Υγιεινή και Ασφάλεια στη Πυροσβεστική εργασία Francis Brannig

Βαθμολογία

23/4/2012

Σε αντίθεση με την επικρατούσα γνώμη, ότι κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι «φλόγες», στη πραγματικότητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η «εισπνοή καπνού» που προκαλεί:

 • Ασφυξία λόγω κατανάλωσης ή μετατόπισης του οξυγόνου του αέρα.
 • Δηλητηριώδη αέρια που παράγονται από τη καύση υλικών.
 • Εισπνοή ζεστού καπνού που καίει τα πνευμόνια και σταματά την σωστή εναλλαγή των αερίων της αναπνοής.
  Οι παραπάνω λόγοι έχουν οδηγήσει στη χρήση αναπνευστικών συσκευών συνήθως ανοικτού κυκλώματος με αυτονομία έως 40 λεπτών της ώρας ανάλογα με τον τύπο τους αλλά κυρίως την ψυχολογική – σωματική κατάσταση του πυροσβέστη.

  Ο δεύτερος εξίσου μεγάλος κίνδυνος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται όχι απαραίτητα σε επαφή με τη γυμνή φλόγα αλλά και από την αγώγιμη θερμότητα και την ακτινοβολούμενη θερμότητα. Αυτή τη δεύτερη κατηγορία κινδύνων αντιμετωπίζεται με ειδικές στολές από NOMEX ή POLYBENZIMIDAZOLE (ίνες με σημείο τήξης τους 200ο – 400ο C και εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητες).

  Ο τρίτος μεγάλος κίνδυνος είναι η έκρηξη δεξαμενών με εύφλεκτα υγρά το ονομαζόμενο φαινόμενο BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion) (Έκρηξη Εκτονούμενου Ατμού Ζέοντος Υγρού).

  Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καπνός μειώνει την ορατότητα με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο πτώσεων αλλά και αποπροσανατολισμού.

  Διαβάζω τη φωτιά – προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους.
  Δηλαδή πως αποφεύγω «θερμικά ατυχήματα» (flashover, backdraft, smoke explosion). Απαραίτητη η έρευνα για:

 • Ζώνες υψηλής θερμοκρασίας. Πριν ανοίξω μια πόρτα την ακουμπάω με το χέρι μου μέσα στο γάντι.
 • Καπνιά στα τζάμια. Σημαίνει ατελής καύση άρα έλλειψη οξυγόνου.
 • Καπνός που μπαίνει και βγαίνει από χαραμάδες και μικρά ανοίγματα, σαν να αναπνέει η φωτιά. Σημαίνει έλλειψη αέρα για να συνεχίσει την καταστροφή.
 • Το νερό από την εγκατάσταση είτε της οικοδομής είτε της πυρόσβεσης είναι σαν σπρέι ή «σφυρίζει». Πολύ υψηλή θερμοκρασία, το νερό σε χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργεί σταγόνες και όταν ατμοποιείται σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα flashover.
 • Τέλος, το πλέον σημαντικό είναι η ύπαρξη αρχιτεκτονικού σχεδίου της οικοδομής ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός αντιμετώπισης.

  Η συνέχεια γνωστή, κυρίως χρήση νερού για την κατάσβεση, γιατί όμως νερό;

 • Διότι ο όγκος των ατμών που δημιουργούνται με την επαφή του με τη φωτιά είναι 1.700 φορές μεγαλύτερος από την υγρή του κατάσταση και 4.000 φορές μεγαλύτερος στη θερμοκρασία των 540ο C, άρα σπρώχνει – διώχνει τον αέρα.
 • Διότι το νερό για να πάει από την υγρή στην αέρια κατάσταση απορροφά θερμότητα και ρίχνει τη θερμοκρασία τόσο του χώρου όσο και του καπνού.

  Δηλαδή «Ασφυξία και Χαμηλή Θερμοκρασία» οι εχθροί της φωτιάς.

  Είδαμε κινδύνους και μέτρα προστασίας παρόλα αυτά οι κίνδυνοι για την υγεία παραμένουν. Ποιοι;

  Η καρδιαγγειακή νόσος.
  Η πυρόσβεση έχει συνδεθεί από καιρό με τα καρδιαγγειακά συμβάντα. Στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο κοινή αιτία ξαφνικού θανάτου πυροσβέστη, εν υπηρεσία. Υπάρχουν προσωπικοί παράγοντες προδιάθεσης σε στεφανιαία νόσο ή άλλο καρδιακό νόσημα αλλά η επαγγελματική καταπόνηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μοιραίου περιστατικού.

  Ποια είναι αυτή η ιδιαίτερη επαγγελματική καταπόνηση;
  1. Η ύπαρξη Μονοξειδίου του Άνθρακα (CO) αλλά και Υδροκυανίου (HCN), που δημιουργούνται κατά την καύση χαρτιού, βαμβακιού, πλαστικών αλλά και άλλων υλών που περιέχουν άνθρακα και άζωτο είναι παρεμβατική στη διαδικασία οξυγόνωσης του σώματος άρα κάποιου βαθμού υποξία με τον όποιο κίνδυνο καρδιακής βλάβης.

  2. Η χρόνια έκθεση στον καπνό και στα αιωρούμενα σωματίδια έχει συνδεθεί με αρτηριοσκλήρωση.

  3. Το στρες, το άγχος των συνθηκών πυρόσβεσης αλλά και η βαριά σωματική άσκηση αυξάνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

  Θερμική καταπόνηση
  Οι πυροσβέστες εκ της φύσεως της εργασίας τους φορούν ρούχα, με επένδυση, που δεν επιτρέπουν την πτώση της θερμοκρασίας που παράγεται από την σωματική άσκηση. Η έγκαιρη ανίχνευση της ανόδου της θερμοκρασίας είναι κρίσιμη παράμετρος ώστε να σταματήσει η αφυδάτωση πριν η θερμική καταπόνηση γίνει θανατηφόρα. Η άνοδος της θερμοκρασίας ανεβάζει το στρες και μειώνει τις γνωστικές λειτουργίες σε συνδυασμό με την εργασία σε επικίνδυνο περιβάλλον και την αφυδάτωση ανάβουν «κόκκινο λαμπάκι» ΚΙΝΔΥΝΟΥ για τον επικεφαλής ασφαλείας του συμβάντος καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη του.

  Οι συσκευές, που ευτυχώς υπάρχουν, μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες όπως εικόνες για την εξέλιξη του συμβάντος άρα και της κίνησης των πυροσβεστών μέχρι στοιχεία ζωτικών λειτουργιών. Όλες αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν όχι μόνο καλλίτερη εποπτεία του χώρου του συμβάντος αλλά και την ανάκληση ή την ενίσχυση του πυροσβεστικού προσωπικού, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν.

  Η δομική κατάρρευση
  Άλλος μεγάλος κίνδυνος κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος είναι η ολική ή η μερική κατάρρευση κτιρίου ή στοιχείων του. Η δομική κατάρρευση είναι συνήθως αιφνιδιαστική με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ή και τον θάνατο μελών του πυροσβεστικού προσωπικού. Μόνη προστασία η συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία του προσωπικού με τους επικεφαλής αλλά και η ύπαρξη συσκευής προειδοποίησης.

  Francis Brannigan (1918 – 2006) ένα όνομα που ασχολήθηκε με το «fire protection engineering» (Πυροτεχνολογία), σε αναγνώριση δε των υπηρεσιών που προσέφερε στις ΗΠΑ θάφτηκε στο Arlington National Cemetery. Ένας άνθρωπος που πάνω από 75 χρόνια σκοπός της ζωής του ήταν η βελτίωση της προστασία του πυροσβέστη. Ένας «fire safety pioneer» (πρωτοπόρος της πυρασφάλειας).
  Η καριέρα του αρχίζει όταν αναλαμβάνει την πυρασφάλεια της Διώρυγας του Παναμά για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, όπου ιδρύει σχολή πυροσβεστικής εκπαίδευσης πληρωμάτων στις τακτικές αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων. Αργότερα είναι ο υπεύθυνος σύνδεσμος Πολιτικής Προστασίας με την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Καθηγητής και Διευθυντής του Montgomery College, Rockville, Maryland, δημιουργεί το Fire Science program (η Επιστήμη της Φωτιάς). Σήμερα ο γιός του συνεχίζει πλέον το έργο του πατέρα του.
  Το βιβλίο του, έργο ζωής, με τίτλο «Building Construction for the Fire Service» αναλύει με κάθε λεπτομέρεια το πώς ο πυροσβέστης θα αντιληφθεί – θα διαβάσει έγκαιρα την επερχόμενη κατάρρευση, μέρους ή όλου του κτιρίου.

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire & Rescue News Χ. Ζαφειρίου
  Πηγή http://en.wikipedia.org

  (Visited 1 times, 1 visits today)
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.