Ταφόπλακα στον Εθελοντισμό του Πυροσβεστικού Σώματος

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αισθήματα βαθύτατης αγανάκτησης, οργής και λύπης διάβασα το τελικό σχέδιο νόμου για την «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη» που κατατέθηκε στην βουλή την προηγούμενη Παρασκευή.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για σκόπιμο σαμποτάζ του Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου κάποιοι για δικά τους συμφέροντα με προκατάληψη και ρατσιστική νοοτροπία διαστρέβλωσαν την εντολή που εσείς δώσατε για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού Πυρόσβεσης -Διάσωσης.

Μετά από αρκετά χρόνια διαβουλεύσεων επιτέλους το καλοκαίρι βγήκε σε διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών». Ένα σχέδιο νόμου το οποίο είχε δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους Εθελοντές Πυροσβέστες, είχε ελεγχθεί από τα νομικά τμήματα του ΑΠΣ και του Υπ. Προ. Πο, είχε περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρισκόταν σε τελική μορφή. Χρειαζόταν μόνο μικρές διορθώσεις προκειμένου να κατατεθεί στην Βουλή, κάτι που φάνηκε και από την πλειοψηφία των σχολίων των συμμετεχόντων στην διαβούλευση.

Εξεπλάγην όταν διάβασα το τελικό σχέδιο νόμου που όχι μόνο είναι ριζικά αλλαγμένο, αλλά οι αλλαγές κατά πλειοψηφία δεν βασίζονται πάνω σε σχόλια και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν κατά την διαβούλευση. Το νέο σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θεσμικά υποβιβάζει τον ρόλο του Εθελοντή Πυροσβέστη και είναι μια πρωτοφανή κίνηση εξόντωσης του θεσμού (ο νομοθέτης δημιούργησε ένα τερατούργημα που είναι πολύ χειρότερο από το σημερινό νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Εθελοντών Πυροσβεστών)

Όντως, έχοντας αντιληφθεί ότι πρόκειται για ΦΙΑΣΚΟ πλέον, καθώς η πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμιση του θεσμού κινούνταν σε τρεις βασικούς άξονες – της Εκπαίδευσης, της Στολής / Εξοπλισμού και στα κίνητρα για τους εθελοντές και για τους Δήμους, προκειμένου να ιδρύσουν Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, σας παραθέτω μερικά από τα σημεία που αφαιρέθηκαν / τροποποιήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο και εκτός οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας στο το τελικό Σχέδιο Νόμου:

  • Αναβαθμισμένη εκπαίδευση – 120 ώρες εκπαίδευσης, δυο εκπαιδευτικές σειρές κατ έτος, πρόγραμμα από την Πυροσβεστική Ακαδημία – ΕΦΥΓΕ
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας & Στολές ΙΔΙΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ με των Μονίμων Πυροσβεστών – ΕΦΥΓΕ (και ούτε συζήτηση για επίσημη στολή όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη)
  • Επιγραφή «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ» στην πλάτη του χιτωνίου της στολής – ΕΦΥΓΕ
  • Υποχρέωση εργοδοτών να επιτρέπουν στους Εθελοντές Πυροσβέστες να συμμετέχουν στο Πυροσβεστικό έργο –ΕΦΥΓΕ
  • Ποσόστωση Εθελοντών Πυροσβεστών στις προσλήψεις στο ΠΣ – ΕΦΥΓΕ
  • Κίνητρα για τους ΟΤΑ που ιδρύουν Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες – ΕΦΥΓΕ
  • Κίνητρα για τους Εθελοντές Πυροσβέστες – ΜΗΔΕΝ

Επιπλέoν προστέθηκε αναφορά που ορίζει ρητά ότι θα είναι μόνο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ και ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ο ρόλος των Εθελοντών Πυροσβεστών

Πολλά από τα παραπάνω σημεία που αφαιρέθηκαν ισχύουν σήμερα με το τωρινό νομικό πλαίσιο και κάποια άλλα τροποποιήθηκαν προς το χειρότερο . Με το νέο σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση αλλά για υποβάθμιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη κάτι που έρχεται σε πλήρη σύγχυση με τις δηλώσεις του κύριου Υπουργού (για πoια αναβάθμιση του ρόλου των Εθελοντών Πυροσβεστών μιλάμε; Όταν για πρώτη φορά διευκρινίζεται ότι θα είμαστε επικουρικοί και βοηθητικοί).

Επιπλέον όλων αυτών, με μεγάλη αγανάκτηση σας αναφέρω ότι ο Υπουργός σας, ο κύριος Παπουτσής, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι και σήμερα δεν έχει δεχτεί τους εκπροσώπους των Εθελοντών Πυροσβεστών, προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα μας και να γίνει συζήτηση για τις προτάσεις μας.

Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η δημοκρατία που εσείς οραματιστήκατε;

Δεν ζητάμε επαγγελματική αποκατάσταση – ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ. Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του θεσμού δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από κρατική επιχορήγηση (για εξοπλισμό, στολές κλπ) ενώ ανύπαρκτες ΜΚΟ τύπου «σφραγίδα» έχουν κατά το παρελθόν οργιάσει τα κρατικά ταμία.

Οι περισσότεροι είμαστε μορφωμένοι και επαγγελματικά πετυχημένοι άνθρωποι. Το μόνο που θέλουμε είναι να αναβαθμίσουμε τον Εθελοντισμό Πυρόσβεσης – Διάσωσης στην χώρα μας κατά τα πρότυπα του εξωτερικού και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, να φύγουμε από απαρχαιωμένες και τριτοκοσμικές αντιλήψεις και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών που προσφέρονται στους Έλληνες Πολίτες.

Ως συνειδητοποιημένος ενεργός πολίτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό και που γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργούν οι υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών σε αναπτυγμένες χώρες (οπου είναι κατά βάση εθελοντικές), ως μορφωμένος άνθρωπος ανώτατης εκπαίδευσης με δυο πτυχία, ως φορολογούμενος πολίτης της χειρότερης οικονομικής κρίσης και της έκτακτης εισφοράς, ως εργαζόμενος οικογενειάρχης με παιδί, ως Εθελοντής Πυροσβέστης που συνεχίζει και προσφέρει Εθελοντικά και Άμισθα τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα, ως ψηφοφόρος σας και υποστηριχτής της φιλοσοφίας του σοσιαλισμού σας αναφέρω ότι μας απογοητεύσατε.

Περίμενα και περιμέναμε όλοι περισσότερα από εσάς και τους υπουργούς σας τουλάχιστον στα θέματα που μας αφορούν και ιδιαίτερα τώρα που μας έχει ανάγκη η χώρα.

Με βαθύτατη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι μετά από 12 σχεδόν χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο Πυροσβεστικό Σώμα, αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως είναι, θα χάσετε άλλον έναν ψηφοφόρο και άλλον ένα ενεργό πολίτη.

Με τιμή,
Ανδρέας Γεωργακόπουλος
Εθελοντής Πυρονόμος Πυροσβεστικού Σώματος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.