Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 14 Ιουνίου

Βαθμολογία

 
«Δώσε αίμα, σώσε μια ζωή»
«Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας».
«Μας αρέσει ο τύπος σου. Ο δικός σου τύπος (ομάδα) αίματος είναι τόσο πολύτιμος όσο δεν μπορείς να φανταστείς» 

Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από το χρόνο του και λίγο από το αίμα του με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση της προσφοράς. Δέκα λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 450ml από το αίμα του, είναι ικανά να χαρίσουν ζωή.

Η 14η Ιούνη επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη. Ο Π.Ο.Υ. επιλέγει κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα, η οποία φιλοξενεί αυτόν τον εορτασμό, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, 92 εκατομμύρια αιμοδότες προσφέρουν αίμα ετησίως. Το 45% της παροχής αίματος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προέρχεται από αιμοδότες κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες αιμοδότες συνεισφέρουν το 40% της παροχής αίματος.

Το αίμα αποτελεί κύριο συστατικό του καρδιαγγειακού συστήματος και είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών, ενζύμων και φαρμάκων στα κύτταρα, καθώς επίσης και για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα και άλλων προϊόντων αποδόμησης από τα κύτταρα. Αποτελείται από διάφορους τύπους κυττάρων που συγκρατούνται μέσα σε ένα υγρό μέσο, που ονομάζεται πλάσμα. Το αίμα αποτελεί περίπου 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος και ο μέσος ενήλικας έχει συνολικό όγκο αίματος 4-5 λίτρα. Το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί με κανένα φάρμακο ή χημική ουσία, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται από υγιείς δότες.

Αιμοδότες μπορεί να είναι όλοι οι άντρες και γυναίκες ηλικίας 18-65 ετών, πάνω από 50 κιλά, κάθε 3-4 μήνες.

Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται, είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Το μήνυμα εορτασμού της Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, δεν είναι μόνο να αναγνωρίσει τους σιωπηλούς και αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές προσφέροντας το αίμα τους, αλλά επίσης να ενθαρρύνει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Επιπλέον, η μέρα αυτή έχει ως στόχο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία.

Πηγή κειμένου:

Πηγή φωτογραφίας:

  • Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας

Πηγή Βίντεο:

  • Ε.ΚΕ.Α. Εθνικό κέντρο αιμοδοσίας

Για το Fire Rescue Pedia, η συντακτική του ομάδα

(Visited 3 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.