Νέος Νόμος για τους Εθελοντές Πυροσβέστες

Βαθμολογία

12/12/2011

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στις 22 Νοεμβρίου 2011 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος Ν4029/11, «Εθελοντισμός στον Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη.
Τα σημαντικότερα σημεία των ρυθμίσεων που επήλθαν με το νέο νόμο είναι :

 • Η θεσμική κατοχύρωση του όρου «Εθελοντής Πυροσβέστης».
 • Η ουσιαστική και λειτουργική αναβάθμιση της παρεχόμενης εθελοντικής πυροσβεστικής εκπαίδευσης.
 • Η κατοχύρωση της ισότιμης συμμετοχής του εθελοντή πυροσβέστη, με εκείνη του επαγγελματία πυροσβέστη κατά τη διεξαγωγή των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.
 • Η κατοχύρωσης της υποχρέωσης για χορήγηση στολής επιχειρήσεων και μέσων ατομικής προστασίας στους Εθελοντές Πυροσβέστες.
 • Η αναβάθμιση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων.

  Ο νέος νόμος ήταν αποτέλεσμα, επίπονων, επίμονων, συνεχών, συστηματικών και στοχευμένων προσπαθειών και ενεργειών που κατέβαλε η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής και στη συνέχεια η Π.Ε.Ε.Π.Σ. επί 4 τουλάχιστον έτη. Ο αγώνας αυτός δόθηκε σε όλα τα πιθανά επίπεδα που θα μπορούσε η Ένωσή μας να έχει πρόσβαση, διείσδυση και παρέμβαση και με ταυτόχρονη ανεύρεση και αξιοποίηση κάθε παρεχόμενου μέσου, προσώπου και δυνατότητας που θα ήταν ικανό και πρόσφορο να συμβάλλει στην επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.

  Στις προσπάθειες μας αυτές η Ένωση είχε, μεταξύ άλλων, συμπαραστάτες αρκετούς βουλευτές από όλο σχεδόν το φάσμα των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, στους παρακάτω εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου:

 • Από το ΠΑΣΟΚ τον πρώην Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια και τους βουλευτές κ.κ. Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο & Γιάννη Βούρο,
 • Από την Νέα Δημοκρατία, τους πρώην Υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο & Αθανάσιο Νάκο και τον βουλευτή κ. Γρηγόρη Αποστολάκο
 • Από το ΛΑΟΣ τους κ.κ. Αθανάσιο Πλεύρη και Άγγελο Κολοκοτρώνη,
 • Από τον ΣΥΡΙΖΑ την βουλευτή κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου
 • Την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 • Την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

  Οι παραπάνω υποστήριξαν έμπρακτα, με ενδιαφέρον και με αποφασιστικότητα τις θέσεις της Ένωσής μας και συνέβαλαν ουσιαστικά στη νομοτεχνική και λειτουργική βελτίωση των διατάξεων του ψηφισθέντος νόμου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο νόμο, η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κόμματων, αποδεδειγμένα στήριξε αυτή την προσπάθεια και με την ψήφο τους συνέβαλαν στην επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

  Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό και τον κ. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή και Μανώλη Όθωνα, που αποδέχτηκαν μεγάλο μέρος των δικών μας προτάσεων και των προτάσεων των κ.κ. Βουλευτών.

  Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την τελική μορφή του νόμου, διότι θα μπορούσε να υπάρξουν και περαιτέρω θετικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι ο νέος νόμος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πυρασφάλειας στην χώρα μας, στηριζόμενη και στον εθελοντισμό και αποτελεί την έναρξη μιας προσπάθειας, για την πραγματική και ολοκληρωμένη συμμετοχή του εθελοντή πυροσβέστη στο οργανισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

  Στη φάση αυτή απομένει πλέον να τηρηθεί και εφαρμοστεί σωστά και απαρέγκλιτα ο νόμος, και αυτό πρέπει να γίνει από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικότερα από τις κατά τόπους Υπηρεσίες. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει καλή διάθεση από όλους για να βγουν απαιτούμενες αποφάσεις από τον κ. Υπουργό και κ. Αρχηγό που προβλέπει ο νόμος. Οποιαδήποτε απόκλιση θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες, αρνητικό κλίμα και οπισθοδρόμηση, κατάσταση δηλαδή παρόμοια με αυτή που επί 20 χρόνια βίωνε ο εθελοντισμός με βάση το Ν.1951/1991.

  Συνάδελφοι,
  Το έργο και οι αγώνες της Π.Ε.Ε.Π.Σ., σίγουρα, δεν μπορούν να σταματήσουν εδώ. Η Ένωση θα συνεχίσει δυναμικά στο δρόμο που έχει χαράξει και με πολυετή εμπειρία έχει ενισχύσει. Η πίστη μας στον πυροσβεστικό εθελοντισμό παραμένει αστείρευτη και μας οπλίζει για νέες διεκδικήσεις και δράσεις που θα στοχεύουν στη διαρκή προώθηση του θεσμού και στην εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών συμφερόντων των εθελοντών πυροσβεστών.

  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

  Σχετικοί Σύνδεσμοι: Π.Ε.Ε.Π.Σ

  (Visited 65 times, 1 visits today)
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.