Η Λαβή διάσωσης Rautek

 

24/5/2011

Ο Franz Rautek (Φραντς Ράουτεκ) (1902 – 1989) ήταν καθηγητής πολεμικών τεχνών στη Βιέννη (Αυστρία). Είναι ο εφευρέτης της ομώνυμης τεχνικής επείγουσας απομάκρυνσης θύματος από την επικίνδυνη ζώνη. Η τεχνική συνίσταται στο να μεταφέρουμε το θύμα σε ασφαλή χώρο με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση του διασώστη.

Αντιγράφω από το «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» των Α. Γερασιμάτου & Γ.Μ. Καραγιάννη εκδόσεις ΕΕΣ και επισημαίνω ορισμένα σημεία και λεπτομέρειες.

 • Το θύμα τοποθετείται σε ύπτια θέση με τα χέρια κατά μήκος του σώματος.

  ΠΡΟΣΟΧΗ:
  Αν το θύμα είναι μπρούμυτα πρέπει να το γυρίσουμε κάνοντας τις εξής κινήσεις.

  1. Ελέγχουμε προς τα πού κοιτάει για να τον γυρίσουμε από την άλλη πλευρά.
  2. Σέρνουμε το χέρι της πλευράς προς την οποία κοιτάει παράλληλα προς το έδαφος μακριά από το σώμα προς το πάνω μέρος του κεφαλιού ώστε να μην μας ενοχλεί κατά τη περιστροφή του σώματος.
  3. Πιάνουμε το θύμα από τον ώμο και τη μέση και το περιστρέφουμε κατά 90ο
  4. Με το ένα χέρι στηρίζουμε το κεφάλι ώστε καθώς θα συνεχίσουμε τη περιστροφή μέχρι την ύπτια θέση να μην κτυπήσει το κεφάλι στο έδαφος.

 • Ο αρωγός στέκεται πάνω από το σώμα του θύματος με τα πόδια ακριβώς εκατέρωθεν από το κεφάλι του θύματος (πίσω από τους ώμους) (Προσοχή στα μακριά μαλλιά).


  ΠΡΟΣΟΧΗ:
  Για να πραγματοποιηθεί η επόμενη κίνηση κάνουμε ένα βαθύ κάθισμα οι μυς των ποδιών, οι πιο δυνατοί μυς του σώματος και όχι η μέση, είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν όλη τη προσπάθεια.

 • Ο αρωγός τοποθετεί τα χέρια του κάτω από τον αυχένα του θύματος σαν «φτυάρι» ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του αυχένα του θύματος αλλά και το πάνω μέρος της πλάτης. Οι αντίχειρες του αρωγού τοποθετούνται πάνω στις κλείδες του θύματος.
 • Ο αρωγός ανασηκώνει το θύμα με μία γρήγορη αλλά όχι απότομη κίνηση σε καθιστή θέση
 • Ο αρωγός σταθεροποιεί τον κορμό του θύματος ανάμεσα στα γόνατά του και φέρνει το ένα χέρι του θύματος πάνω στη κοιλιά του τελευταίου.
 • Τα χέρια του αρωγού περνούν κάτω από τις μασχάλες του θύματος. Με το ένα χέρι ο αρωγός πιάνει αυτό το χέρι του θύματος το αντιβράχιο ακριβώς δίπλα από τον καρπό και με το άλλο του χέρι πιάνει το ίδιο χέρι του θύματος το αντιβράχιο ακριβώς δίπλα από τον αγκώνα.

  ΠΡΟΣΟΧΗ:
  1. Οι αντίχειρες του διασώστη πρέπει να βρίσκονται πάνω στο αντιβράχιο και όχι ανάμεσα σε αυτό και στο στήθος του θύματος ώστε να μην πιέζεται το διάφραγμα κατά τη μεταφορά. (Έγχρωμη εικόνα πιο πάνω). Η αναπνοή είναι αδύνατη χωρίς την κίνηση του διαφράγματος, ενός μεγάλου μυ, που βρίσκεται στη βάση των πλευρών.

  2. Αν το θύμα είναι γυναίκα η παραπάνω λαβή γίνεται πάνω από το στήθος της ώστε σε περίπτωση εγκυμοσύνης να μην πιέζεται το έμβρυο.

 • Ο αρωγός ανασηκώνει το θύμα και το μεταφέρει πάνω στο στήθος του. Το θύμα μεταφέρεται πιο εύκολα όσο πιο κοντά είναι στο στήθος του αρωγού. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να μεταφερθεί ένας άνθρωπος αρκετά μέτρα, ώστε να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο.

  Με αυτό τον τρόπο μεταφοράς δεν έχουμε καμία προστασία των αυχενικών σπονδύλων, συνεπώς μεταφέρουμε άτομα που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο απώλειας όπως σε φλεγόμενος χώρο, τοξικό περιβάλλον, κλπ.
  Η θεωρεία είναι απλή αλλά πριν βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να την εκτελέσετε πραγματικά εξασκηθείτε εναλλάξ με ένα συνάδελφό αρκετές φορές.

  Του Χαράλαμπου Ζαφειρίου

 • 1 Comment

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.