Φτιάχνουμε ένα νέο φορέα για τις αεροδιακομιδές

Βαθμολογία

26/3/2015
Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για οικονομικότερες αεροδιακομιδές με τα διαθέσιμα εναέρια μέσα: «Δεν μπορεί να συνεχίσει το φαινόμενο να μεταφέρεται ένας ασθενής με “C130” πληρώνοντας 20.000 ευρώ την ώρα (σ.σ.: για καύσιμο) όταν μπορεί να αναδιοργανωθεί και αυτή η μεταφορά να γίνεται με 300 ευρώ. Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη (σ.σ.: του συντονισμού). Εμείς (σ.σ.: ως στράτευμα) κάνουμε την αεροδιακομιδή. Αντί να στοιχίζει 20.000 μπορεί να γίνουν με μικρότερα ελικόπτερα. 

Τα φτιάχνουμε σε έναν νέο φορέα», είπε ο υπουργός.
Την προώθηση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας,Π. Καμμένος,μιλώντας χτες, Τρίτη, στο «MEGA», με βασικό άξονα την εξοικονόμηση πόρων.

«Ενα νομοσχέδιο είναι ηεπανίδρυση της παλιάς ΜΟΜΑ, όχι με την παλιά μορφή, που θα δώσει τη δυνατότητα να προεκτείνουν (σ.σ.: οι φαντάροιτη θητεία τους για 2 χρόνια με έμμισθη σχέση και θα αναλάβει αυτή η υπηρεσία έργα που δεν αναλαμβάνουν οι εργολάβοι. Μηχανικοί, αρχιτέκτονες. Αν το επιθυμούν θα μένουν 2 χρόνια με τον μισθό. Είναι και παιδιά που θα κατέληγαν στην ανεργία, θα μπορούν να πάρουν και μια προϋπηρεσία», είπε ο υπουργός.
Κατά βάση η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει κάποια μικρής έκτασης έργα υποδομών, για τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον (λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους) οι εργολάβοιμε φτηνό εργατικό δυναμικό τους χιλιάδες άνεργους νέους που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους και εργαλείο την επανασύσταση των παλιών ΜΟΜΑ («Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως»).
Ο σχεδιασμός, όπως αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Αμυνας, έχει ως εξής: Θα ενεργοποιηθούν τρεις ΜΟΜΑ. Η πρώτη θα είναι μονάδα του Μηχανικού (Στρατός Ξηράς) που εδρεύει στο Λουτράκι, η δεύτερη θα είναι μονάδα του Μηχανικού με έδρα τη Λάρισα, και η τρίτη θα είναι μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.
Θα ξεκινήσει πιλοτικά η πρώτη ΜΟΜΑ με ζώνη ευθύνης τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη, υποστηριζόμενη από δύο αρματαγωγά και σειρά μηχανημάτων. Υποτίθεται, έξι μήνες μετά θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη ΜΟΜΑ, και μετά η τρίτη. Οι ΜΟΜΑ θα πιάνουν δουλειά σε διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι και σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις που ανατίθενται δίχως διαγωνισμό.
Καθότι για να γίνουν αυτά τα έργα χρειάζονται μηχανήματα, από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας στάλθηκαν επιστολές στους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζητώντας τους τέτοιο εξοπλισμό (π.χ., οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν παρατήσει πολλά τέτοια μηχανήματα στο Ιράκ). Υπολογίζουν επίσης ότι υπάρχουν κάποια μηχανήματα στις Περιφέρειες προερχόμενα από κατασχέσεις.

Για δε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτούν τέτοια έργα, στο υπουργείο έχουν καταλήξει ότι χρειάζονται αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους και λιμενολόγους. Θα τους αναζητήσουν μέσα από όσους υπηρετούν τη θητεία τους. Εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση το γεγονός ότι απολυόμενοι οι επιστήμονες αυτοί από το στράτευμα θα έχουν μπρος τους το φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας, θα τους προτείνει παραπέρα παραμονή στο στράτευμα δίνοντάς τους μισθό ΕΠΟΠ. Θα επιδιώξουν την επιμήκυνση θητείας και άλλων στρατευμένων με δέλεαρ και την πιστοποίηση, κάποιο «χαρτί» επαγγελματικής ειδικότητας (π.χ. οδηγού, χειριστή μηχανημάτων κ.ά.).

Αλλα νομοσχέδια
Αλλο νομοσχέδιο θα αφορά τις ηλικίες αποστράτευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τον αριθμό των αποστρατευόμενων και άρα συνταξιούχων: «Αλλάζουμε το θέμα των αποστρατειών στα 55 χρόνια. Δεν θα φύγει κανείς από το στράτευμα σε τέτοια ηλικία. Μειώσαμε τους ανώτατους αξιωματικούς (σ.σ.: στις πρόσφατες κρίσεις δεν προήχθησαν σε βαθμούς ανωτάτων τόσοι όσοι στο παρελθόν) για να μειωθεί το ρεύμα αποστρατείας στα 55».
Παραπέρα, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για οικονομικότερες αεροδιακομιδές με τα διαθέσιμα εναέρια μέσα:

Τα ελικόπτερα Dauphin του Π/Ν

«Δεν μπορεί να συνεχίσει το φαινόμενο να μεταφέρεται ένας ασθενής με “C130” πληρώνοντας 20.000 ευρώ την ώρα (σ.σ.: για καύσιμο) όταν μπορεί να αναδιοργανωθεί και αυτή η μεταφορά να γίνεται με 300 ευρώ. Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη (σ.σ.: του συντονισμού). Εμείς (σ.σ.: ως στράτευμα) κάνουμε την αεροδιακομιδή. Αντί να στοιχίζει 20.000 μπορεί να γίνουν με μικρότερα ελικόπτερα. Τα φτιάχνουμε σε έναν νέο φορέα», είπε ο υπουργός.

Σημειωτέον, πριν από μερικές μέρες, έγινε στο υπουργείο Αμυνας διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο «το θέμα των αεροδιακομιδών και τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων σε ένα νέο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό». Συμμετείχαν ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουΐκ, εκπρόσωποι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδ. Ξανθού, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου, και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του ΥΠΕΘΑ. Από τη σύσκεψη προέκυψε «η αναγκαιότητα εκμετάλλευσης του συνόλου των διαθέσιμων πτητικών μέσων και η στο μέγιστο δυνατό βαθμό συνεργασία ΕΚΑΒ, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Τέλος, κατατίθεται τροπολογία για θέματα εξοπλισμών: «Στις περιπτώσεις που θα έχουμε δωροδοκία, αποδεδειγμένη με δικαστικές αποφάσεις, στο εξωτερικό, να υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης του ελληνικού κράτους και του υπουργείου», έδωσε το περίγραμμά της ο Καμμένος.

Πηγή : www.ekabnews.gr

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.