Ποιες αλλαγές σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Πυροσβεστική

 

25/1/2015

Στο πρόγραμμά του ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνεται η κατάργηση του νόμου 4249/2014 περί αναδιάρθρωσης – εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ.. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επίσης άμεση ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. με ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) στο μόνιμο προσωπικό, άμεση, πρόσληψη των επιλαχόντων πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και η πρόσληψη των μονίμων Πυροσβεστών να πραγματοποιείται σε ετήσια, συνεχή και σταθερή βάση με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι προσλήψεις των πυροσβεστών γίνονταν μέσω διαγωνισμών.
Συνδικαλιστές: «Το σχέδιο απαντά σε βασικές μας θέσεις»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ.Γιάννης Σταμούλης τόνισε στο «Βήμα» ότι «η πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ για το Πυροσβεστικό Σώμα, σε  μεγάλο βαθμό απαντά στις διαχρονικές βασικές θέσεις και απόψεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Η πλήρη και άμεση εφαρμογή του, θα  δώσει  στον επαγγελματικό μας φορέα την αναγκαία επούλωση των χρόνιων πληγών αποτέλεσμα των καίριων προβλημάτων του, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο, αξιόμαχο και αποτελεσματικό ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απειλές της πολιτικής προστασίας της χώρας».

Νέο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης υπηρεσιών
Όπως αναφέρεται σε κείμενο του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως Σχεδιαστικού – Συντονιστικού και του ΠΣ ως επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας.

Για τη κατάργηση του περσινού νόμου περί αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών σχεδιάζεται η κατάθεση νέου νομοσχεδίου, «μετά από ουσιαστική διαβούλευση, επιστημονική μελέτη, μέσα από διακομματική επιτροπή της Βουλής με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Ενώσεων του Π.Σ».

Επίσης προβλέπεται ο «επανακαθορισμός του ρόλου και ανασχεδιασμός της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του Α.Π.Σ. με τη δημιουργία νέων Κλάδων, Διευθύνσεων και Τμημάτων – συγχωνεύσεις υφιστάμενων Διευθύνσεων, ώστε να διευκολύνεται η αρχή του συγκεντρωτικού ελέγχου».

Επιλογή Αρχηγού από διακομματική επιτροπή της Βουλής
Για τις κρίσεις και προαγωγές σχεδιάζεται να γίνει άμεση τροποποίηση του κανονισμού κρίσεων και προαγωγών με εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης, το οποίο θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ η επιλογή του Αρχηγού και Υπαρχηγού του Π.Σ. θα γίνεται από διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία νέου οργανογράμματος και τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Στο πρόγραμμα για την Πυροσβεστική περιλαμβάνεται ακόμα η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, περί Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία και η «ουσιαστική αναγνώριση του Επαγγέλματος ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό».

Επιπλέον προβλέπεται μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Διοικήσεις Π.Υ. με ταυτόχρονη μεταφορά ανάλογων οικονομικών πόρων και αύξηση της οργανικής τους δύναμης ώστε να διευκολύνεται η αρχή της αποκεντρωμένης εκτέλεσης και διακοπή της υποχρηματοδότησης του ΠΣ και κάλυψη όλων των απαραίτητων λειτουργικών του δαπανών.

Επιπροσθέτως, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται «η αξιολόγηση όλων των επιχειρησιακών μονάδων (Π.Υ. και Π.Κ.) και των Ειδικών Υπηρεσιών του ΠΣ με βάση αναβάθμιση – υποβάθμιση και όχι κατάργησή τους, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθορισθούν από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του ΠΣ., η άμεση τροποποίηση της δομής και του τρόπου λειτουργίας των πεζοπόρων τμημάτων σύμφωνα με τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, η χρησιμοποίηση διοικητικών αξιωματικών σε στην αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, τεχνολογικά ατυχήματα κλπ.) και ειδικότερα σε διαδικασίες όπως εκτίμηση κινδύνου, ασφάλεια – σχεδιασμός επιχειρήσεων, εφαρμογή σχεδίων διοικητικής υποστήριξης, προανάκριση , εκτίμηση κόστους επιχειρήσεων κ.α., παρέχοντας υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης των επιχειρήσεων ως εμπειρογνώμονες».

Πηγή :  www.tovima.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.