Χρονίως πάσχουσα η δασοπροστασία στη χώρα μας

 

Για ακόμη μία χρονιά, η χώρα μας υποδέχεται την αντιπυρική περίοδο με λιγοστά ή παλιά όπλα στη φαρέτρα της: Οι υπάρχοντες πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί εγκαίρως, η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελλιπής, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) παρουσιάζει ελλείμματα, η δασική έρευνα υστερεί, ενώ η ενημέρωση του κοινού ουσιαστικά απουσιάζει. Και ενώ η οικονομική κρίση υποφώσκει ως αιτία για την ελλιπή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι μια σημαντική βελτίωση είναι δυνατή μόνο με συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό. Συγκεκριμένα:

Κεντρικός συντονισμός και συνολικός σχεδιασμός. Η θετική προσπάθεια συντονισμού των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη με τη διοργάνωση διυπουργικής επιτροπής δεν έχει κινήσει ουσιαστικά βήματα προόδου. Παρά την ψήφιση του νόμουγια τη μετάταξη των αγροφυλάκων στις δασικές υπηρεσίες, η διαδικασία ενσωμάτωσής τους σε αυτές δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Έμφαση στην πρόληψη και όχι την καταστολή. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή, δεκαπέντε μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι πόροι, ενώ η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για έργα αντιπυρικής προστασίας είναι φέτος μειωμένη κατά 10%, σε σχέση με πέρυσι. Οι ΟΤΑ ακόμη δεν έχουν λάβει τα 23 εκ. ευρώ από τη ΓΓΠΠ για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, ενώ ακόμη κι όταν αυτά διατεθούν, η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει σοβαρά την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία. Ακόμη όμως και τα υπάρχοντα κονδύλια για έργα αντιπυρικής προστασίας ύψους 45 εκ. ευρώ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί. Οι μόνοι πόροι εν τέλει που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής αφορούν σε μεταφορές πιστώσεων του έτους 2010 από τον Ειδικό Φορέα Δασών και αθροίζουν περίπου σε 1,5 εκ. ευρώ.

Κοινωνική εγρήγορση – εθελοντική συμμετοχή. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε επίπεδο αξιοποίησης των εθελοντών, παρότι η συνεισφορά τους είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση πυρκαγιών παγκοσμίως. Χρόνια προβλήματα και καθυστερήσεις σε νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες αποτελούν τροχοπέδη για την ουσιαστικότερη συμμετοχή τους. Κατηγοριοποίηση και ανανέωση του Μητρώου Εθελοντών της ΓΓΠΠ (με κατάλληλα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια), ενιαία πιστοποιημένη εκπαίδευση, ασφάλιση, σαφές πλαίσιο αξιοποίησης και ενεργοποίησης, υλική ενίσχυση είναι αυτονόητες λειτουργίες για κάθε σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

«Με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα να αποτελεί το άλλοθι για κάθε πιθανή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η φετινή αντιπυρική περίοδος μας βρίσκει για ακόμη μία φορά απροετοίμαστους. Σε τι βαθμό όμως εξαρτάται η αποτελεσματική δασοπροστασία από τα οικονομικά δεδομένα; Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της πενιχρής χρηματοδότησης, τα χρονίζοντα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και δευτερευόντως οικονομικούς πόρους. Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Επικοινωνίας για Θέματα Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 698 247 1724,

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Ιδρυμάτων Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και υποστηρικτών της οργάνωσης, το WWF Ελλάς έχει υποβάλλει σειρά σχετικών προτάσεων, εισηγήσεων και παρεμβάσεων προς την ελληνική πολιτεία, με κυριότερες τις δύο ολοκληρωμένες προτάσεις, για τη βελτίωση του συστήματος δασοπροστασίας και την ουσιαστική συμμετοχή των εθελοντών στην προστασία των δασών.
  • Επίσης, το WWF Ελλάς από το 2010, μέσω της καμπάνιας «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα (www.wwf.gr/panda), με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια.
  • Στο πλαίσιο μάλιστα της διαρκούς προσπάθειας του WWF Ελλάς να παρουσιάζει λύσεις και όχι απλώς να καταγράφει τα προβλήματα, διεξάγεται σήμερα ημερίδα με θέμα: Ελληνική Δασοπονία: ένα μεγάλο πλεονέκτημα και για την ελληνική οικονομία. Τα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας, τα οποία θα παρουσιαστούν με σχετικό δελτίο τύπου την Τετάρτη 18 Μαΐου, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία ως προς τον τρόπο, με τον οποίο η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει αλλά και να προστατεύσει τα δάση της, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.

WWF

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.