Πυρκαγιά στην Εκάλη

 

2/10/2011

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου στο ΣΕΚΥΠΣ, από τηλεφωνήματα πολιτών σχετικά με πυρκαγιά επί των οδών Θέτιδος και Διονύσου στην Εκάλη. Την ώρα εκείνη στα Βόρεια προάστια έπνεαν άνεμοι της τάξεως των 3-4 μποφόρ, το δε σημείο έναρξης της πυρκαγιάς είναι ουσιαστικά τα όρια του οικισμού της Εκάλης προς το δάσος του Διονύσου.
Η κινητοποίηση δυνάμεων από το ΣΕΚΥΠΣ υπήρξε αρκετά μεγάλη, καθώς το πρώτο όχημα που έφτασε στο συμβάν μέσα σε ελάχιστα λεπτά ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε λάβει διαστάσεις κατευθυνόμενη προς το βουνό και απειλώντας οικίες, οι δε καπνοί ήταν ορατοί από όλα τα Βόρεια Προάστια. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 10 οχήματα με περίπου 30 πυροσβέστες από τον 9ο και 6ο ΠΣ, εθελοντές των όμορων δήμων και υδροφόρες, καταφέρνοντας να ελέγξουν την πυρκαγιά μέσα στο πρώτο μισάωρο, αφού αυτή έκαψε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων πευκοδάσους και χαμηλής βλάστησης.

Αναφέρθηκε από περίοικους ως πιθανή αιτία της πυρκαγιάς κολώνα της ΔΕΗ που υπήρχε στο σημείο, ωστόσο το συνεργείο της ΔΕΗ που έσπευσε στο συμβάν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων στάθηκε προς στιγμήν ο καιρός, καθότι παρόλο που γενικά φυσούσε άνεμος στην περιοχή, στο σημείο της πυρκαγιάς προς στιγμήν η έντασή του έπεσε, δίνοντας τη δυνατότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις να οριοθετήσουν σε σχετικά σύντομο χρόνο την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε και ο χρόνος εκδήλωσης του συμβάντος, καθόσον την ώρα αυτή δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στους κατά τα άλλα πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, με αποτέλεσμα την ταχύτατη άφιξη πυροσβεστικών οχημάτων στην περιοχή.

Γίνεται φανερό ότι παρόλο που μπήκαμε επισήμως στο φθινόπωρο, η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και -βοηθούντος και του καιρού που ακόμα «κρατάει» σοβαρά συμβάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Την ίδια ημέρα υπήρξε σοβαρή δασική πυρκαγιά και στην Βάρη, ενώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη την Αττική υπήρξαν σοβαρές πυρκαγιές εν υπαίθρω. Ωστόσο, τα σχετικά κονδύλια είναι περικκομένα κατά πολύ, ήδη έχουν επιστρέψει πολλά κλιμάκια εναέριων μέσων στις μονάδες τους, στην πυροσβεστική γίνεται αιματηρή οικονομία σε εξαιρέσιμες, νυχτερινά εκτός έδρας κλπ, Ας ευχηθούμε (γιατί πλέον μόνο αυτό μας έχει μείνει χωρίς να στοιχίζει ιδιαίτερα, οι ευχές…) ότι δεν θα έχουμε θερμό φθινόπωρο όπως παλιότερα, με δασικά συμβάντα ακόμη και μες στον Δεκέμβριο…

Ανταπόκριση για το Fire Rescue News

Βασίλης Γιαννάκος

Πατήστε για μεγέθυνση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.