Διεξαγωγή ετήσιας άσκησης επί χάρτου του Πυροσβεστικού Σώματος με την κωδική ονομασία «ΠΥΡΣΟΣ 2015» στην Περιφέρεια Αττικής

 

26/4/2015

της Δρ. Ασπασίας Καραμάνου

Την Τετάρτη 22-4-2015 διεξήχθη η ετήσια άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΠΥΡΣΟΣ 2015» στην αίθουσα (Κέντρο Επιχειρήσεων της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής, στις αίθουσες (Κέντρα Επιχειρήσεων) των ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής καθώς και στην αίθουσα Σ.Κ.Ε.Δ. του Ε.Σ.Κ.Ε σε εκτέλεση σχετική διαταγής του Α.Π.Σ.

Η άσκηση θα περιλάμβανε κλιμακωτά σενάρια έναρξης δασικών πυρκαγιών, που υποθετικά έπληξαν κάθε Περιφερειακή Ενότητας της Χώρας και δυνάμενα να προκαλέσουν ξεχωριστής φύσεως έκτακτα επεισόδια. Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα υποθετικά σενάρια σύμφωνα με την αποστολή και τις αρμοδιότητές τους και με βάση το συνταχθέν Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω της οποίας αποστέλλονταν τα υποθετικά σενάρια (επεισόδια) από το Διευθύνον Επιτελείο της άσκησης, καθώς και οι απαντήσεις –  ενέργειες των Ασκούμενων Επιτελείων. Την άσκηση διεύθυνε και συντόνισε το Διευθύνον Επιτελείο, με επικεφαλή το Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής στη σχεδίαση επί χάρτου και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με τη συνδρομή εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων στο πλαίσιο της αποστολής τους και συμβολή στην ευρύτερη προετοιμασία της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου και συγκεκριμένα:

  • Ο έλεγχος σωστής εφαρμογής του Σχεδίου ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής καθώς και η υπενθύμιση υφιστάμενων διαδικασιών.
  • Η βελτίωση της συνεργασίας του συντονισμού των εμπλεκόμενων Αρχών Υπηρεσιών και φορέων, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών εντός της Περιφέρειας Αττικής.
  • Η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ασκούμενου προσωπικού.
  • Η επικαιροποίηση πινάκων διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης Π.Σ. Ο.Τ.Α. και λοιπών εμπλεκόμενων Φορέων.
  • Ο εντοπισμός λαθών, αδυναμιών και παραλείψεων στο σχεδιασμό, η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους.
  • Ο έλεγχος και η κωδικοποίηση ενεργειών.
  • Η εκπαίδευση του Διευθύνοντος Επιτελείου στη σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή άσκησης επί χάρτου.
  • Ο έλεγχος των επικοινωνιών.
  • Η εξοικείωση και απόκτηση εμπειρίας των Πυροσβεστικών υπαλλήλων της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής στη διενέργεια ασκήσεων επί χάρτου.
  • Η αποφυγή επανάληψης των λαθών – παραλείψεων που επισημάνθηκαν σε προγενέστερες ασκήσεις ιδίου τύπου.

Σύμφωνα με το σενάριο τα επεισόδια έλαβαν χώρα το Σάββατο 25-7-2015, όπου στην περιοχή της Αττικής αναμενόταν να κυμανθεί από 28οC έως 40 οC, σχετική υγρασία 30% και ανέμους που έπνεαν εντάσεως 7 και κατά τόπους 8 Μποφόρ,  με Δείκτη Επικινδυνότητας 5 για όλη την Περιφέρεια Αττικής και είχε τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Τα υποθετικά επεισόδια που έλαβαν χώρα σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης είχαν ως εξής:

ΔΙ.ΠΥ. Αθηνών

Επεισόδιο Α: Ο φύλακας των κατασκηνώσεων επί της οδού Αγίου Τρύφωνος στην Παλαιά Πεντέλη όπου φιλοξενούνται  άτομα με ειδικές ανάγκες ειδοποιεί τηλεφωνικής περί Ω/12:18 το Ε.Σ.Κ.Ε. για εκδήλωση πυρκαγιάς σε πυκνή πευκόφυτα έκταση πλησίον της νότιας περίφραξης της κατασκήνωσης. Σχεδόν ταυτόχρονα Ω/12:22 σε μικρή απόσταση επί της οδού Αγίου Ασωμάτων εκδηλώνεται και άλλη πυρκαγιά σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Άνδρες της ομάδας ΘΗΣΕΑΣ 60 που περιπολούσαν στην περιοχή αναφέρουν στο E.Σ.Κ.Ε. ότι διερχόμενοι οδηγοί υποδεικνύουν άτομο ως εμπρηστή ο οποίος κινείται στην περιοχή με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού και μεταβαίνουν για περαιτέρω έλεγχο.

Επεισόδιο Α1 (Κλιμάκωση): Περί Ω/13:00 η πυρκαγιά στην Παλαιά Πεντέλη προσεγγίζει το Νότιο Τμήμα της Πύλης του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων. Πυκνοί καπνοί έχουν κατακλύσει την περιοχή.

ΔΙ.ΠΥ. Πειραιά

Επεισόδιο Β: Περί Ω/13:10 ειδοποιείται το E.Σ.Κ.Ε. για πυρκαγιά στη Λεωφ. Αντιστάσεως (Σχιστού – Σκαραμαγκά) πλησίον της εισόδου του Νεκροταφείου Σχιστού σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο μεταφέρει 20 ton diesel, ύστερα από σύγκρουση με έτερο φορτηγό όχημα (δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα). Η πυρκαγιά παίρνει διαστάσεις και μεταδίδεται σε παρακείμενη έκταση, είναι έρπουσα και έχει δυναμική να γίνει επικόρυφη. Τα αυτοκίνητα που κινούνται στη Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως λόγω του συμβάντος βρίσκονται μποτιλιαρισμένα.

Επεισόδιο Β1: Περί Ω/15:20 περιπολικό ΑΙΓΙΝΑ–34 ειδοποιεί μέσω ασυρμάτου το Ε.Σ.Κ.Ε. ότι οι κάτοικοι της περιοχής Αίγινας τους ανέφεραν την εκδήλωση πυρκαγιάς σε οικοπεδικό χώρο με ξηρά χόρτα και απορρίμματα πλησίον του Ιερού Ναού Αφαίας και μεταβαίνουν για έλεγχο. Η πυρκαγιά έχει δυναμική δημιουργία μετώπου και κινείται σε δασική έκταση.

ΔΙ.ΠΥ. Ανατολικής Αττικής

Επεισόδιο Γ: Περί Ω/14:40 ειδοποιείται το E.Σ.Κ.Ε ότι στη Λεωφ. Μαραθώνος στο ύψος της περιοχής Ζούμπερι μετά από σύγκρουση δύο Ι.Χ.Ε.οχημάτων με βυτιοφόρο όχημα εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία λόγω της ιδιομορφίας τους εδάφους επεκτάθηκε στη γύρω θαμνώδη περιοχή. Η πυρκαγιά είναι έρπουσα, έχει δυναμική να γίνει επικόρυφη. Η Λεωφ. Μαραθώνος είναι μποτιλιαρισμένη και στα δύο ρεύματα. Λόγω του τροχαίου ατυχήματος, εκ των οποίων στο ένα υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο.

Επεισόδιο Γ1: Περί Ω/15:15 ειδοποιείται το E.Σ.Κ.Ε για πυκνούς καπνού από το Εθελοντικό περιπολικό Βάρη-1 πλησίον της περίφραξης των εγκαταστάσεων του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ SOS στην περιοχή Χέρωμα Βάρης. Η πυρκαγιά έχει δυναμική δημιουργία μετώπου και κινείται με μεγάλη ταχύτητα στα όρια μίξης δάσους και οικισμού προς νότια απειλούνται κατοικίες. Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώνεται και άλλη πυρκαγιά σε οικοπεδικό χώρο στη συμβολή των οδών Αιγαίου και Λογοθέτη Κ & Π. Η πυρκαγιά μεταδίδεται σε μια κατοικία επί της οδού Αιγαίου. Εντός αυτής υπάρχει εγκλωβισμένο υπέρβαρο άτομο με κινητικά προβλήματα. Διερχόμενο οδηγοί υποδεικνύουν άτομο ως εμπρηστή ο οποίος κινείται στην περιοχή με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

ΔΙ.ΠΥ. Δυτικής Αττικής

Επεισόδιο Δ: Περί Ω/15:35 ειδοποιείται το E.Σ.Κ.Ε από διερχόμενους οδηγούς από το επαρχιακό δίκτυο Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων, για εκδήλωση πυρκαγιάς πλησίον της εκκλησίας Αγίου Βλασίου. Η πυρκαγιά είναι έρπουσα και έχει δυναμική δημιουργίας μετώπου.

Επεισόδιο Δ1: Περί Ω/15:45 ειδοποιείται το Ε.Σ.Κ.Ε. από το Πυροφυλάκειο Κορώνας για εκδήλωση πυρκαγιάς σε πυκνή πευκόφυτη έκταση πλησίον οικισμού που βρίσκεται ανατολικά του Άνω Αλεποχωρίου (Λούμπα) Μεγάρων. Η πυρκαγιά έχει δυναμική δημιουργίας μετώπου. Ταυτόχρονα το Ε.Σ.Κ.Ε. ειδοποιείται για πτώση ατόμου σε πηγάδι βάθους επτά  (7) μέτρων πλησίον στην περιοχή Καβελάρης Μεγάρων και το οποίο διατηρεί τις αισθήσεις του.

Η Συγκρότηση του Διευθύνοντος Επιτελείου της άσκησης είχε ως εξής:

Επικεφαλής: Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Υποστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος

Μέλη: Δημήτριος Αλεξανδρής από ΓΓΠΠ, Γεώργιος Βασιλόπουλος από Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Ασπασία Καραμάνου από Περιφέρεια Αττικής/Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, Γαρύφαλος Παρίσης από ΥΕΜ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Ηλίας Μυγδάλης από ΓΕΣ-ΔΕΠΙΧ,  Κωνσταντίνος Πετρούλης  από ΓΕΑ-ΚΕΠΙΧ, Δημήτριος Αγγελόπουλος από ΓΕΑ/Α1, Ανδρέας Βασιλόπουλος από ΓΑΔΑ, Μπαρούμης Ιωάννης από ΔΑΕΑ/ΥΜΕΤ, Ιωάννης Δροσάκης από Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής,  Πέτρος Αθανασάτος από Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής

Στα ασκούμενα επιτελεία συμμετείχαν οι Διοικητές των ΔΙ.ΠΥ, εκπρόσωποι των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ, της Δασικής Υπηρεσίας καθώς και οι Διοικητές των οικείων Πυροσβεστικών Σταθμών

Τις εργασίες της άσκησης χαιρέτησαν με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασία κ. Τάσος Μαυρόπουλος και ο  Αρχηγός του Π.Σ  Βασίλειος Παπαγεωργίου και ευχήθηκαν για μία ομαλή αντιπυρική περίοδο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.