Περπάτησαν 25 χιλιόμετρα μέσα στα χιόνια για να φτάσουν σε εγκλωβισμένη οικογένεια

 

4/2/2015

Αίσιο τέλος είχε η χθεσινοβραδινή επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ στην περιοχή του Προυσού στην Ευρυτανία.

Η αποστολή της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία ήταν να φτάσουν στο χωριό Πρόδρομος, όπου υπήρχε ένα παιδάκι 2,5 ετών μαζί με τον παππού και τη γιαγιά. Οι γονείς ανησύχησαν, αφού τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρχε, αλλά ούτε και οδική πρόσβαση, αφού οι κατολισθήσεις στην περιοχή είναι παρά πολλές και το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο.

Στην επιχείρηση συμμετείχε 5μελής ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από Λαμία και δυο άνδρες της Π.Υ. Καρπενησίου. Οι διασώστες για να καταφέρουν να φτάσουν στον χωριό χρειάστηκε να περπατήσουν τη νύχτα 15 χιλιόμετρα μέσα στα χιόνια και τις λάσπες, εν μέσω έντονης χιονόπτωσης.

Όταν έφτασαν στον Πρόδρομο διαπίστωσαν ότι το παιδάκι με τον παππού και τη γιαγιά ήταν καλά, όπως και οι υπόλοιποι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού. Ωστόσο χρειάστηκε να περπατήσουν ακόμη 10 χιλιόμετρα για να πάνε σε έναν άλλον οικισμό, όπου και εκεί υπήρχαν κάποιοι αποκλεισμένοι κάτοικοι από τις κατολισθήσεις και ανησυχούσαν, αφού κανείς δεν γνώριζε τι είχαν απογίνει.

Οι διασώστες όταν έφτασαν και εκεί διαπίστωσαν ότι οι λιγοστοί κάτοικοι ήταν καλά και επέστρεψαν στον Πρόδρομο, όπου και διανυκτέρευσαν, αφού ήταν αδύνατο να επιστρέψουν με τις καιρικές συνθήκες που υπήρχαν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή της 7ης ΕΜΑΚ Ανδρέα Μωράτη μας είπε ότι ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποστολές, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού η ορατότητα ήταν περιορισμένη, τα μονοπάτια σκεπασμένα από το χιόνι η περιοχή δύσβατη και απόκρημνη

Πηγή : www.lamiareport.gr

2 Comments

 1.  

  Αίσιο τέλος, όντως. Και μάλιστα και για τις δύο πλευρές. Με ποιο όμως τίμημα;
  Διαβάζοντας κανείς το άρθρο θα λεγε πως οι διασώστες διακινδύνευσαν τη ζωή τους (ή στην καλύτερη εκτέθηκαν σε ακραίες συνθήκες), για να κάνουν απλώς μια διαπίστωση: ότι και οι τρεις τους είναι μέσα στα “ζεστά”!
  Και εδώ είναι που τίθενται σοβαρά ερωτήματα: οφείλει ο διασωζόμενος να πληρώσει αυτή την αποστολή ή όχι. Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποζημιώνεται μια Δημόσια διασωστική ομάδα για τις υπηρεσίες που προσφέρει;
  Μήπως τότε μόνον, όταν από απερισκεψία του διασωζόμενου προέκυψε μια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (όχι σωστή προετοιμασία πριν την εξόρμηση, απερισκεψία και μη σωστή πρόβλεψη π.χ. έλεγχο κάλυψης σήματος για χρήση κινητού ή άρνηση χρήσης του, υπερβολική σιγουριά, αυτοπεποίθηση και υπερεκτίμηση δυνάμεων, ελλιπής ή καθόλου ενημέρωση των οικείων του και όσων μένουν πίσω και θα έπρεπε να γνωρίζουν ποια διαδρομή-δρομολόγιο θα ακολουθήσει και τόσα άλλα…);
  Έτσι όμως θα χαθεί το “φιλότιμο” του Έλληνα διασώστη καθώς και η “υπεροχή” του και εκείνο το κάτι τι που δεν εξηγείται με λόγια και δεν μποορεί να αποδοθεί με κανένα λεξικό και τον κάνει να ξεχωρίζει και να υπερέχει από διασώστες άλλων χωρών για την παληκαριά του την ώρα της “μάχης”, την ώρα της ευθύνης, όταν το καθήκον καλεί..
  Ωστόσο όμως, αυτός ο Έλληνας διασώστης, ίσως και να χαλάει την “πιάτσα” με την ανιδιοτελή, πηγαία και αυθόρμητη συμπεριφορά του (που ίσως να μην είναι τελικά και τόσο πρόθυμος να κάνει, αλλά να “επιβάλλεται” από την μη ξεκάθαρη συχνά, νομική διατύπωση ρόλων και αρμοδιοτήτων). Με λίγα λόγια δηλαδή, πότε επεμβαίνει και πότε όχι.
  Κι έτσι λοιπόν χαλώντας την “πιάτσα”, δεν διορθώνεται και δεν βελτιώνεται κι ο Έλληνας διασωζόμενος, συνεχίζοντας να λειτουργεί ανεύθυνα.
  Ίσως τελικά να πράττουν καλά οι άλλες χώρες, στις οποίες το “κοστούμι” σε μια διάσωση το πληρώνει ο (απερίσκεπτος) πολίτης. Έτσι η Πολιτεία, εφαρμόζοντας και τηρώντας αυστηρά νομοθεσίες, “προστατεύει” τελικά τον πολίτη της (κι ας μην το καταλαβαίνει αρχικά αυτός..)..
  Ευχαριστώ για τον χωρο-χρόνο σας.
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός Π.Σ.

 2.  

  Πολύ σωστές και εύστοχες οι παρατηρήσεις του Κου Παπαγεωργίου.

  Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και με τις διαθέσεις ελικοπτέρων της ΠΑ ή του ΠΝ.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.