Πατριωτικό καθήκον η αντιπυρική προστασία των δασών μας

 

2/5/2015

Με την σημερινή έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου η Ένωσή μας εκφράζει εγκαίρως κάλεσμα  για την ανάγκη μιας πανεθνικής κινητοποίησης για την προστασία των δασών μας από τις αδηφάγες πύρινες φλόγες. Ήδη από την αρχή της άνοιξης, οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σχεδόν στο διπλάσιο, από τις αντίστοιχες του περσινού ίδιου διαστήματος, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης καύσιμης μάζας στις  αγροτοδασικές εκτάσεις.

Τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν την ανησυχία μας, αφού προστίθενται στις σημαντικές ελλείψεις του συνολικού μηχανισμού δασοπροστασίας- δασοπυρόσβεσης.
Ειδικότερα το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στην μάχη με τις φλόγες υπό το βάρος της πενταετούς εμπρηστικής μνημονιακής πολιτικής σε όλους τους τομείς δράσεις του.

  • ‘Ένα  μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων του, βρίσκεται απενεργοποιημένο εξαιτίας βλαβών και έλλειψης ελαστικών
  • Μεγάλος αριθμός οχημάτων είναι πλέον μεγάλης ηλικίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και για την αποτελεσματικότητά του οργανισμού.
  • Υπάρχει τεράστια έλλειψη Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού του πυροσβεστικού προσωπικού, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούν πλέον με μια στολή πυρκαγιάς τύπου  “πλένε – βάλε”. 
  • Συνεχίζεται η εγκληματική τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού, με αποτέλεσμα  πάνω από το 1/3 του, να είναι μειωμένης εργασιακής  δυνατότητας, γεγονός δυσμενέστατο για την ίδια την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Π.Σ.

Στην καυτή ατζέντα των προβλημάτων θα πρέπει να προστεθεί ότι:

  • Η  δυνατότητα της αεροπυρόσβεσης από τα μέσα της Π.Α. και φέτος παραμένει η πλέον “γνωστή” σε όλους: γηρασμένα μέσα και σε περιορισμένο αριθμό διαθεσιμότητας”
  • Οι δασικές υπηρεσίες της χώρας είναι απογυμνωμένες και αδύναμες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Επειδή η πατρίδας μας, “καμμένη από την πενταετή φωτιά του μνημονίου”  δεν αντέχει και άλλες πυρκαγιές να κάψουν τον πολύτιμο φυσικό πλούτο της, εγκαίρως απευθύνουμε ΔΗΜΟΣΙA EΚΚΛΗΣΗ:

  1. Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, να  επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για να δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αύριο κι κόλας, τα απαραίτητα κονδύλια,  που ήδη έχουν διατεθεί από τον Γενικό  Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,για τις εργασίες πρόληψης.
  2. Προς όλους τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, να αξιοποιήσουν και το τελευταίο ευρώ, από τα παραπάνω κονδύλια, αποκλειστικά και μόνο  για τις απαραίτητες δράσεις δασοπροστασίας. Επίσης τους καλούμε καθ ολη τη διάρκεια του καλοκαιριού να βρίσκονται ενεργοί αρωγοί των δυνάμεων πυρόσβεσης ότου και όταν αυτό, που αν και απευχόμαστε, χρειαστεί.
  3. Προς τον Αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να επιλύσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα φλέγοντα υλικοτεχνικά προβλήματα του Π.Σ. αλλά και της ομογενοποίησης του πυροσβεστικού προσωπικού, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο  επιχειρησιακά αποτελεσματικότερο.
  4. Προς όλους τους πολίτες της πατρίδας μας, να βοηθήσουν στην μεγάλη αυτή πατριωτική προσπάθεια διασφάλισης του δασικού πλούτου από τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Οι πλειονότητα των πυρκαγιών έχει ως αιτία το ανθρώπινο χέρι. Μετά από  τόσες καταστροφές από τις πυρκαγιές ακόμα και η αμέλεια είναι έγκλημα επαχθέστατο.

Οι Έλληνες Πυροσβέστες και φέτος, υπό το βάρος των προβλημάτων και  των ελλείψεων θα επιτελέσουν το καθήκον τους. Θα βρίσκονται  απέναντι όπου η πύρινη λαίλαπα θα εμφανίζεται, και θα την παλεύουν για να διασφαλίσουν ζωές, περιουσίες και τον εθνικό φυσικό πλούτο.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ  ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 

Πηγή : http://eapsgr.blogspot.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.