Οι δράσεις της Ε.Μ.Ε.Δ. στο start tv

 

5/2/2015

Ειδική Μονάδα Έρευνας Διάσωσης
Η ΕΜΕΔ είναι μια ομάδα που συστήθηκε αρχικά από μερικούς φίλους, που τους συνέδεε η ιδιαίτερη αγάπη τους για τα σπορ, την περιπέτεια και την ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους τους που την έχουν ανάγκη.
Το βασικό κίνητρο για να θελήσει οποιοσδήποτε να γίνει μέλος της ΕΜΕΔ είναι ακριβώς αυτό, η ιδέα του εθελοντισμού, της προσφοράς χωρίς αμοιβή ή άλλα υλικά ανταλλάγματα. Στην ΕΜΕΔ, ωστόσο, δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Εκτός από τις οργανωμένες ασκήσεις διάσωσης, οι οποίες δεν απευθύνονται σε όλους, αναπτύσσουμε και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να είναι ελκυστικές για οποιονδήποτε αγαπά τη θάλασσα ή το βουνό, την απόδραση από τη ρουτίνα ή την αίσθηση της περιπέτειας. Οι μόνες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος φίλος ή ενεργό μέλος της ΕΜΕΔ είναι το πάθος για απόδραση, η αγάπη για τη φύση και η επιθυμία απόκτησης νέων εμπειριών.

Για τι είδους δραστηριότητες μιλάμε;
Για τους λάτρεις του βουνού, πραγματοποιούνται οργανωμένες πεζοπορίες σε εύκολα, λιγότερο εύκολα και μεικτά πεδία με διαδρομές γνωστές στα παλαιότερα μέλη της ομάδας, τα οποία διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας. Στις δραστηριότητες του βουνού περιλαμβάνεται η βασική εκπαίδευση σε ορειβατικές τεχνικές, όπως είναι η εκπαιδευση σε χειμερινο βουνο ,καταρρίχηση πλαγιάς (ραπέλ), η αναρρίχηση, ακόμα και η διάσωση τραυματιών κάτω από διάφορες συνθήκες και επιτυγχάνεται μέσα από τη διεκπεραίωση σεναρίων. Εννοείται πως για τους φίλους του βουνού, οι ορεινές δραστηριότητες της ΕΜΕΔ, πέρα από τις χρήσιμες γνώσεις που προσφέρουν, δημιουργούν και μοναδικές ευκαιρίες επαφής με τη φύση και τη μαγεία του ορεινού τοπίου.
Για όσους πάλι αγαπούν τη θάλασσα, η ΕΜΕΔ αναπτύσσει και εκεί μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Το πρώτο όφελος για όποιον συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις είναι η εξοικείωση με το υγρό στοιχείο, που αποκτιέται κάτω από την επίβλεψη και καθοδήγηση εκπαιδευμένων μελών τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και επαγγελματικά, έξω από τα όρια της ομάδας. Επίσης πραγματοποιούνται μαθήματα κάτω από το νερό με καταδυτικά μέσα, με κύριο γνώμονα πάντα την ασφάλεια των εκπαιδευόμενων. Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται, γίνονται και πιστοποιημενα μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης και διάσωσης στο νερό σε επαγγελματικο επίπεδο.

Το πόσα θα μάθει κανείς ακολουθώντας την ΕΜΕΔ στις δράσεις της εξαρτάται από το πόσο μακριά θέλει να φτάσει. Κάποιοι μπορεί να απολαμβάνουν τις απλές, ήσυχες πεζοπορίες ή τις ομαδικές ποδηλατικές διαδρομές. Άλλοι πάλι μπορεί να αναζητούν κάτι περισσότερο. Η ΕΜΕΔ απευθύνεται σε όλους . Ο χαρακτήρας της ομάδας είναι τόσο ελεύθερος που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ασχοληθεί με το στοιχείο που αγαπά περισσότερο και στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί.
Πέρα από την ευχαρίστηση της επαφής με τη φύση, ένα παράλληλο όφελος από τη συμμετοχή στην ΕΜΕΔ είναι και η απόκτηση χρήσιμων γνώσεων στην παροχή πρώτων βοηθειών, μέσα από τα μαθήματα που προσφέρουν ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας. Βήμα βήμα και με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, ο καθένας -και ας τονιστεί αυτό, ο καθένας- μπορεί να μάθει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του σε περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού, αντιδρώντας ψύχραιμα και παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες. Μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενοι λαβαίνουν διεθνή πιστοποίηση ως Emergency Responders, οπότε μπορούν πλέον να ασκούν τις γνώσεις τους και σε αληθινά περιστατικά.

Πηγή : www.eemedcorfu.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.