THW – Οι Γαλαζοαίματοι

Βαθμολογία

 
Του Peter Thomas

Από τις φυσικές καταστροφές έως την καταστροφή κρίσιμων υποδομών: Σχεδόν 80,000 άνθρωποι στην Γερμανία προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW), έναν οργανισμό που ασχολείται ενεργά με την διαχείριση καταστροφών.

Χτίζει γέφυρες, προσφέρει σε ολόκληρες κοινότητες πόσιμο νερό και ρεύμα ή ασφαλίζει κτήρια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) της Γερμανίας αναλαμβάνει μεγάλα καθήκοντα. Και όμως πολλές επιχειρήσεις είναι μικρότερης κλίμακας, συχνά σε γειτονιές. Ακριβώς όπως αυτό το Κυριακάτικο πρωινό στο υποκατάστημα μιας τράπεζας στο Ginsheim-Gustavsburg (Hesse). Ως επακόλουθο μιας διάρρηξης δυο εξωτερικές πόρτες κρέμονταν από τους μεντεσέδες τους και η είσοδος στις θυρίδες ασφαλείας είχε κατεδαφιστεί.

Το έργο της ομάδας με τα μπλε ρούχα και τα κίτρινα κράνη ήταν να ασφαλίσει όλες τις κατεστραμμένες εισόδους με ξύλινες σανίδες και βίδες στερέωσης έτσι ώστε το κτίριο να παραδοθεί στους εμπόρους την ακόλουθη μέρα. Βλέμματα με περιέργεια από τον απέναντι φούρνο είχαν επίσης επικεντρωθεί στο μπλε όχημα εξοπλισμού. Ποιοι εργάζονται εδώ με γωνιακούς τροχούς και πριόνια; Η όλη επιχείρηση ήταν απλώς μια άσκηση, το κτήριο θα κατεδαφιστεί σύντομα, όμως το σενάριο είναι ρεαλιστικό, εξηγεί ο επικεφαλής της μονάδας Dennis Butscheidt. Και αυτό διότι η ασφάλιση ενός κατεστραμμένου κτηρίου είναι μία από τις Αρμοδιότητες της τεχνικής μονάδας N (Προμήθειες και Συντήρηση Εκτάκτου Ανάγκης) η οποία ιδρύθηκε πριν από δυο χρόνια και προορίζεται να είναι μέρος των 668 τοπικών τμημάτων της THW στο μέλλον.

Γρήγορα στο σημείο –  Μετά την σοβαρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, εθελοντές όπως και σκύλοι έρευνας και διάσωσης από την ομάδα ταχείας επέμβασης της THW (SEEBA) ήταν στο σημείο

Ήδη συσκευασμένα: Μέρος του εξοπλισμού είναι πάντα έτοιμο για αποστολή

Επιχειρήσεις στο Εξωτερικό

Ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας είναι επίσης γνωστή για τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό: σεισμοί, πλημμύρες – ή τη σοβαρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020. Η μονάδα ταχείας επέμβασης έρευνας και διάσωσης εξωτερικού (SEEBA, ιδρυμένη το 1985) και η μονάδα ταχείας επέμβασης παροχής ύδατος εξωτερικού (SEEWA, ιδρυμένη το 2004 ώστε να παράσχει πόσιμο νερό σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές) καλούνται κυρίως να βοηθήσουν σε εξαιρετικές καταστάσεις. Στατιστικά, τέτοιες περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των περίπου 10,000 επιχειρήσεων της THW κάθε έτος. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τον ρόλο της Γερμανικής διαχείρισης καταστροφών και για την ταυτότητα των εθελοντών. Αν η THW καλείται από ξένες κυβερνήσεις, πρέπει να δράσει άμεσα. Έτσι, υπάρχει το κέντρο εξωτερικής εφοδιαστικής (ZAL), το οποίο άνοιξε στο Mainz το 2010. Η μονάδα αυτή, στην οποία υπάρχουν αλουμινένια κουτιά στοιβαγμένα μέχρι και το ταβάνι του κτιρίου, επιβλέπεται από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Αεροπορίας της Γερμανίας. Όλο το υλικό και ο εξοπλισμός που αποθηκεύεται εδώ είναι έτοιμος να φορτωθεί απευθείας σε κάποιο αεροσκάφος.

Εξωτερική Βοήθεια – Η THW ιδρύθηκε το 1950 ως ένας οργανισμός για την διαχείριση καταστροφών της Γερμανίας. Ωστόσο, υπάρχει μια μακρά παράδοση επιχειρήσεων βοήθειας στο εξωτερικό – όπως εδώ, μετά την σοβαρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

«Υπάρχουν περίπου 10,000 χώροι παλετών στην αποθήκη», λέει ο Fabian Kehr. Ο τεχνικός συστημάτων πληροφορικής είναι μέλος της 5μελούς ομάδας της ZAL. Εξοπλισμός διάσωσης και αντλίες υψηλής ισχύος διατηρούνται στην αποθήκη μαζί με όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργηθούν ολόκληροι καταυλισμοί. Οι μονάδες που αποστέλλονται είναι ικανές να παραμένουν αυτάρκεις για 10 ημέρες. Υπάρχουν ακόμη και μικρά σκυλόσπιτα εξοπλισμένα με κουβέρτες ώστε να στεγάζονται οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης. Η THW διατηρεί επίσης ιατρικό εξοπλισμό σε κοντέινερ. Μια βάση δεδομένων παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του εξοπλισμού. Τα αντικείμενα δεσμεύονται και αποδεσμεύονται με την σάρωση ετικετών γραμμωτού κώδικα με έναν φορητό σαρωτή.

Η THW έχει αναθέσει μια συγκεκριμένη θέση για κάθε αντικείμενο αντί να επιλέξει για μια «χαοτική» προσέγγιση αποθήκευσης η οποία εξοικονομεί και χώρο. «Αυτό χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση – για παράδειγμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος», λέει ο Kehr.

Στην THW υπάρχει παράδοση παροχής βοήθειας σε όλον τον κόσμο, τονίζει ο Gerd Friedsman. O πρώην ειδικευμένος καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Σχολή Διαχείρισης Καταστροφών της Γερμανίας είναι πρόεδρος της THW από τον Ιανουάριο του 2020. «Η πρώτη επιχείρηση στο εξωτερικό ήταν το 1953. Στην Ολλανδία, βοηθήσαμε να ξεπεραστούν παλίρροιες και εκτεταμένες πλημμύρες», λέει ο Friedsman. Τότε, η THW είχε περίπου 3,000 εθελοντές. Έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε περισσότερες από 140 χώρες στον κόσμο από τότε, και συνεχώς μεγαλώνει:

Σήμερα έχει περίπου 80,000 εθελοντές. Αυτή την στιγμή, 15% των εθελοντών είναι γυναίκες.

Επίσης υπάρχει και η οργάνωση νέων που διαθέτει έως και 2,000 θέσεις σε ετήσια βάση για την Ομοσπονδιακή Εθελοντική Υπηρεσία. Περισσότεροι από 6,000 νέοι εθελοντές έχουν εγγραφεί τον περασμένο χρόνο με περίπου 80% αυτών να είναι 35 ετών και κάτω. «Η συνεργασία της THW με παιδιά από την ηλικία των 6 και νέους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική για το μέλλον τους», λέει η Sabrina Heinz. Η φοιτήτριας βοηθού ιατρικής μεγάλωσε σε μια τυπική οικογένεια της THW και τώρα εποπτεύει το τοπικό τμήμα νέων της THW στο Rüsselsheim, μεταξύ άλλων. Ο Greg Friedsam είναι περήφανος για τέτοιες παραδόσεις και μιλά για οικογένειες που εμπλέκονται ενεργά με την THW για τρεις γενιές. Όταν ο πρόεδρος μιλάει για «γαλαζοαίματους», του οποίου το γραφείο βρίσκεται στην Βόννη, δεν μιλάει για τους ευγενείς αλλά μάλλον για την ενότητα μέσα στον οργανισμό. Σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την ίδρυσή του, οι εθελοντές φαίνονται κυρίως με φτυάρια, καροτσάκια και σακούλες με άμμο. Σήμερα, υπάρχουν βαριά φορτηγά, ασύρματα εργαλεία, εκσκαφείς και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών. Και δεν έχει αλλάξει μονάχα ο εξοπλισμός. «Όσον αφορά της δομή της, η THW των πρώτων ημερών ήταν ασύγκριτη με την μοντέρνα σημερινή οργάνωση.», λέει ο πρόεδρος. Έχει βελτιωθεί συνεχώς και έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις διαχείρισης καταστροφών και πολιτικής προστασίας.

Αλλαγμένοι Κίνδυνοι

Άριστα Εξοπλισμένοι – Αυτό το σύστημα αποθήκευσης με έτοιμες προς χρήση μονάδες αποτελεί επίσης μέρος του Κέντρου Εξωτερικής Εφοδιαστικής. Κάτω: Cristoforo Cascino, εκπαιδευτής στο Mainz, με μια αναπνευστική συσκευή (Dräger PSS 5000) και κράνος (Dräger HPS 4300)

Η παρακολούθηση των κινδύνων και η συνεχής επανεκτίμησή τους είναι απαραίτητη για την διαχείριση καταστροφών, επιβεβαιώνει ο Gerold Reichenback. Το πρώην μέλος του Γερμανικού κοινοβουλίου (SPD) ασχολείται ενεργά με την THW από το 1976, και ήταν μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της εθνικής ένωσης της THW και πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης του Hesse. Ως δημοσιογράφος για το τμήμα πολιτικής προστασίας και παροχής βοήθειας, δημοσίευσε το 2008 το βιβλίο Risiken und Herausforderungen für die öffentliche Sicherheit in Deutschland (Κίνδυνοι και προκλήσεις για την Δημόσια Ασφάλεια στην Γερμανία).

Ένα σενάριο στο βιβλίο ασχολήθηκε με το ξέσπασμα μιας πανδημίας από τον ιό SARS μεταδιδόμενου από ανθρώπους. Αυτό ακριβώς συνέβη το 2020 – με διαφορές σε σχέση με την μολυσματικότητα και την θνητότητα. O SARS-CoV-2 έχει επίσης κρατήσει την THW απασχολημένη λέει ο Gerd Friedsam. Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός έχει δημιουργήσει ένα κέντρο εξετάσεων, συμβούλεψε ομάδες κρίσεων και παρέδωσε προστατευτικό εξοπλισμό που αγόρασε η κυβέρνηση σε δημόσιες εγκαταστάσεις. Το γεγονός ότι τα καθήκοντα της THW έχουν γίνει πιο ευρεία αντικατοπτρίζεται και στις περίπου 1,000 διαφορετικές μονάδες της THW και στα εξειδικευμένα καθήκοντά τους. Ένα μέρος επικεντρώνεται σε καταστροφές κρίσιμων υποδομών όπως υποδομές πόσιμου νερού και ενέργειας, δίκτυα επικοινωνίας και δίκτυα μεταφορών. Μεταξύ των εντυπωσιακών ομάδων είναι και οι μονάδες που εξειδικεύονται στην κατασκευή γεφυρών (συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών σιδηροδρομικών γραμμών μήκους έως και 120 μέτρων).

Η επιθυμία για βοήθεια ενώνει τους ανθρώπους – πέρα από τα σύνορα και τους κλάδους

Και τις ανατινάξεις (για παράδειγμα όταν παρασυρόμενος πάγος απειλεί μια γέφυρα), καθώς και την προμήθεια πόσιμου νερού με εργαστήρια και κινητά υδάτινα έργα.

Η διαδρομή στην THW

Το επαγγελματικό υπόβαθρο των εθελοντών είναι διαφορετικό. Μονάχα στην ομάδα που συμμετείχε στην άσκηση στην πρώην τράπεζα υπήρχαν ταμίες, δάσκαλοι, διαχειριστές δασών και μηχανικοί και επιπλέον μαθητευόμενοι και μαθητές. Αυτό που έχουν κοινό είναι η θέληση και επιθυμία να βοηθήσουν. Ενώ ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, άλλοι απλά απολαμβάνουν την αλλαγή από την κανονική τους δουλειά. Πολλοί επίσης βρίσκουν τον τομέα ειδίκευσής τους κατά την διάρκεια της εθελοντικής τους εργασίας. Ο Günter Steinmüller και ο Peter Münch, απασχολούνται σε τεχνικές θέσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος στο Rüsselsheim και ο αναπληρωτής πρόεδρος έχουν αναπτυχθεί σε ειδικούς σε θέματα εφοδιασμού με το πέρας των ετών. Η θέση τους κοντά στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι ο κόμβος προσωπικού για όλες τις επιχειρήσεις της THW στο εξωτερικό. Το γειτονικό τοπικό τμήμα στο Groß-Gerau αναλαμβάνει την τροφοδοσία. «Όταν το αίτημα διαθεσιμότητας έρχεται στο μέσο της νύχτας και περίπου 50 μέλη του πληρώματος χρειάζονται πρωινό νωρίς το πρωί, πρέπει να αυτοσχεδιάσεις», λέει ο Steinmüller, ενθυμούμενος παλιότερες αποστολές. Μια ομάδα περίπου 12 εθελοντών από το τοπικό τμήμα διασφαλίζει ότι όλες οι διαδικασίες και τα εποπτικά καθήκοντα λαμβάνονται υπόψη, λέει ο Münch. Όποιος θέλει να προσφέρει εθελοντικά για την THW πρέπει να ολοκληρώσει βασική εκπαίδευση, εξηγεί ο Cristoforo Cascino, τεχνικός χημικών διεργασιών, ο οποίος ασχολείται επίσης και με την εκπαίδευση στην THW στο Mainz. Κατά μέσο όρο, 15 νέοι εθελοντές εξετάζονται εδώ κάθε χρόνο. Τα προσόντα που μπορούν να αποκτήσουν αργότερα συμπεριλαμβάνουν εκπαίδευση σε αναπνευστικές συσκευές, εξηγεί ο Cascino, τραβώντας την βάση από τα πλάγια του οχήματος κρατώντας δύο αναπνευστικές συσκευές Dräger PSS 5000. H THW έχει υιοθετήσει τον Πυροσβεστικό Κανονισμό 7 (FwDV 7) ο οποίος σχετίζεται με την διαχείριση τεχνολογίας αναπνευστικών συσκευών.

«Εκτός από τη PSS 5000, η THW χρησιμοποιεί επίσης Type HPS 3500 και HPS 4300 κράνη », λέει ο Guido Linge, μηχανικός πωλήσεων της Dräger. Κίτρινα κράνη HPS 4300 είναι καθιερωμένα στην THW, προσθέτει ο Linge. Η THW έχει αγοράσει χρωματικά κωδικοποιημένες εκδόσεις για δραστηριότητες στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεμονωμένοι ρόλοι προσδιορίζονται από το χρώμα του κράνος σε διεθνείς αποστολές (δείτε επίσης Dräger Review 122: σ. 38 κ.ε.).

Δαμάζοντας τις παλίρροιες – Οι επιχειρήσεις σε πλημμύρες συγκαταλέγονται επίσης στις εργασίες που χειρίζεται τακτικά η THW. Οι εξειδικευμένες δεξιότητες που απαιτούνται παρέχονται από την μονάδα Ζημιών Ύδατος/Άντλησης. Εκτός από φράγματα άμμου οι αντλίες υψηλής ισχύος είναι επίσης σημαντικό εργαλείο στην μάχη με το νερό

Νέες Στρατολογήσεις

Πολλοί εθελοντές έρχονται στην THW από διαφορετικά μονοπάτια, είτε μέσω φίλων, μέσω μαθημάτων πανεπιστημίου ή μέσω της εργασίας τους. Αυτή ήταν και η περίπτωση της αναισθησιολόγου Katharina Lederer, η οποία εργάζεται στην Φρανκφούρτη. H ιατρός είναι μέλος της SEEBA και εντάχθηκε στην ομάδα κατά την διάρκεια της επιχείρησης στον Λίβανο τον Αύγουστο του 2020 (δείτε την συνέντευξη). «Εργαζόμουν ως παραϊατρική εκείνη την περίοδο, και έμαθα για την SEEBA κατά την διάρκεια μια συζήτησης στο τμήμα επειγόντων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Marburg. Ενδιαφέρθηκα αμέσως. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης της THW και διαφόρων άλλων εκπαιδεύσεων έγινα παραϊατρική στην SEEBA». Η Lederer είναι εξοικειωμένη με την αποθήκη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό εδώ και κάποια χρόνια, διότι φροντίζει και το ιατρικό υλικό: «Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο λιστών συσκευασίας και ημερομηνιών λήξης» δηλώνει. Σε τελική ανάλυση, το υλικό πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο για την επόμενη επιχείρηση έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και να μεταφερθεί στον χώρο της επιχείρησης.

Συνέντευξη

«ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΗΡΕΜΙΑ»

Η αναισθησιολόγος και εθελοντής της THW, Katharina Lederer, είναι μέρος της μονάδας ταχείας επέμβασης έρευνας και διάσωσης εξωτερικού (SEEBA). Τον Αύγουστο του 2020 πήγε στην Βηρυτό μετά την σοβαρή έκρηξη στο λιμάνι. Η SEEBA είναι η μόνη μονάδα διάσωσης σε αστικό ιστό της Γερμανίας
  • Κυρία Lederer, πώς νοιώσατε όταν σας έστειλαν στην πρώτη σας αποστολή στο εξωτερικό με την SEEBA;
  • Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για αυτό: Η τσάντα μας είναι σε έτοιμη, οι εμβολιασμοί μας είναι ενημερωμένοι. Όμως όταν άκουσα τις λέξεις: «Πετάμε» την νύχτα μετά το ατύχημα, οι ασκήσεις ήταν ξαφνικά πολύ πραγματικές. Μπορώ να διαχειριστώ την πίεση κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης λόγω της δουλειάς μου.
  • Ποια ήταν τα καθήκοντα της ομάδας στην σκηνή του ατυχήματος;
  • Η ομάδα μας, περίπου 50 ατόμων, υποστηρίχθηκε καθόλη την επιχείρηση από δυο ιατρούς και 2 παραϊατρικούς. Κινηθήκαμε μαζί τους στο σημείο του ατυχήματος και ψάξαμε με σκύλους για επιζώντες. Τυχαία, ανάμεσα στον ευρύ ιατρικό εξοπλισμό υπήρχε και ένας αναπνευστήρας έκτακτης ανάγκης της Dräger.
  • Τι είδους συναισθήματα αναπτύχθηκαν μέσα στην ομάδα όταν δεν μπορούσατε πλέον να σώσετε τους επιζώντες από τα συντρίμμια;
  • Όλες οι διεθνείς ομάδες είχαν σταλεί από τις αρχές σε περιοχές που ήδη είχαν ερευνηθεί με αρνητικό αποτέλεσμα. Οπότε ήταν κυρίως για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια. Συνεπώς ούτε ο κόσμος ούτε εμείς θεωρήσαμε πώς η αποστολή μας ήταν αποτυχία. Κάθε άλλο, καταφέραμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ηρεμία ότι η επιχείρηση καθαρισμού μπορεί τώρα να αρχίσει.
  • Ποια η επαφή με τους ντόπιους κατά την διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης;
  • Μάθαμε πολλά για την ζωή στην Βηρυτό τοποθετηθήκαμε σε ένα Γερμανο-Λιβανέζικο σχολείο και μπορέσαμε να μιλήσουμε με το διδακτικό προσωπικό. Χαιρόμασταν που καταφέραμε να αφήσουμε τα περισσότερα από τα αναλώσιμα που είχαμε φέρει μαζί μας στην Βηρυτό, ιατρικές προμήθειες για τα νοσοκομεία, μάσκες για τους μαθητές για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Άρθρο της Draeger Review Focus Engagement (τέυχος 123 | 1/2021)
Μετάφραση απόδοση κειμένου για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος
Τεχνική επιμέλεια, Ιωάννης Ρέτσιος

(Visited 1 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.