Ημερίδα επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών της ΕΟΔ

 

16/3/2012

Ο σκοπός της ημερίδας είναι να κατατεθούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες επικοινωνιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. (Τι κάναμε, τι δεν κάναμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον για μια ακόμη πιο επιτυχημένη συνεργασία).

Η ημερίδα χωρίζεται σε 2 ενότητες:

1η ενότητα: Αφορά επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 36 χρόνια στην Ελλάδα, τα προβλήματα των επικοινωνιών που προέκυψαν και πώς αυτά επιλύθηκαν.

2η ενότητα: Αφορά τις διασωστικές και ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό, τα προβλήματα επικοινωνιών αλλά και τις λύσεις αυτών.

Η παρουσίαση της ημερίδας θα περιλαμβάνει αναφορές για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, για την τακτική επικοινωνιών που εφαρμόστηκε , για τις παραλείψεις και τα λάθη στις επιχειρησιακές επικοινωνίες και πιθανές λύσεις στις μελλοντικές επιχειρήσεις και αποστολές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:00 – 9:30 Εγγραφές

9:30 – 9:50 Χαιρετισμοί Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρη και επισήμων

9:50-10:00 Επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών υπό το πρίσμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εισηγητής: Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ Στέλιος Λιακόπουλος (Απόστρατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας)

10:00 – 10:25 Περιληπτική αναδρομή μέσα από εικόνες και βιωματικές εμπειρίες από προβλήματα και λύσεις επικοινωνιών σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης.

Εισηγητής: Τρόμπακας Ζαφείριος – Διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδος Διάσωσης.

Η μικρή αυτή αναδρομή εστιάζεται στην περίοδο 1976-2012, 36 χρόνια επιχειρήσεων διάσωσης.

10:20 – 10:40 Ομιλία εκπροσώπου Π.Α. ,1ο ΚΕΠ.

10:40 – 10:45 Διάλειμμα

10:45 – 11:15 Τακτική επικοινωνιών σε ειδικές επιχειρήσεις.

Εισηγητής: Λιάμος Αλέξανδρος – Διευθυντής Επιχειρήσεων της Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ.

Περιλαμβάνει το συντονισμό των σωστικών συνεργείων σε μεγάλες ορεινές διασώσεις, όπως:

Στον Όλυμπο, στην Κόψη του Μπαρμπαλά, Μάρτιος 1999, όπου συμμετείχαν :η Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού, Ιδιωτικά ελικόπτερα, η ΕΜΑΚ, οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης , Οδηγοί βουνού και ορειβάτες.

 • Στον Όλυμπο, στα Καζάνια, τον Φεβρουάριο του 2006: Μια επιχείρηση εξαιρετικής δυσκολίας που ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο, της οποίας ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε μέσα από τις επικοινωνίες με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

  11:15 – 11:30 Διάλειμμα

  11:30 – 12:00 Προβλήματα επικοινωνιών και μεθοδολογία σε μεγάλες επιχειρήσεις και έρευνες διάσωσης.

  Εισηγητής: Τρόμπακας Ζαφείριος Δ.Ε. της ΚΔ της Ε.Ο.Δ.

  Επιχειρήσεις: Μεγάλα αεροπορικά ατυχήματα

 • Έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένου μετά από πτώση C-130, Φεβρουάριος 1991. (Πώς διεξήχθησαν οι πρώτες επικοινωνίες από τα αερομεταφερόμενα συνεργεία και ποια τα προβλήματα επικοινωνίας από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια).
 • Έρευνα για τον εντοπισμό των 2 μαχητικών F-5 στην ορεινή Χαλκιδική, Φεβρουάριος 1995. (Προβλήματα επικοινωνίας που είχε το τοπικό συντονιστικό κέντρο στον Πολύγυρο και πώς αντιμετωπίστηκαν).
 • Έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Yakovlef στην Ορεινή Πιερία, Δεκέμβριος 1997. (Προβλήματα επικοινωνίας από το τοπικό συντονιστικό κέντρο εξαιτίας πολλών εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργανώσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Ιδιαίτερα προβλήματα από το έντονο ανάγλυφο και πώς αποκαταστάθηκαν).

  Έρευνα για τον εντοπισμό του Chinook, Σεπτέμβριος 2004.

  11:45 – 12:00 Διάλειμμα

  12:00 – 12:45 Τακτική επικοινωνιών σε διασωστικές και ανθρωπιστικές αποστολές του εξωτερικού.

  Εισηγητής: Λιάμος Αλέξανδρος – Δ.Επ. της Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ.

  Αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε 20 χώρες διασωστικών και ανθρωπιστικών κλιμάκιων. Αναφορά μόνο στις 5 αποστολές με το μεγαλύτερο επικοινωνιακό ενδιαφέρον.

 • Αφγανιστάν 2001 – Επικοινωνία της αποστολής μας με την Ελλάδα και το σχέδιο επικοινωνίας ανάγκης της αποστολής μας με το εκστρατευτικό ελληνικό τάγμα.
 • Αλγερία, 2003 – Η τακτική επικοινωνιών που εφάρμοσε η αποστολή μας και το συντονιστικό μας κέντρο με την Ελλάδα αλλά και με την Π.Α. (όταν χρειάστηκε).
 • Μαρόκο, 2003 – Η τακτική επικοινωνιών που εφάρμοσε η αποστολή μας και το συντονιστικό μας κέντρο με την Ελλάδα αλλά και με την Π.Α. (όταν χρειάστηκε).
 • Ινδονησία, 2005 – Προβλήματα δορυφορικής επικοινωνίας και ανάπτυξης κλασικών επικοινωνιών με την Ελλάδα.
 • Αϊτή, 2010 – Τα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν και οι τεχνικές.

  12:45 – 13:15

  Εισηγητής : Λιάμος Αλέξανδρος – Δ.Επ. της ΚΔ

 • Σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στην αεροδιάσωση στο εξωτερικό από τα επίγεια ή αερομεταφερόμενα συνεργεία.
 • Τηλεχειριζόμενα συστήματα επικοινωνίας.
 • Παρουσίαση του κινητού κέντρου επικοινωνιών «Ερμής».

  13:15 – 13:45 – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

  Άσκηση Αεροναυτικής – Αιγαίον 2009 – Σιθωνία Χαλκιδικής

  Ασκήσεων Επικοινωνιών Ερμής

  Εισηγητής: Τρόμπακας Ζαφείριος Δ.Ε. της Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ.

  Λιάμος Αλέξανδρος Δ.Επ. της Κ.Δ. της Ε.Ο.Δ.

  Αναφορά στην ασύρματη επικοινωνία ενός δύτη σε βάθος 15 μέτρων στη Σιθωνία Χαλκιδικής με τη φρεγάτα σκοπού του Π.Ν. στο Κεντρικό Αιγαίο. Επικοινωνία του ίδιου δύτη στην ίδια θέση (ζεύξη) με αεροπλάνο πολιτικών αερογραμμών στην Αδριατική. Μεταφορά μηνυμάτων ανάγκης με ανορθόδοξους τρόπους επικοινωνίας.

  13:45 – 14:00 – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

  Η ημερίδα είναι εκλαϊκευμένη για να μπορεί να την παρακολουθήσει το κοινό χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις αλλά παράλληλα διαθέτει υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων τεχνικών πληροφοριών.

  Χειριστής Θέματος: Ζ.Τρόμπακας (sv2aht) – 6945637983


  Κεντρική Διοίκηση: Kέντρο Επιχειρήσεων: Εμμ.Παππά 5, Θεσ/νίκη 54248
  Τηλ: 2310 310649 (24 ώρες), Φαξ: 2310 888702
  E-Mail: inform@hrt.org.gr, Website: www.hrt.org.gr

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.