Καθαρισμός & ξεθόλωμα Φάρων και Φαναριών… πώς το κάνουν

 

16/5/2012

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και όλοι ετοιμαζόμαστε να ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας, τόσο στο ατομικό σακίδιο μας όσο και στα πυροσβεστικά μας οχήματα.
Κάτι όμως που πάντα ξεχνάμε ή αναβάλουμε μονίμως και έχει να κάνει με την ασφάλεια μας, είναι οι φάροι & τα φανάρια των οχημάτων μας. Οι φάροι ή φανοί ή μπάρες οροφής των πυροσβεστικών οχημάτων μας και όχι μόνο, ταλαιπωρούνται από την ακτινοβολία του ήλιου (ακτίνες UV) και τις καιρικές συνθήκες (σκόνη, υγρασία, βρωμιές) αλλά τείνουν να θολώνουν από λίγο μέχρι & σε επικίνδυνο βαθμό μειώνοντας την ακτινοβολία του φωτός μέσω του φάρου ή του προβολέα μας έως και 60%.

Η μπάρα οροφής ενός πυροσβεστικού οχήματος ως μέσο οπτικής σήμανσης, είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ή περιμένει να δει από μακριά ο πολίτης για να νιώσει ότι έρχεται βοήθεια, ακόμα και κατά την μετάβαση στο συμβάν καθοδόν η μόνη ασφάλεια που έχει το όχημα πριν τον ήχο της σειρήνας είναι οι φωτεινές αναλαμπές των οπτικών μας σημάτων.
Εάν αυτές δεν είναι αρκετά φωτεινές ιδιαιτέρως το πρωί (καθώς και τα φώτα μας που ΠΡΕΠΕΙ να είναι αναμμένα) τότε ουδείς θα μας αναγνωρίσει και θα μας κάνει χώρο να περάσουμε, πόσο μάλλον κινδυνεύουμε κατά τις βραδινές ώρες στην εθνική οδό ή σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας όταν κινούμαστε ανάμεσα σε άλλα οχήματα ή σταματώντας πίσω από ένα τροχαίο ατύχημα για να παρέχουμε σκηνή ασφαλείας.

Ξεκινώντας να σας ενημερώσω, ότι το να καθαρίσετε τα πλαστικά των φανών του οχήματος σας αλλά και τους προβολείς δεν είναι παιχνιδάκι ούτε πρέπει να το πάρετε ελαφρά καθώς απαιτεί αρκετή δουλειά και επιμονή στην λεπτομέρεια, το αποτέλεσμα όμως θα σας ανταμείψει!
Για να μπορέσετε να καταφέρετε αυτό τα εγχείρημα θα πρέπει να δαπανήσετε ένα μικρό ποσό για την αγορά ενός υλικού της 3Μ το οποίο θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και για άλλους καθαρισμούς φίλων ή συναδέλφων.

Θα χρειαστείτε τα εξής:

 • Πανάκια καθαρά βαμβακερά 100% δύο κομμάτια
 • Ένα μπουκαλάκι νερό με ψεκαστικό (μπορείτε να πάρετε από ένα υγρό τζαμιών που έχει αδειάσει το μπουκαλάκι)
 • Ένα ηλεκτρικό δράπανο με δυνατότητα στροφών 1.000 – 3.000 σαλ.
 • Και το προϊόν της 3Μ

  Το 3M™ Σύστημα Επιδιόρθωσης Φαναριών Οχημάτων σχεδιάστηκε ειδικά για να επαναφέρει την καθαρότητα και τη λάμψη στα φανάρια που έχουν κιτρινίσει ή έχουν θολώσει. Επαναφέροντας την καθαρότητα και τη λάμψη στα φανάρια, βελτιώνετε την ποιότητα φωτισμού αλλά και την εμφάνιση του οχήματος.
  Τα φανάρια των αυτοκινήτων έχουν συνήθως μια σκληρή στρώση ή επικάλυψη UV στην εξωτερική επιφάνεια. Όταν τα φανάρια εμφανίζουν φθορές από τον ήλιο ή την ακτινοβολία UV και κιτρινίζουν ή θολώνουν, τότε είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τη στρώση του υλικού που έχει υποστεί τη ζημιά και να επαναφέρουμε την καθαρότητα. Η προσπάθεια επαναφοράς της καθαρότητας των φαναριών εξαρτάται πάντα από τον κατασκευαστή του οχήματος, το έτος κατασκευής, το μοντέλο και φυσικά το σχέδιο του φαναριού.

  Μεγάλα φανάρια ή φανάρια που έχουν μεγάλο πρόβλημα πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα από 1 Κιτ για την επαναφορά της καθαρότητάς τους. Το 3M™ Σύστημα Επιδιόρθωσης Φαναριών Οχημάτων περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά (Βάση, λειαντικά, σφουγγάρι, αλοιφή) που χρειάζεται ο οδηγός για να επιδιορθώσει τα θολωμένα φανάρια και να τους δώσει την απαραίτητη διαύγεια.
  To μόνο που χρειάζεται ο οδηγός είναι ένα κοινό οικιακό τρυπάνι με λειτουργία από 1000σ.α.λ έως 3000σ.α.λ..

  Μπορείτε να δείτε πρώτα το βίντεο και μετά να κατεβάσετε τις οδηγίες στα Ελληνικά βήμα προς βήμα εφόσον έχετε αποφασίσει να προμηθευτείτε το προϊόν αυτό και να προχωρήσετε μόνοι σας στον καθαρισμό.

  Σας εύχομαι καλή επιτυχία

  » Πατήστε την εικόνα για να κατεβάσετε τις οδηγίες σε μορφή PDF

  Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

  Πηγές :

  Πληροφορίες – Βιβλιογραφία : 3M
  3M HELLAS ΜΕΠΕ
  Τμήμα Προϊόντων Αυτοκινήτου
  Λ. Κηφισίας 20, Μαρούσι 15125
  Τηλ. 210.6885300
  Website: www.3m.gr

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.