπηρεσία δεν έχει συναντήσει ξανά ανάλογο συμβάν επισημαίνοντας πως οι κάδοι που καίγονταν ήταν μέσα στον οικιστικό ιστό της περιοχής των Λαστεΐκων και σε απόσταση είκοσι μέτρων από αυτούς υπήρχε κατοικία.

Αμέλεια ή πρόθεση;

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Χρήστος Γιαννακόπουλος, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «αφελή» και τόνισε πως την προανάκριση διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, το οποίο έχει ήδη συλλέξει αρκετά στοιχεία από το σημείο.

«Το τελευταίο συμβάν μας ανησυχεί για την αμέλεια αυτού ή αυτών που έκαναν την πράξη. Δεν μπορεί σε σωρό με σκουπίδια να αφήνουμε φιάλες υγραερίου και ο συνάδελφος να πηγαίνει να σβήσει μια φωτιά και άμεσα να κινδυνεύει να χάσει την ζωή του. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως πριν λίγες ημέρες υπήρχε καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ηλείας για πυρκαγιά από πρόθεση σε απορρίμματα και η ποινή ήταν πάρα πολύ αυστηρή. Αυτό να το ξέρει καλά ο κόσμος πριν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Εσκεμμένη ή από αμέλεια αυτή η ενέργεια σίγουρα είναι αφελής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος.

Πάνω από 20 φωτιές σε κάδους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, τους δύο τελευταίους μήνες, Δεκέμβριο 2014 και Ιανουάριο 2015, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, έχει χρειασθεί να επέμβει σε πάνω από είκοσι περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάδους ενώ σύμφωνα με πηγές, φαίνεται πως τα περισσότερα συμβάντα αφορούν εμπρηστικές ενέργειες.

Της Πηγής Γιακουμέλου

giakoumelou@gmail.com

Πηγή : http://www.patrisnews.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.