Ετοιμη για την αντιπυρική περίοδο δηλώνει η Πολιτική Προστασία

Βαθμολογία

24/4/2015

Τρόπους ευαισθητοποίησης των πολιτών (με το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην αμέλεια) αναζητούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά επισήμως την 1η Μαΐου.

Παράλληλα οι επιτελείς της ΓΓΠΠ έδωσαν αγώνα δρόμου ουσιαστικά, έτσι ώστε να διαμορφωθεί και να σταλεί έγκαιρα η προβλεπόμενη εγκύκλιος προς δήμους και συνδέσμους τοπικής αυτοδιοίκησης για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. Επιπλέον την Τετάρτη υπεγράφη η απόφαση για την άμεση χορήγηση των κονδυλίων που θα χρειαστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά 18.400.000 ευρώ τα 1.505.000 ευρώ θα πάνε προς τους συνδέσμους ΟΤΑ και τα 16.895.000 ευρώ στους δήμους για πυροπροστασία, πρόσληψη πυροφυλάκων κ.ά. Στόχος είναι το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να είναι όλες οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα μέσα που διαθέτουν έτοιμα για να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής.

Για το αν οι δήμοι θα τα διαθέσουν εκεί που πρέπει, στελέχη του υπουργείου σημειώνουν πως εφόσον διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για άλλους σκοπούς, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Πάντως παραδέχονται ότι ουσιαστικά ελεγκτικός μηχανισμός από το κράτος για τη διαχείριση των χρημάτων δεν υπάρχει.
Επιπλέον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα γίνει συνεδρίαση και με την παρουσία εκπροσώπων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα όπως της ΔΕΗ και του ΟΣΕ για την έγκαιρη λήψη μέτρων πυροπροστασίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σπινθήρες από καλώδια της ΔΕΗ και από τις σιδηροτροχιές του ΟΣΕ έχουν προκαλέσει πυρκαγιές.

Επιπροσθέτως έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενημερωτικού σποτ το οποίο θα σταλεί για προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ πρόθεση είναι να αναρτηθούν σε ιστοσελίδες δήμων και περιφερειών αλλά και να προβάλλεται και σε οθόνες πλοίων της ακτοπλοΐας. Παράλληλα θα ετοιμαστούν περίπου ένα εκατομμύριο ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα αποσταλούν στις περιφέρειες αλλά και θα διανεμηθούν σε τρεις δόσεις (δύο φορές μέσα στον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο) στα διόδια σε ημέρες με αυξημένη κίνηση λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Τις προσεχείς ημέρες έχει ζητηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας να γίνουν ομιλίες από εκπαιδευτικούς (αν ζητηθεί, και από αρμόδια στελέχη της ΓΓΠΠ) προς τους μαθητές για τις δασικές πυρκαγιές.

Στον επιχειρησιακό τομέα θα ενταθούν οι περιπολίες με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ενώ βάρος δίνεται και στη συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Ιουνίου ως τα τέλη Οκτωβρίου θα συνδράμουν και οι 1.500 εποχικοί δασοπυροσβέστες, ενώ έχουν δρομολογηιεί διαδικασίες για την κάλυψη περίπου 225 κενών σε πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Εντός του προσεχούς δεκαημέρου αναμένονται ανάλογες διαδικασίες για την κάλυψη και 34 κενών θέσεων μονίμων πυροσβεστών.

Ίδιος με πέρυσι ο… κατάλογος προβλημάτων στην Πυροσβεστική

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνουν πως η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι λέγοντας ακόμη ότι λόγω βλαβών και έλλειψη κατάλληλων ελαστικών το 25% των οχημάτων (δηλαδή περίπου 600 οχήματα σε σύνολο 3.000) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα, όπως λένε, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τον εξοπλισμό των πυροσβεστών και κυρίως με τις φόρμες τους καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τους χορηγήθηκαν ενώ οι τελευταίοι 750 προμηθεύτηκαν μόνο μια ολόσωμη.

Σημειώνουν ακόμη ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair θα επιχειρήσουν έχοντας επιβαρυνθεί επιπλέον από την περυσινή αντιπυρική περίοδο με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη δυνατότητα φέτος. Επιπροσθέτως τονίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη βλάστηση δηλαδή την αύξηση της καύσιμης ύλης.
Για την προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών ζητώντας μεταξύ άλλων να μάθουν πόσα χρήματα πρόκειται να διατεθούν εφέτος ή έχουν προϋπολογιστεί για την αντιπυρική περίοδο από τα διάφορα ταμεία, ή ειδικά προγράμματα και πόσα από αυτά είχαν ή έχουν στόχο την πρόληψη.

Επίσης ζητούν απαντήσεις για το εάν πρόκειται να προσληφθεί το αναγκαίο δασεργατικό κτλ. εποχικό προσωπικό πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αν έχουν ολοκληρωθεί τα προβλεπόμενα και επιβεβλημένα έργα κατ’ έτος όπως έργα με έμφαση στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών από τα δασαρχεία, στη σηματοδότηση των δασικών δρόμων και στις έγκαιρες επεμβάσεις διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε κρίσιμες περιοχές και ακόμη και εάν πρόκειται να εξεταστεί η αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων με σαφές και ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, ως προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Πηγή : www.tovima.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.