Ερευνητική συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης

 

28/3/2015

Ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναζητά διαρκώς καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, σε περιπτώσεις φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, και σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, διεξήγαγε έρευνα με αντικείμενο τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και άλλων σύγχρονων Μέσων Επικοινωνίας στη διαχείριση των Εθελοντών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Σκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της συμβολής των παραπάνω μέσων στην καθημερινή επικοινωνία με τους Εθελοντές, στην κινητοποίηση των Εθελοντών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και στο συντονισμό των επιχειρήσεων.

Η ερευνητική αυτή εργασία περιελάμβανε εφ’ ενός μεν ημιδομημένες συνεντεύξεις με Αρχηγούς Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακών Τμημάτων που κάνουν χρήση τέτοιων μέσων, αφ’ εταίρου δε συμπλήρωση ερωτηματολογίων από Εθελοντές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι η επιλογή των Μέσων Επικοινωνίας εξαρτάται από το συνδυασμό της ταχύτητας αποστολής του μηνύματος στον επιθυμητό αποδέκτη και του επιτρεπόμενου όγκου του μηνύματος.

Τα συμπεράσματα της παραπάνω ερευνητικής εργασίας παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο 2015 International Crisis and Risk Communication Conference – Accountability, Metrics and Critique, το οποίο διεξήχθη στο Orlando των Η.Π.Α το διάστημα 2 έως 4 Μαρτίου 2015. Επιστημονικά υπεύθυνοι της έρευνας ήταν ο Δρ. Γεώργιος – Μάριος Καραγιάννης και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Περισσότερες πληροφορίες όπως και η περίληψη και η παρουσίαση της εργασίας στους παρακάτω συνδέσμους:

Ιωάννης – Χρήστος Σπηλιόπουλος
Εθελοντής Σαμαρείτης
Υπαρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών,
Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών Ε.Ε.Σ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.