Κυριάκος Σιδηρόπουλος

 

30/3/2015

Fire Rescue News.Όνομα;

κος Σιδηρόπουλος.Κυριάκος Σιδηρόπουλος.

Fire Rescue News.Σπουδές;

κος Σιδηρόπουλος. Απόφοιτος 1ου ΠΕΚΠΑ. Πτυχιούχος «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Πτυχιούχος Αεροπορικής Νοσηλευτικής.

Fire Rescue News.Τόπος καταγωγής;

κος Σιδηρόπουλος. Νέα Ιωνία – Μαγνησίας.

Fire Rescue News.Επάγγελμα;

κος Σιδηρόπουλος. Διασώστης στο ΕΚΑΒ Αθήνας από το 1990.

Fire Rescue News.Οικογενειακή κατάσταση;

κος Σιδηρόπουλος. Δύο αγόρια – ένα κορίτσι.

Fire Rescue News.Που ανήκετε; Πόσο καιρό ασχολείστε;

κος Σιδηρόπουλος. Υπηρετώ στο ΕΚΑΒ 25 χρόνια. Από αυτά, τα 13 σε ασθενοφόρα επειγόντων, 2 σε Κινητή Μονάδα, 6 χρόνια ως Ιπτάμενος Διασώστης στα εναέρια μέσα και τα τελευταία 4 ως επικεφαλής των Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης.

Παράλληλα δραστηριοποιούμαι εντός Υπηρεσίας στην εκπαίδευση, είτε ομάδων πληθυσμού, είτε συναδέλφων, είτε επαγγελματιών άλλων Υπηρεσιών, με αντικείμενα την Βασική Υποστήριξη Ζωής, το Τραύμα και την Ιατρική των Καταστροφών. Ομοίως και εκτός Υπηρεσίας, ως Courses Director, του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης). Εννοείται ότι η συμμετοχή μου στην εκπαίδευση είναι εθελοντική και όπως δεκάδες άλλοι συνάδελφοι και συνεργάτες, δεν αμείβομαι για τα παραπάνω.

Συμμετέχω εθελοντικά στο Ειδικό Τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών, από το 1995 και έχω πάρει μέρος σε όλες τις αποστολές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Fire Rescue News.Όνειρο ζωής ή τυχαίο γεγονός το επάγγελμα σας;

κος Σιδηρόπουλος. Ασφαλώς τυχαίο γεγονός, αφού στόχος ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση. Από κει και πέρα, η διαδρομή σαφώς καταδεικνύει, αν το επάγγελμα συνεχίζει να ασκείται για βιοποριστικούς λόγους, ή αν έχεις δέσει μαζί του, σε έχει διαποτίσει, καθορίζοντας σε απόλυτο βαθμό την στάση ζωής σου.

Fire Rescue News.Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινά τώρα το επάγγελμα που ακολουθείτε;

κος Σιδηρόπουλος. Πρώτα υπομονή. Στη συνέχεια, διαρκή προσπάθεια να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος. Μια προσπάθεια που θα κρατήσει μια ζωή. Ούτε το διάβασμα τελειώνει ποτέ, ούτε η άσκηση βελτίωσης και διατήρησης δεξιοτήτων. Για την προσφορά του, δεν θα ανταμειφτεί υλικά, ούτε αυτή θα αναγνωρισθεί. Θα λάβει όμως τεράστια ικανοποίηση και θα νοιώσει ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος, όταν σώσει μια ζωή και κάθε φορά που θα σώζει μια ζωή. Θα νιώσει την ανεκτίμητη αξία που έχει το μπράβο από τον συνάδελφο, το ευχαριστώ του συνάνθρωπου, τα βλέμματα ευγνωμοσύνης των διασωθέντων.

Να προσέχει την σωματική του ακεραιότητα, την ψυχική του υγεία και το δυσκολότερο όλων, να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και την οικογένεια.

Fire Rescue News.Μια στιγμή στη καριέρα  σας, που σας  έχει στιγματίσει, καλή ή κακή;

κος Σιδηρόπουλος. Κακή στιγμή είναι η απώλεια ανθρώπινης ζωής, πολίτη, ή συναδέλφου. Τα έχω βιώσει και τα δύο πολλές φορές. Είναι φαντάσματα που σε ακολουθούν όλη σου την ζωή. Δεν μπορείς να τα πολεμήσεις, παρά μόνο να συμφιλιωθείς μαζί τους, αποκτώντας άλλη θεώρηση για τη ζωή και τον θάνατο.

Καλή στιγμή είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Αυτές οι καλές στιγμές συμβάλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της ψυχικής σου ισορροπίας  και σου επιτρέπουν να συνεχίζεις στον δρόμο.

Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν πρόκειται να κατηγορήσω συναδέλφους ότι δεν άντεξαν και προτίμησαν να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή.

Fire Rescue News.Ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι σε όλους τους τομείς;

κος Σιδηρόπουλος. Διαρκής στόχος μου είναι ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος και η εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα. Σε αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούμαι εντός και εκτός Υπηρεσίας. Η αποβολή κάθε παθογένειας που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, την ενσωμάτωση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και τελικά την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον Πολίτη.

Ελπίζω, αποσυρόμενος από την ενεργό δράση να αφήσω πίσω μου μία σύγχρονη Υπηρεσία Ιατρικών Επειγόντων και πολλούς συναδέλφους καλύτερους και ικανότερους από μένα να συνεχίσουν την διαδρομή.

Fire Rescue News.Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

κος Σιδηρόπουλος. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που υπάρχει για τους εμπλεκόμενους σε Υπηρεσίες Επειγόντων, ή αν λέγεται ως σύντομο ανέκδοτο. Αν υπάρχει, αφιερώνεται στην οικογένεια ως προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών που προανέφερα. Από κει και πέρα, εκπαίδευση, διάβασμα, προσπάθεια διατήρησης της φυσικής κατάστασης, σύντομες έξοδοι για θέατρο – κινηματογράφο και ίσως κάποιο ταξίδι.

Fire Rescue News.Πως χειρίζεστε την απόρριψη;

κος Σιδηρόπουλος. Κατ’ αρχήν ο επαγγελματίας Διασώστης, πρέπει να καθορίσει επακριβώς τι θέλει από την ζωή και την καριέρα του και πως εννοεί την αποδοχή από τους άλλους. Στόχος του δεν είναι να είναι αρεστός. Αντίθετα η αξία του αυξάνεται, όσο αυξάνονται οι επικριτές του! Όσο για την απόρριψη, εξαρτάται από που προέρχεται. Αυτό μαθαίνεις να το διαχωρίζεις με τον καιρό. Προσωπικά, αν αυτή προέρχεται από άτομα αδιάφορης αξίας, αδιαφορώ κι εγώ. Αν προέρχεται από σημαντικά πρόσωπα του επαγγελματικού, ή οικογενειακού χώρου, ασφαλώς  με προβληματίζει και με οδηγεί στην αυτοκριτική. Δεν κυριαρχούμαι πλέον από συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης, όπως συνέβαινε όταν ήμουν νεώτερος. Ο εγωισμός δεν βοηθάει στην βελτίωση της κατάστασης. Οι απόψεις δεν πρέπει να επιβάλλονται, αλλά να γίνονται αποδεκτές. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται να αλλάξεις άποψη, αλλά χειρισμό.

Fire Rescue News.Αν σας δινόταν μια ευκαιρία, τι θα αλλάζατε στην ζωή σας;

κος Σιδηρόπουλος. Οι εμπλεκόμενοι με επαγγέλματα αυτής της κατηγορίας, έχω την εντύπωση ότι δεν καθορίζουν την μοίρα τους. Βρίσκονται διαρκώς πάνω σε ένα κύμα που τους πηγαίνει όπου αυτό θέλει. Γι’ αυτό και κρίνω με επιείκεια τις επιλογές μου και δεν μετανιώνω γι’ αυτές. Σήμερα βρίσκω τον εαυτό μου υγιή, να κάνει μία δουλειά που δεν θα την άλλαζε με καμία άλλη. Κάθε βάρδια είναι μια ταινία μικρού μήκους. Ακόμη και η κούραση είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα.

Θα ήθελα βέβαια, πολλά πράγματα να αλλάξουν στην Χώρα μου, ώστε να βελτιωθούν οι ζωές και οι συνθήκες εργασίας όλων μας.

Fire Rescue News.Έχετε κάποιον άνθρωπο σαν πρότυπό σας ;

κος Σιδηρόπουλος. Πρότυπό μου είναι οι δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι σε όλον τον Κόσμο, φορείς της ίδιας ‘ασθένειας’. Ανάμεσά τους υπάρχουν χιλιάδες ήρωες, που όμως δεν θεωρούν τον εαυτό τους ως τέτοιο. Τις πράξεις τους, τις ονομάζουν καθημερινότητα.  Έχουμε τα ίδια ιδανικά και δουλεύουμε για το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον αγωνιζόμαστε για την μετάδοση του ‘ιού’, σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας. Και βέβαια, τα βλέμματά μας είναι πάντα στραμμένα, σε αυτούς που έβαλαν τις βάσεις δεκάδες χρόνια πριν, εργαζόμενοι σε διάφορες Υπηρεσίες ανά την Υφήλιο, τον Στρατό, τις Υπηρεσίες Ιατρικών Επειγόντων, την Πυροσβεστική, τα Νοσοκομεία, τις Εθελοντικές Οργανώσεις.

Επιμελείται για το Fire.gr, ο Συμεών Μπανός 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.