Πικρία για τη φυλάκιση του και δικαίωση από την αθώωση του

 

18/1/2015

Ο Ανδρέας Νικολάου Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δηλώνει σε συνέντευξη του στην «Αλήθεια» ότι, νιώθει δικαιωμένος που φόρεσε ξανά τη στολή του, μετά την αθώωση του από το Εφετείο στην υπόθεση Μαρί και την αποφυλάκιση του. Παράλληλα εκφράζει μεγάλη πικρία για τη στάση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, του τέως Υπαρχηγού Ανδρέα Ιατρόπουλου και του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, η οποία οδήγησε στην ποινική του δίωξη και στην καταδίκη του, ενώ ήταν αθώος. Όπως σημειώνει η φυλάκιση του τον σημάδεψε πολύ βαθιά.
Ο κ. Νικολάου εκφράζει την αφάνταστη λύπη του για τον χαμό έξι μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την έκρηξη στο Μαρί.

-Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε πέραν του τυπικού της νομοθεσίας, ν’ αναλάβετε τα καθήκοντα σας την επόμενη κιόλας μέρα από την αθώωση σας από το Εφετείο στην υπόθεση Μαρί;
-Έδωσα μια ζωή γι’ αυτή την Υπηρεσία. Εργάστηκα πέρα των 41 χρόνων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ενώ ήμουν έτοιμος ν’ αφυπηρετήσω πρόωρα το 2011 με πρόλαβαν τα τραγικά γεγονότα και βίαια μου αφαίρεσαν τη στολή, με κατηγόρησαν, με καταδίωξαν και τελικά καταδικάστηκα και φυλακίστηκα.
Η αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψε όλες τις εναντίον μου κατηγορίες και η απόφασή μου να αναλάβω την επόμενη μέρα καθήκον ήταν μια συνειδητή πράξη.
Για μένα να φορέσω και πάλιν τη στολή ήταν η μεγαλύτερη δικαίωση και ηθική ικανοποίηση. Ακόμα και μια μέρα να είχα μπροστά μου μέχρι να αφυπηρετήσω το ίδιο θα έκανα.

-Από την αρχή της ποινικής σας δίωξης για την υπόθεση Μαρί εκφράζεται την πικρία σας, με την αθώωση σας από το Εφετείο νιώθετε δικαιωμένος και γιατί;
-Ναι, νιώθω δικαιωμένος, επιτέλους έλαμψε η αλήθεια, ήμουν αθώος αλλά δυστυχώς καταδιώχθηκα. Με κατηγόρησαν ποινικά και καταδικάστηκα. Αυτά όμως που δεν αποδέχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο και τα απέρριψε και με αθώωσε θα έπρεπε να τα είχαν λάβει σοβαρά υπόψη πρώτα αυτοί που εισηγήθηκαν τη δίωξη, ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, ο τέως Υπαρχηγός Αστυνομίας και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.
Ήταν γνωστή σε όλους η ανάμειξη μου στην υπόθεση αλλά δυστυχώς με κατηγόρησαν γι’ αυτό ένιωθα μεγάλη πικρία γιατί κάποιοι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους και τροχοδρόμησαν τις διαδικασίες για επίρριψη ευθυνών σε άλλους.

-Ο χρόνος που παραμείνατε στη φυλακή σας έχει σημαδέψει με οποιοδήποτε τρόπο και σε ποιο βαθμό;
-Έχω εκτίσει σχεδόν ολόκληρη την ποινή που μου επέβαλε το Κακουργιοδικείο. Κανονικά απολυόμουν στις 14.2.2015.
Η ζωή μου στη φυλακή, η στέρηση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας μου είναι κάτι που με σημάδεψαν πολύ βαθιά και θα με συνοδεύουν σε όλη μου τη ζωή. Στη φυλακή παύεις να είσαι άνθρωπος που έχει δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Είναι μια ψυχοφθόρα κατάσταση που δεν περιγράφεται ειδικά όταν νιώθεις ότι είσαι αθώος. Είναι κάτι που δεν εύχομαι να συμβεί ούτε σε φίλο αλλά ούτε και σε εχθρό.
Στερήθηκα την οικογένεια μου, στερήθηκα απλά και καθημερινά πράγματα που όταν είσαι ελεύθερος δεν τα υπολογίζεις.

-Αν δεν κάνω λάθος η νομοθεσία προβλέπει τη χρηματική αποζημίωση προσώπων τα οποία φυλακίζονται και στο τέλος αθωώνονται από το Εφετείο. Αυτό είναι αρκετό για εσάς;
-Έχασα ενάμιση χρόνο από τη ζωή μου. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αποζημιώσει την ψυχική και ηθική οδύνη που νιώσαμε τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου αυτό το διάστημα.

-Με την επιστροφή σας στα καθήκοντα σας ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
-Απουσίαζα από την Υπηρεσία τριάμισι σχεδόν χρόνια. Προτεραιότητα μου είναι να συμβάλω στην ανύψωση του ηθικού των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα όλοι να εργαζόμαστε συλλογικά, υπεύθυνα, με ζήλο και αφοσίωση, ώστε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην επιτυχία της αποστολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

-Πως σας αντιμετώπισε το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;
-Με την επιστροφή μου στην Υπηρεσία από την πρώτη κιόλας μέρα, αφού μίλησα με τους Βοηθούς Διευθυντές, κάλεσα σε σύσκεψη όλους τους Επαρχιακούς και Βοηθούς Επαρχιακούς Υπεύθυνους των Πυροσβεστικών Σταθμών και ανταλλάξαμε απόψεις.
Ακολούθως επισκέφθηκα όλους τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Παγκύπρια, την ΕΜΑΚ και τα Τμήματα του Αρχηγείου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου συναντήθηκα και μίλησα στους επί καθήκοντι Πυροσβέστες χωρίς κανένα πρόβλημα και τους ευχήθηκα ότι καλό στην προσωπική τους ζωή.

-Ποια μαθήματα πήρε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την τραγωδία με την έκρηξη στο Μαρί;
-Δυστυχώς με την έκρηξη στο Μαρί η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχασε έξι δικούς της ανθρώπους. Λυπούμαι αφάνταστα γι’ αυτό που συνέβη. Το θλιβερό αυτό γεγονός που έπληξε την οικογένεια μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν πρέπει να μας λυγίσει, αντίθετα, πρέπει να ανασυνταχθούμε, να συσπειρωθούμε αντλώντας δύναμη και θάρρος από τη θυσία των συναδέλφων μας.
Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του προσωπικού και η τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας όπως αυτά περιγράφονται στα διάφορα εγχειρίδια και Σημειώσεις Πυροσβεστολογίας.

-Τι ήταν αυτό που οδήγησε το Εφετείο στην αθώωση σου;
-Υπέβαλα δώδεκα λόγους στην έφεση μου για εσφαλμένο συμπέρασμα, για εσφαλμένη εξομοίωση ευθύνης και για εσφαλμένη ενέργεια του Πρωτόδικου Δικαστηρίου.
Από τους πρώτους τρείς λόγους αθωώθηκα και απαλλάγηκα των κατηγοριών χωρίς να συζητηθούν οι υπόλοιποι εννιά.

Πηγή : www.alfanews.com.cy

1 Comment

  1.  

    Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς από αυτό το άρθρο, δίχως να γνωρίζει την προιστορία των γεγονότων, είναι ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ χωρίς συμβιβασμούς κι εκπτώσεις.
    Και επίσης ότι αργά ή γρήγορα, η αλήθεια και η τάξη αποκαθίστανται…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.