Νομότυπες οι αξιολογήσεις στην Πυροσβεστική Κύπρου

 

24/2/2015

Γραπτή απάντηση στο δημοσίευμα του SigmaLive αναφορικά με τις ετήσιες αξιολογήσεις των πυροσβεστών, από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Ανδρέα Νικολάου, απέστειλε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.

Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, εντός του σώματος της πυροσβεστικής υπήρχαν έντονα παράπονα για το γεγονός ότι ο Ανδρέας Νικολάου προχώρησε στις ετήσιες αξιολογήσεις ενώ απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καθήκοντα του, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της τραγικής έκρηξης στο Μαρί. Μετά την αθώωση του από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Ανδρέας Νικολάου προχώρησε κανονικά στην ετήσια αξιολόγηση του προσωπικού, αν και υπήρχαν άτομα τα οποία ήταν μάρτυρες κατηγορίας ή υπεράσπισης στην εν λόγω υπόθεση.

Αυτούσια η γραπτή απάντηση του Ανδρέα Αγγελίδη

Όπως γνωρίζετε ο κ. Ανδρέας Νικολάου, επέστρεψε στα καθήκοντα του, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 19.12.2014, μετά την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να πράξει.

3.  Από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Νικολάου αποφάσισε να επιστρέψει στα καθήκοντα του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, δεν είχε άλλη επιλογή από την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου γι’ αυτό και προέβηκε σε τοποθέτηση του ως Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θέση που κατείχε πριν την καταδίκη του, όπως άλλωστε επιτάσσει και η αρχή της επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, μετά από αθωωτική απόφαση.

4. Σύμφωνα με τον περί Αστυνομίας Νόμο και τους περί Αστυνομίας (Προαγωγών) Κανονισμούς, ο Διευθυντής οποιασδήποτε Αστυνομικής Διεύθυνσης, Τμήματος, Υπηρεσίας, Μονάδας της Αστυνομίας, είναι το αρμόδιο πρόσωπο για να προβαίνει στις ετήσιες αξιολογήσεις των μελών, με τους βαθμούς Ανώτερου Υπαστυνόμου, Αστυνόμου Β’, Αστυνόμου Α’ και Ανώτερου Αστυνόμου, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία. Κατά τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης ο Αστυνομικός Διευθυντής ή ο Διοικητής Μονάδας συμβουλεύεται, όπου αυτό είναι δυνατό, τον εποπτεύοντα ιεραρχικά Ανώτερο Αξιωματικό κάθε αξιολογούμενου και αν υπάρχει διαφωνία, αυτή καταγράφεται στο έντυπο και δικαιολογείται, ενέργεια που έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

5. Κατ’ επέκταση, όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, το κατά πόσο ο κ. Νικολάου θα προέβαινε στις ετήσιες αξιολογήσεις των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν ήταν θέμα προσωπικής επιλογής του Αρχηγού Αστυνομίας, αλλά ρητής πρόβλεψης του περί Αστυνομίας Νόμου και των σχετικών με το θέμα Κανονισμών.

6. Τέλος, αναφορικά με το σχόλιο που γίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα για ευχέρεια που παρέχεται στον Αρχηγό Αστυνομίας για εξαναγκασμό του κ. Νικολάου σε παραίτηση, πληροφορείσθε ότι ο περί Αστυνομίας Νόμος καμία ευχέρεια παρέχει στον Αρχηγό Αστυνομίας για εξαναγκασμό οποιουδήποτε μέλους σε παραίτηση. Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση συνιστά μια από τις πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στις περιπτώσεις πειθαρχικής δίωξης των μελών μας, αφού όμως ακολουθηθεί η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, μια ενδεχόμενη τέτοια ποινή επιβάλλεται όχι από τον Αρχηγό Αστυνομίας, αλλά από το ανεξάρτητο όργανο που ορίζεται από τους περί Αστυνομίας (Πειθαρχικούς) Κανονισμούς για εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης, δηλαδή την Πειθαρχική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας, δεν γινόταν λόγος για παράνομη ή παράτυπη ενέργεια από μέρους του κ. Νικολάου. Το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό και το Αρχηγείο Αστυνομίας απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα μας:

Kατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων όταν ο κ. Νικολάου αξιολογεί άτομα τα οποία είχαν κληθεί να μαρτυρήσουν εναντίον ή και υπέρ του;

Πηγή : www.sigmalive.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.