Eπιστολή Διαμαρτυρίας απο την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυρ. Σώματος

 

4/6/2011

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε στις 20 Απριλίου αντιπροσωπεία του Δ.Σ. συναντήθηκε με τον κ. Υφυπουργό με κύριο θέμα συζήτησης την καθυστέρηση προώθησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και των εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, τονίζοντας και αναλύοντας παράλληλα τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και στη βελτίωση της πυροπροστασίας πολλών περιοχών αλλά και συνολικά της πατρίδας μας.

Από την πλευρά του ο κ. Όθωνας δείχνοντας ενδιαφέρον και αντιλαμβανόμενος τα οφέλη, μας ενημέρωσε ότι ο εθελοντισμός του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελεί αρμοδιότητα του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ανέφερε ότι εκφράζει και τις δικές σας θέσεις για το σχετικό θέμα, μεταφέροντάς μας τη δέσμευση και τη θέληση ώστε το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο πριν τις γιορτές του Πάσχα. Ταυτόχρονα ανέθεσε τη διεκπεραίωση των τελικών εργασιών σε ειδική σύμβουλο, ζητώντας παράλληλα να καταθέσουμε τις όποιες επιπρόσθετες προτάσεις έχουμε προς συζήτηση. Πράγματι τη Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συνεργάτιδα του κ. Όθωνα, σε κλίμα συνεργασίας και παραγωγικότητας. Αν και ήταν πλέον σίγουρο ότι το τελικό κείμενο δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν το Πάσχα όπως ήταν η αρχική δέσμευσή, από μέρους μας κατανοήσαμε το γεγονός και αναμέναμε πλέον οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες των εορτών.

Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά διαψευστήκατε.

Σήμερα έχει περάσει ένας μήνας και από ό,τι φαίνεται, πάλι, γυρίσαμε στην αρχή, δηλαδή στον κύκλο των ατελείωτων, δήθεν, καλόπιστων συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων με παράλληλη, από πλευράς σας, κατανόηση και συναντίληψη για το θέμα και φυσικά απλόχερη παροχή δεσμεύσεων και υποσχέσεων για απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των πάντων.

Ενώ από πέρυσι έχετε αναφερθεί πάμπολλες φορές στη πρόθεσή σας για την προώθηση του νομοσχεδίου (απαντήσεις σε ερωτήσεις Βουλευτών, προγραμματικές δηλώσεις στην ψήφιση του προϋπολογισμού, αναφορά σε ψήφιση άλλου ν/σ του υπουργείου κτλ) ακόμα και σε δηλώσεις σας μόλις πριν από 2 εβδομάδες, η απάντηση που λαμβάνουμε σήμερα από συνεργάτες σας είναι ότι πάλι εξετάζεται από τους συμβούλους σας το χιλιοεξετασμένο σχέδιο νόμου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως προφανώς καταλαβαίνετε οι 2000 εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, εδώ και ένα χρόνο, περιμένουν να γίνει πράξη η δέσμευση της Πολιτείας για την υποστήριξη του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω αυτού του νόμου που είχε πρωτοπαρουσιαστεί, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2010, από τον τότε υφυπουργό κ. Βούγια και που δεν προχώρησε γιατί υποτίθεται ότι η δική σας θέληση ήταν να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις.

Σήμερα οι 2000 εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτό που αντιλαμβάνονται, για το όλο θέμα είναι ότι υπάρχει ένας τεράστιος εμπαιγμός χωρίς προηγούμενο, πράγμα που θα έπρεπε, προφανώς, να σας γίνεται αντιληπτό. Οι εθελοντές πυροσβέστες δεν είναι μικρά παιδιά που κατατάσσονται εθελοντικά στο Πυροσβεστικό Σώμα με την προτροπή των γονέων τους ή των δασκάλων τους, ώστε να περάσουν ήσυχα και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα από προγράμματα δημιουργικής ψυχαγωγίας και ενασχόλησης με χρήσιμα και πρακτικά θέματα. Είναι πολίτες αυτής της χώρας που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικό έργο τόσο στο κράτος όσο και στο συνάνθρωπο και δεν δικαιούται αλλά ούτε και επιτρέπεται κανείς να παίζει μαζί τους ή να νομίζει ότι τους εμπαίζει και να τους αγνοεί.
Οφείλετε λοιπόν να απαντήσετε άμεσα και ειλικρινά.

Επιθυμείτε ή όχι τους εθελοντές πυροσβέστες στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Επιθυμείτε ή όχι την βελτίωση της πυροπροστασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και μάλιστα χωρίς κόστος;

Θα προχωρήσετε ή όχι στην ψήφιση του σχεδίου νόμου;

Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την καθυστέρηση και απλά δεν μας το λέτε;

Ήδη η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος με τα τόσα προβλήματα που έχει είναι μειωμένη συγκριτικά με πέρσι κατά 500 άτομα και όλοι λένε ότι θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Εμείς, αλλά και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας που ξέρει ή θα μάθει για το θέμα αυτό, από την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της κατάστασης, αυτό πού αντιλαμβάνεται ότι για κάποιους λόγους δεν θέλετε 2000 άτομα άμισθο προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Παρακαλούμε διαψεύστε μας.


Π.Ε.Ε.Π.Σ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.