ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2015 στην Ρόδο

 

31/3/2015

Σήμερα, Τρίτη 31-03-2015 και Ω: 09:45, πραγματοποιήθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου, η άσκηση ετοιμότητας «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2015» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, με αντικείμενο την κατάσβεση πυρκαγιάς και την ανεύρεση εγκλωβισμένων ατόμων συνεπεία σεισμικής δραστηριότητας.
Την άσκηση παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΠΝΑ κ. Χρίστος Ευστρατίου, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, κ Ηλίας Αργύρης.

Στην η άσκηση ετοιμότητας «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2015» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, συμμετείχαν μέλη της εθελοντικής ομάδας ΕΟΠΚ με επικεφαλή τον πρόεδρο της κ. Ντίνο Μαντικό, καθώς και οι διασώστες του Ε.Ε.Σ. «Σαμαρείτες». Η άσκηση στεύθηκε με επιτυχία, όπως ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Πύραρχος κ. Βασίλειος Κοκμοτός, και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την ετοιμότητά και την αποτελεσματική δράση τους, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων, που με εξαιρετική γνώση αλλά και ιδιαίτερη ψυχραιμία συνέβαλαν στο άριστο αυτό τελικό αποτέλεσμα.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Σεισμική δόνηση στην περιοχή της πόλεως Ρόδου, προκάλεσε κατάρρευση τμήματος του παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου. Το κτήριο έχει εκτεταμένες ζημιές στο ισόγειο και έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Μετά το πέρας της σεισμικής δόνησης και μέχρι την άφιξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται η διαδικασία εκκένωσης των θαλάμων ανά όροφο ακολουθώντας την αρχή της εγγύτητας των χώρων ανά έξοδο. Εν συνεχεία οι ασθενείς μεταφέρονται με ασθενοφόρα και με την βοήθεια οχημάτων των εθελοντικών ομάδων σε άλλες κλινικές και θεραπευτήρια. Οι υγιείς και όσοι πολίτες δεν έχουν σχέση με τους ασθενείς μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο της ψυχρής ζώνης. Από τους εθελοντές Σαμαρείτες στήνεται σκηνή στην ελεύθερη ζώνη για την παροχή πρώτων βοηθειών σε μικρής έκτασης τραύματα και χορήγηση νερού κ.λπ. στις μονάδες άμεσης επέμβασης. Στον ά όροφο του κτηρίου εκδηλώνεται συνεπεία του σεισμού πυρκαγιά με αποτέλεσμα να εκλύεται έντονη θερμοκρασία και μαύρος καπνός, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας αλλά και δυσκολίες στην απομάκρυνση  των ασθενών σε ασφαλές σημείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του κτηρίου υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα. Του συμβάντος επιλαμβάνονται αρχικά οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι της Π.Υ. Ρόδου  με έξι οχήματα. (δύο υδροφόρα Β και Γ τύπου, ένα διασωστικό, την αυτοκινούμενη κλίμακα  και δύο βοηθητικά).

Επεισόδιο 1ο

Μετά  την άφιξη των οχημάτων στον τόπο του συμβάντος και την ανάπτυξή τους στην καυτή ζώνη, δίνεται εντολή από τον επικεφαλής και ελέγχεται η ολοκλήρωση της πλήρους εκκένωσης του Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα δύο πυροσβέστες αναπτύσσουν εγκαταστάσεις για την προσβολή της πυρκαγιάς και δύο πυροσβέστες της ομάδας κατάσβεσης πυρκαγιάς με αναπνευστικές συσκευές, κάλο και εφεδρικούς σωλήνες εισέρχονται στο κτήριο με τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις. Κατευθύνονται στον ά όροφο όπου αφού εντοπίσουν την εστία της πυρκαγιάς, παίρνουν με κάλο από την βεράντα τον αυλό της εγκατάστασης και επιχειρούν εγκαίρως την κατάσβεση της πυρκαγιάς πριν αυτή λάβει διαστάσεις.

Επεισόδιο 2ο

Ταυτόχρονα τέσσερις πυροσβέστες, με αναπνευστικές συσκευές σε ομάδες των δύο ατόμων,  που αποτελούν την πρώτη και δεύτερη διασωστική ομάδα, ανεβαίνουν και αυτοί στον ά όροφο. Η πρώτη ομάδα από την σκάλα και η δεύτερη με την αυτοκινούμενη κλίμακα και ελέγχουν τους χώρους για τυχόν εγκλωβισμένους. Ανακαλύπτουν εγκλωβισμένο ένα άτομο τραυματισμένο σοβαρά από πτώση αντικειμένου και άλλο ένα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών. Αμέσως ανασύρουν τον πρώτο τον τοποθετούν σε φορείο και τον κατεβάζουν από παράθυρο του ά ορόφου με την μέθοδο της ολίσθησης. Στο δεύτερο άτομο παρέχεται αέρας από βοηθητική προσωπίδα και τον κατεβάζουν από τον όροφο με την αυτοκινούμενη κλίμακα. Κατόπιν αφού  τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα του Ε.Κ.Α.Β.  μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της  Ρόδου.                     

Επεισόδιο 3ο

Ταυτόχρονα δύο πυροσβέστες, με αναπνευστικές συσκευές που αποτελούν την τρίτη διασωστική ομάδα εισέρχονται στο ισόγειο, στο οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό και όπου σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο. Κατά το στάδιο της αναζήτησης του παγιδευμένου ατόμου, εντοπίζεται κοντά στην είσοδο από τις φωνές του, παγιδευμένο από ερείπια.

Επεισόδιο 4ο

Μετά τον εντοπισμό του παγιδευμένου ατόμου, με συντονισμένες προσπάθειες, με την χρήση των κατάλληλων διασωστικών εργαλείων και την βοήθεια και των εθελοντών Σαμαρειτών ο εγκλωβισμένος ανασύρεται και με την τοποθέτηση προσωπίδας για παροχή αέρα, απομακρύνεται με φορείο έξω από το κτήριο και αφού  του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα του Ε.Κ.Α.Β.  μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της  Ρόδου.  

Πηγή : Πυροσβεστικό Σώμα

Φωτογραφίες : Ιωάννης Γαϊτανίδης, Μαγκανιώτης Ε. και Αυγουστάκης Δ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.