Προβληματισμός στην Πυροσβεστική για τη συμμετοχή στην επέμβαση στην Πρυτανεία

 

24/4/2015

«Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την χρήση πυροσβεστικού προσωπικού στην «καθαρή επιχείρηση δημόσιας τάξης» που εκδηλώθηκε στο κτίριο της Πρυτανείας στο κέντρο της Αθήνας», σημειώνει σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.
Η ΕΑΠΣ αναφέρει ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με το Ν.4249/14 , έχει ως αποστολή την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών καταστροφών».

Και επισημαίνει ότι «κατά καιρούς επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί το Π.Σ. και σε ξένες αποστολές και συγκεκριμένα να εμπλακεί σε «επιχειρήσεις δημόσιας τάξης», με το πυροσβεστικό προσωπικό, να δίνει διαχρονικά τη μάχη με τα σωματεία του, για πλήρη απεμπλοκή από τέτοιες δράσεις».
Ο συνδικαλιστικός φορέας των αξιωματικών της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει ακόμη ότι«αυτός ο αγώνας δικαιώθηκε και με θεσμικό τρόπο και γι αυτό σε όλα τα νομοθετικά κείμενα της αποστολής μας, τα τελευταία χρόνια, όπως και στον 4249/14, περιγράφεται ότι “το Π.Σ. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας και της πολιτικής άμυνας της χώρας”».
 

Η ΕΑΠΣ τονίζει ότι για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιες διαταγές για δράσεις του πυροσβεστικού προσωπικού, είναι ξένες προς την αποστολή του Π.Σ. το οποίο παρότι συγκατοικεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι σώμα καταστολής και επιβολής της δημόσιας τάξης.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο σε λίγες μέρες ρίχνεται στη μάχη του αντιπυρικού αγώνα, δε μπορεί να βρίσκεται εν μέσω αντιπαραθέσεων και μαχών, πέρα από αυτές που ξέρει να δίνει με επιτυχία, των πύρινων φλογών και των κινδύνων που στοχεύουν την πολιτική προστασία της χώρας» και καλεί να διαφυλάξουν την λειτουργία του Π.Σ. εντός της θεσμοθετημένης αποστολής του για να συνεχίσει αποτελεσματικά, παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά του να πράττει το καθήκον του.

Πηγή : www.tovima.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.