Πως να Πρασινίσουμε τους Κόκκινους Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Βαθμολογία

18/1/2012

Είμαστε στο 2012, οι φυσικοί πόροι λιγοστεύουν, η οικονομική κατάρρευση χτυπάει την πόρτα μας. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε πιο λογικά και να συνεργαστούμε ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο, πιο οικονομικό και πιο οικολογικό;
Σίγουρα κάποιοι το έχουνε σκεφτεί πριν από εμένα αλλά νομίζω ότι κανένας δεν το έχει βγάλει στην φόρα ώστε να αρχίσουν να το σκέφτονται πιο σοβαρά μερικοί κυβερνώντες. Όταν μιλάμε για “πράσινους” σταθμούς εννοείται πως δεν μιλάμε ούτε για πολιτικό ούτε για αθλητικό χρώμα. Μιλάμε για πιο οικολογικούς και πιο οικονομικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

Ασχολούμαι πολλά χρονιά με το πυροσβεστικό έργο, και τόσα χρόνια, και ειδικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έφεραν μια “X” ανάπτυξη και στο πυροσβεστικό σώμα, δεν έχω δει να αναπτύσσεται οικολογική συνείδηση είτε κατά την διάρκεια οικοδόμησης ενός κτιρίου είτε κατά την διάρκεια λειτουργίας του.

Μερικά πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό ενός πυροσβεστικού σταθμού ή και κατά την λειτουργία του όπως…

Για το ρεύμα:

Υβριδικά συστήματα αποτελούμενα από Φωτοβολταϊκούς Συλλέκτες, Ανεμογεννήτρια, Ηλεκτρογεννήτρια ή συνδυασμό αυτών. Αέρα δόξα το Θεό έχουμε αρκετό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην χώρα που ζούμε και ήλιο ακόμη περισσότερο. Το να εγκαταστήσεις τέτοια συστήματα χρειάζονται λεφτά… τα λεφτά του όμως θα τα “βγάλει” από τα λιγότερα λειτουργικά έξοδα που θα έχει ο σταθμός. Χώρος… πάνω από το στεγασμένο χώρο στάθμευσης των οχημάτων της υπηρεσίας που είναι συνήθως ανεκμετάλλευτος, πάνω στις στέγες των κτηρίων ή στον αύλιο χώρο. Και όταν δεν έχει ήλιο ή αέρα, το σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί είτε με την ηλεκτρογεννήτρια αερίου (υβριδικό αυτόνομο σύστημα) του σταθμού είτε με την σύνδεση του με την Δ.Ε.Η.
Με αυτό το σύστημα μειώνονται οι ρύποι που εκπέμπονται από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Ηλεκτρογεννήτρια αερίου
Θα μου πείτε, γιατί αερίου και όχι πετρελαίου, διότι πολύ απλά οι περισσότεροι πυροσβεστικοί σταθμοί και υπηρεσίες βρίσκονται σε πόλεις και έχουν την δυνατότητα σύνδεσης του με το φυσικό αέριο της Δ.Ε.Π.Α. Έτσι μειώνεται η κατανάλωσης πετρελαίου, άρα και λιγότερα έξοδα μεταφοράς αυτού και λιγότεροι ρύποι στο αέρα.

Για το ζεστό νερό:
Ηλιακοί θερμοσίφωνες
Οι οποίοι και αυτοί δουλεύουν με την βοήθεια του ήλιου, και παρέχουν άφθονο δωρεάν ζεστό νερό για το προσωπικό και για άλλες εργασίες του σταθμού, και για τις σκιερές ημέρες του χρόνου υπάρχει λύση…

Θερμοσίφωνες αερίου – Boiler γκαζιού
Τα δυο αυτά συστήματα γκαζιού, θα δουλεύουν πάλι με το δίκτυο της Δ.Ε.Π.Α., ή αν επιθυμούμε μπορούν και ανεξάρτητα με μπουκάλες αερίου, για όσους σταθμούς δεν έχουν δίκτυο φυσικού αερίου. Το ζεστό νερό που παρασκευάζεται σε αυτά είναι ταχύτατο γιατί άμεσα, λίγα δευτερόλεπτα χρειάζεται για να το ζεστάνει, με το άνοιγμα της βρύσης έρχεται σε αφθονία.

Το ίδιο καύσιμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και όταν μαγειρεύουμε φαγητό στις εστίες ή στο φούρνο. Πράγμα που μειώνει την κατανάλωση του ρεύματος που παράγουμε μέσω των φωτοβολταϊκών άρα αγοράζουμε και πιο φτηνό σύστημα και με μικρότερες διαστάσεις.

Φούρνος και εστίες γκαζιού
Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου φούρνου και εστιών είναι ότι και τα φαγητά θα είναι πιο γρήγορα φτιαγμένα και πιο υγιεινά. Γιατί μην ξεχάσαμε ότι ο χρόνος είναι χρήμα και ένα καλό γεύμα υγεία!

Για την ψύξη και την θέρμανση

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί στις πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι η θέρμανση και η ψύξη των τεράστιων χώρων που υπάρχουν, οικονομικά και αποδοτικά. Το πιο φτηνό λοιπόν σύστημα κλιματισμού μας το παρέχει η ίδια η γη.

Γεωθερμικός κλιματισμός
Δεν χρειάζονται λοιπόν τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου, πρόβλεψη για προμήθεια αυτού, ούτε μυρωδιές στα λεβητοστάσια. Δωρεάν θέρμανση και ψύξη δώδεκα μήνες το χρόνο με πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια.

Η γεωθερμία προσφέρει και τα δυο αφού το χειμώνα εκμεταλλεύεται την θερμότητα και το καλοκαίρι την δροσιά κάτω από την επιφάνεια της γης. Έτσι και δροσιά το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα, χωρίς να έχουμε και τους θορύβους του καυστήρα ή των κλιματιστικών αλλά και να δεχόμαστε σταγονίδια νερού πάνω στα κεφάλια μας!

Ανακύκλωση
Έκτος λοιπόν από την ανακύκλωση του νερού που θα αναλύσουμε πιο κάτω, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν πρέπει να πετάμε αλλά να ανακυκλώνουμε ώστε να προφυλάξουμε την γη.

Τρόφιμα
Εκτός και αν διαθέτουμε “πιστούς” φίλους (σκυλιά ή γατιά), τα υπολείμματα των τροφίμων ή και άλλα είδη ανακυκλώνονται μέσω της κομποστοποίησης.

 • Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
 • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
 • Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
 • Στάχτη, π.χ. από τζάκι.
 • Tσόφλια αυγών.
 • Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες).
 • Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
 • Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
 • Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).

  Αυτά είναι μερικά πράγματα που υπάρχουν στους πυροσβεστικούς σταθμούς και μπορούν να ανακυκλωθούν ώστε να μην πετάμε τόνους σκουπιδιών στις χωματερές και να έχουμε στο τέλος και ένα είδος λιπάσματος για τα φυτά της υπηρεσίας.

  Συσκευασίες
  Χαρτιά, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικά…
  Όλα πετάγονται είτε στον μπλε, είτε στους ειδικούς κάδους ανά είδος που υπάρχουν σε κάθε δήμο.

  Λάδια
  Τα χρησιμοποιημένα λάδια διαιρούνται σε δύο κατηγορίες :
  Τα αποκαλούμενα καθαρά λάδια, βιομηχανικής προέλευσης και λίγο χαλασμένα ως προς την ποιότητα από τη χρήση, τα οποία μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν μέσω μιας απλής επεξεργασίας καθαρισμού (φιλτράρισμα και/ή φυγοκέντριση).

  Τα αποκαλούμενα μαύρα λάδια, προερχόμενα κυρίως από λίπανση αυτοκινήτων, που έχουν υποβληθεί σε δύσκολες θερμικές και μηχανικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες έχουν φορτωθεί με μέταλλα και υπολείμματα καύσης και έχουν οξειδωθεί.

  Όλα αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν!

  Νερό
  Το τελευταίο θέμα που θα αναπτύξουμε είναι η κατανάλωση του νερού και πως μπορούμε να την μειώσουμε και να την εκμεταλλευτούμε σύγχρονος. Τεράστιες ποσότητες νερού καταναλώνουν οι πυροσβεστικοί σταθμοί, είτε για προσωπική χρήση (πόση νερού, μπάνιο…) είτε για καθαριότητα (μεγάλες επιφάνειες, οχήματα, πότισμα…)

  Αρχίζοντας λοιπόν από πάνω προς τα κάτω, ξεκινάμε από την ίδια την βροχή που πέφτει έστω και λίγο στην χωρά μας. Μπορούμε λοιπόν εύκολα και γρήγορα να συλλέξουμε το βρόχινο νερό που ρέει μέσω των υδρορροών του κτιρίου και να το κατευθύνουμε στον βιολογικό βόθρο και από εκεί σε δεξαμενή νερού κάτω από την επιφάνεια της γης

  Δυο λόγοι για να το κάνετε… Ο πρώτος είναι να ξανά χρησιμοποιήσετε αυτό το καθαρό νερό για να ποτίσετε το “πράσινο” που περιβάλει το κτίριο, να καθαρίσετε επιφάνειες και οχήματα και εάν έχει ο σταθμός και δεύτερο σύστημα νερού να τροφοδοτεί την τουαλέτα και το εσωτερικό σύστημα πυρόσβεσης σε νερό. Ο δεύτερος λόγος είναι για να αποφεύγονται πλημυρικα φαινόμενα λόγο της απορροής των υδάτων στους δρόμους και για να “ξεκουράσουμε” το ήδη κορεσμένο σύστημα υπονόμων των πόλεων ή βόθρων στην επαρχία.

  Βιολογικοί βόθροι
  Μια εξαίρετη λύση και για την πόλη και για την επαρχία. Οι βιολογικοί βόθροι συλλέγουν όλο το “βρόμικο” νερό ενός κτιρίου και μετά από επεξεργασία, βγαίνει καθαρό νερό το οποίο μπορείτε να το αποθηκεύσετε για τις ίδιες εργασίες που προαναφέραμε.

  Και πόσα ακόμα πράγματα μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε την ζωή μας και πάνω από όλα να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας… το θέμα δεν είναι πάντα η καταστολή αλλά η πρόληψη, και στην δουλειά μας είναι το παν!

  Ζαφειρίου Στέφανος
  Διαχειριστής κίνδυνου – κρίσεων &

  αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.