Φωνή απόγνωσης πυροσβεστών Δράμας- Καβάλας και Ξάνθης προς τον Πανούση

 

11/5/2015

Μία μία οι ενώσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων ανά την Ελλάδα ενώνουν τις φωνές της απόγνωσης τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί πολυεπίπεδα στο Πυροσβεστικό Σώμα ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδο. Πέρα από το φιλότιμο, την επίκληση στους Άγιους Προστάτες και το καλό επίπεδο διοίκησης, όλα τ’ άλλα είναι αφημένα στη τύχη τους εξαιτίας της κρίσης.

Ακολουθεί η επιστολή στον Πανουση της ένωσης των τριών υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομών Δράμας- Καβάλας-Ξάνθης, σε συνεδρίασή του στις 30/4/15 και ενόψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου σας παραθέτει τα εξής:

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι εισέρχεται στο κατώφλι της αντιπυρικής περιόδου με μόνο γνώμονα το ΦΙΛΟΤΙΜΟ  του Έλληνα Πυροσβέστη και τους Τρεις Παίδες εν Καμίνω ως βοήθειά τους στο δύσκολο έργο τους. Κύριε Υπουργέ όμως έστω και αυτό το φιλότιμο είναι ανάγκη να θωρακιστεί και να ενισχυθεί και με άλλους παράγοντες για να λειτουργήσει και να αποδώσει τα μέγιστα και τα αναμενόμενα:

1. Ο ατομικός εξοπλισμός  του  Πυροσβέστη έχει αποδειχθεί ότι εκτός από απαραίτητος για την άσκηση των καθηκόντων του είναι και σημαντικός για την ασφάλεια της ίδιας του της ζωής. Αυτόν τον ατομικό εξοπλισμό όμως η πολιτεία και η κάθε πολιτική ηγεσία με οποιαδήποτε πολιτική μορφή εμφανίζεται, τα τελευταία χρόνια τον στερεί από τον συνάδελφο Πυροσβέστη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου συνάδελφοι  Πυροσβέστες κινούμενοι από το έντονο συναίσθημα της αυτοσυντήρησης και της αυτοπροστασίας, υπόκεινται σε αιματηρές οικονομικές θυσίες, προκειμένου να προμηθευτούν από το εμπόριο τα εφόδια που η πολιτεία αρνείται να του χορηγήσει. Όμως Κύριε Υπουργέ οι διαπιστώσεις δεν αρκούν για να δώσουν λύσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με ζωές και ψυχές. Θρηνούμε θύματα για άλλους λόγους πρέπει να θρηνήσουμε και θύματα για έλλειψη ατομικού εξοπλισμού;

2. Στην περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιείται η Ένωσή μας που είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι Νομοί Δράμας, Καβάλας , Ξάνθης και  Ροδόπης είναι δασοσκεπείς. Στον Νομό Καβάλας επίσης ανήκει και το νησί του Θάσου ένας ιδιαίτερα πλούσιος σε βλάστηση χώρος. Δυστυχώς όμως καθημερινά και όσο προχωρά ο χρόνος διαπιστώνεται μέσα από συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας η ανύπαρκτη συντήρηση των δασικών δρόμων, σε σημείο που να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η μη προσπελασιμότητα των Πυροσβεστικών οχημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την τριχοτόμηση του Π.Σ., την ανυπαρξία κονδυλίων προς την Πολιτική Προστασία και τους φορείς της Τ.Α. για θέματα πυρασφάλειας, την ελάττωση κάθε χρόνο του στόλου των εναερίων μέσων, τον γηρασμένο  στόλο πυροσβεστικών οχημάτων, την μη εφαρμογή υγιεινής και ασφάλειας στο Π.Σ., καθιστά δυσκολότερο το έργο των Πυροσβεστών.

Κύριε Υπουργέ

Η μικρή μας Ένωση έρχεται με την παρούσα επιστολή να ενώσει την φωνή της μαζί με πολλές άλλες που εκφράζουν τον φόβο και την αγωνία τους για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το Π.Σ. τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε μηχανολογικό και ατομικό εξοπλισμό, αν θέλει η πολιτεία να θεωρεί ότι το ύψιστο αγαθό και αίτημα της κοινωνίας για προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος εξυπηρετούνται ουσιαστικά. Παράλληλα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι φορείς της Τ.Α. οι οποίοι είναι αρωγοί και συνεργάτες του έργου του Π.Σ. Παράλληλα οι Ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικότερα στην επικουρική τους συνεργασία με το Π.Σ. Κύριε Υπουργέ κλείνουμε με την ελπίδα η παρούσα επιστολή να  αφυπνίσει πολιτική, φυσική και συνδικαλιστική ηγεσία, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να αναλάβει τις αρμόζουσες ευθύνες που της αναλογούν.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τηλ. Προέδρου  6977695112
ΔΑΔΟΥΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Τηλ.Γ.Γραμματέα 6977230222 

 

Πηγή : www.bloko.gr

1 Comment

 1.  

  Καλημέρα σας.
  Πολύ σωστά τα όσα ανακοινώθηκαν από την Ένωση των συναδέλφων και καυτηριάζουν την κατάσταση.
  Από την άλλη πλευρά όμως μου δημιουργούνται κάποιοι προβληματισμοί και θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
  1) Έχει προβεί άραγε κάποια επιτροπή στην διαδικασία διερεύνησης κόστους των αναπνευστικών μασκών ημίσεως προσώπου, κατάλληλων για την δασοπυρόσβεση (π.χ. της MSA, Draeger) και αντίστοιχων φίλτρων (τα καλά κι όχι χειρουργικές μασκούλες που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν..) και έκανε αυτή η επιτροπή στη συνέχεια εισηγητική έκθεση συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών προδιαγραφών κλπ, όπως γίνεται και με άλλες προμήθειες του Σώματος, ώστε να εγκριθούν από το Αρχηγείο Π.Σ. και το αρνήθηκε το Αρχηγείο ή δεν της απάντησε; Ή, έγινε άραγε προϋπολογισμός από κάποια από τις πιο πάνω Υπηρεσίες για αγορά μασκών δασοπυρόσβεσης. οι οποίες να καλύπτουν τις σύχρονες απαιτήσεις του Έλληνα δασοπυροσβέστη και δεν εγκρίθηκε;
  2) Έγινε άραγε στο ΣΟΠΠ κουβέντα από συνάδελφο όλα αυτά τα χρόνια και/ή έλεγχος κατόπιν, όταν ανακοινώνονταν τα κονδύλια που θα έπαιρναν οι Δήμοι , αν αυτά διατίθεντο τελικά για τις ανάγκες δασοπροστασίας ή κάλυπταν άλλες “τρύπες” του Δήμου; (Όταν λέω κουβέντα, εννοώ να τεθεί στο τραπέζι, να πέσουν σπόντες, ώστε να σφιχθούν οι υπεύθυνοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ένας διορθώνει τον άλλον. Κι όταν λέω έλεγχος, εννοώ επιτόπιες αυτοψίες και σε διαπίστωση μη τήρησης δεσμεύσεων για έργα διάνοιξης δρόμων, έγγραφη παρέμβαση). Θα γίνει αυτό έστω και φέτος;
  3) Έχει δοκιμάσει κάποις συνάδελφος να ενεργοποιήσει την συνδρομή Ε.Δ. (οι οποίες υποτίθεται με το πρόγραμμα Δευκαλίων από το 2010 μπήκαν δυναμικά ως επίκουροι στο Π.Σ.), ζητώντας π.χ. ένα χωματουργικό μηχάνημα, να δει την “γλύκα”; Έχει λοιπόν κάνει κάποιος ενέργειες και προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας των Ε.Δ., ώστε να “τρέξουν” προσεχώς πιο γρήγορα οι διαδικασίες ενεργοποίησης της πολυπόθητης βοήθειας του Στρατού, μήπως και αξιοποιηθεί καμιά φορά αυτή η δύναμη που υπάρχει;
  Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και σε άλλες χώρες δεν υπάρχει οδικό δίκτυο (ΗΠΑ, Καναδάς) και η προσπέλαση των επίγειων δυνάμεων είναι δυσχερής, όμως τα καταφέρνουν περίφημα, με την προώθησή τους από αέρος.
  Αυτό που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να γίνει είναι:
  α) γρήγορος εντοπισμός εστίας (αύξηση παρατηρητηρίων-παρατηρητών)
  β) προώθηση ομάδων από αέρα
  γ) βελτίωση της απόδοσης των Υπαλλήλων
  Και για να μην γίνει κάποια παρανόηση, σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται όλες οι φωτιές με αυτόν τον τρόπο ανά το πανελλήνιο. Όπως επίσης σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται και όλες οι φωτιές, με το να εξασφαλιστεί η παρουσία τους ακριβώς δίπλα στη φωτιά (προσπέλαση). Υπάρχει πάντα η “αιχμή του δόρατος”, γνωστή σε όλους Πεζοπόρο Τμήμα, το οποίο και θα πρέπει να ενισχυθεί για να αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Και φυσικά υπάρχει και η τόσο ξεχασμένη μέθοδος αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, η έμμεση προσβολή!
  Τέλος, επειδή διαβάζω συνεχώς τον τελευταίο καιρό απόψεις για την αεροπυρόσβεση, απλά να θυμίσω ότι την περίοδο που η δασοπυρόσβεση “ανήκε” στην Δασική Υπηρεσία, ο Δασάρχης σήκωνε τα εναέρια μέσα με πολύ φειδώ.
  Κάποιοι είπαν ότι το έκανε για να καίνε μέρες οι φωτιές και να “τρέχουν” τα εκτός έδρας. Ίσως. Κάποιοι άλλοι ότι τότε ήταν λιγότερα τα εναέρια. Σήμερα όμως αποδεικνύεται περίτρανα, ότι με την υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση τους, καταφέραμε 2 πράγματα:
  1. Τα “κουράσαμε” και
  2. Αδρανοποιήσαμε τα επίγεια μέσα-πόρους, τα οποία στις πιο πολλές φωτιές περιμένουν κάτι σαν…το “μάννα εξ ουρανού”…
  Ευχαριστώ για τον χωρο-χρόνο σας
  Καλό Καλοκαίρι να έχουμε.
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.