Πυροπροστασία και … σεισμός τα θέματα στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

 

18/4/2015

Το θέμα του χθεσινού, ισχυρού σεισμού αλλά και των μετασεισμών που ακολούθησαν κυριάρχησε, σήμερα, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα με θέμα την πυροπροστασία.

Ο προσκεκλημένος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στη σεισμική ακολουθία, ενώ ανέφερε ότι το εύρος των μετασεισμών και το γεγονός ότι υπήρξε και ένας δεύτερος σεισμός εντάσεως περίπου 5,5 ρίχτερ, δείχνει ότι ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ ήταν ο κύριος. Ο κ.Λέκκας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ζημιές, κάτι που αποδεικνύει ότι οι αντισεισμικοί κανονισμοί στη χώρα μας έχουν αποτελέσματα. “Το χθεσινό ήταν και μια καλή άσκηση για όσους συμμετείχαν στη διαδικασία” – είπε ο κ.Λέκκας, αναφερόμενος στην άμεση κινητοποίηση του Οργανισμού Αντισεισμικής προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους δήμους.

Ο κ.Λέκκας έδωσε τα εύσημα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Περιφέρεια Κρήτης, στους δήμους και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε στον τομέα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Μάλιστα επεσήμανε ότι, μεταξύ ΟΑΣΠ και Περιφέρειας Κρήτης υπάρχει άριστη επιχειρησιακή συνεργασία, ενώ άμεσα μετά την εκδήλωση του χθεσινοβραδινού σεισμού επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αφού καλωσόρισε στο ΣΟΠΠ τον κ. Λέκκα αλλά και τους τους εκπροσώπους των φορέων ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε κάτι σοβαρό, εκτός της μεγάλης ανησυχίας που σημειώθηκε. Χθες πράγματι ο μηχανισμός σε επίπεδο Κρήτης τέθηκε σε συναγερμό με την εκδήλωση του σεισμού και διαπιστώσαμε την ετοιμότητα μας. Επρόκειτο για μια άσκηση που εξελίχθηκε σε πραγματικές συνθήκες. Τώρα σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο επαγρυπνούμε με τις υπηρεσίες μας, τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις. Σήμερα συζητάμε το πλαίσιο προετοιμασίας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις πυρκαγιές».

Αναλυτικά σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε μεταξύ χαρακτηριστικά: «Το ιστορικό της περιοχής που έδωσε χθες βράδυ  τα 6,1R δεν είναι και τόσο θετικό, είναι αρνητικό, από την άποψη ότι κατά μήκος του σεισμικού τόξου έχουμε ιστορικές καταγραφές με πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών. Χθες κινητοποιήθηκε άμεσα η κρατική μηχανή με προεξάρχοντα τον ΟΑΣΠ που ήρθε σε άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή με όλους τους φορείς της Πολιτείας, την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους, όπως επίσης και με τα Δωδεκάνησα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ζημιές γεγονός που μας οδηγεί σε πάρα πολύ θετικά συμπεράσματα. Το πρώτο ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι σε τοπικό, Περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, και ο βαθμός ετοιμότητας είναι πάρα πολύ υψηλός. Χθες βράδυ η αντίδραση μας ήταν άμεση, και ο σεισμός ήταν μια άσκηση σε πραγματικές συνθήκες. Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πλήρης και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι δεν υπήρχαν ζημιές σημαίνει ότι το δομημένο περιβάλλον της Ελλάδας της Κρήτης των Δωδεκανήσων είναι τέτοιο ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς και αυτό προήλθε μετά από προσπάθειες δεκαετιών από τον ΟΑΣΠ για την κατάρτιση των αντισεισμικών κανονισμών με την συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων» και πρόσθεσε: « Έχουμε λοιπόν ένα αντισεισμικό σχεδιασμό και κανονισμό από τον οποίο προκύπτουν ασφαλή κτίρια και υποδομές και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη. Μεταξύ ΟΑΣΠ-Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων υπάρχει άριστο επιχειρησιακό επίπεδο επικοινωνίας, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο  Αρναουτάκη που μιλήσαμε τηλεφωνικά άμεσα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Στο συντονιστικό σήμερα συζητάμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την απόκριση του κρατικού μηχανισμού».

Σε σχέση με το θέμα της πυροπροστασίας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, Μ.Δαμουλάκης ανέφερε ότι το σύνολο του προσωπικού της Υπηρεσίας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ κάλεσε πολίτες και φορείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθ’ολη τη θερινή περίοδο. Την ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου του νομού προέταξε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευρ.Κουκιαδάκης.

Η σύσκεψη του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηρακλείου) που συγκάλεσε στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Γιάννη Τζανοκοστάκη, και των εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Πηγή : www.cretalive.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.