Αιθαλομίχλη: “Ό,τι καίμε το αναπνέουμε” προειδοποιεί η Περιφέρεια Αττικής

 

26/1/2015

Ένα πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης των πολιτών σχετικών με την ατμοσφαιρική ρύπανση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καύση ακατάλληλης βιομάζας σε τζάκια και σόμπεςυλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών,Γιώργου Καραμέρου.

Και τον φετινό χειμώνα ο ουρανός της Αττικής έχει καλυφθεί αρκετά βράδια από ένα δύσοσμο πέπλο αιθαλομίχλης, ενώ έχουν καταγραφεί επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους που ελλοχεύει για την υγεία η εισπνοή μικροσωματιδίων ο Βόρειος Τομέας Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής τύπωσε και διένειμε 4.000 αφίσες με γενικό τίτλο «Ό,τι καίμε το αναπνέουμε».

Η διανομή του έντυπου ενημερωτικού υλικού έγινε σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής σε ολόκληρο το δίκτυο των φαρμακείων στην Αττική, αλλά και σε όλα τα κτίρια που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής στο λεκανοπέδιο. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή για τη δημόσια υγεία (210-5212054) που διαθέτει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ απαντώνται από γιατρούς, νοσηλευτές και ειδικευμένο διοικητικό προσωπικό ενώ η γραμμή είναι διαθέσιμη όλες της μέρες της εβδομάδας όλο το 24ωρο.

Τέλος υπάρχει η δυνατότητα αναγγελίας σύντομων οδηγιών ενημέρωσης, όταν υπάρχει έξαρση του φαινομένου, στο δίκτυο των 24 Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (με τη μορφή alert) του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας που βρίσκονται τοποθετημένες στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνοντας συμπράξεις και συνεργασίες με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και ενεργοποιώντας τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής (Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας), με ελάχιστο κόστος (το κόστος δεν ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ μολονότι είχαν εγκριθεί 20.000 ευρώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο), συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για το μείζον θέμα του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η αιθαλομίχλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και επιβαρυντική για μικρά παιδιά ηλικίας έως δύο ετών, ενώ ευαίσθητες ομάδες είναι επίσης οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή : www.econews.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.