Μια πυρκαγιά, που πρέπει να μας γίνει μάθημα

 

18/5/2015

Χαρίδημος Α. Παπαδάκης – Νταραμανελίτης

10-5-2015 ώρα 05:00 ξέσπασε πυρκαγιά σε κλειστή πέργκολα καταστήματος της περιοχής. Σε λιγότερο από μια ώρα οι κλειστές πέργκολες, που είχαν τοποθετηθεί επί της κοινόχρηστης παραλίας, και  φιλοξενούσαν τα τραπεζοκαθίσματα επτά επιχειρήσεων της περιοχής, έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Ώρα 09:00 τα συνεργεία του Δήμου ανέλαβαν τον καθαρισμό του χώρου και η ΔΕΗ την αντικατάσταση των καμένων στύλων και την παροχή ρεύματος.

Ώρα 14:30 ο τόπος είχε ηλεκτροδοτηθεί, καθαρισθεί, είχε πλυθεί, τα καμένα δένδρα είχαν κοπεί και είχαν ασπριστεί και του χρόνου θα τα ξαναδούμε πράσινα.

Η Δημοτική αρχή και η ΔΕΗ παρενέβησαν άμεσα και γρήγορα, η Πυροσβεστική καθυστέρησε.
Ο Πλακιάς ξανά έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.

Ώρα 20:00 τα πρώτα τραπεζάκια εμφανίστηκαν επί της παραλίας.

Άλλη μια πυρκαγιά από ανθρώπινη αμέλεια, ανοχή και ωχαδελφισμό στην ευαίσθητη εξ αιτίας των ανέμων περιοχή.

Αρνητικά αποτελέσματα: Επτά επιχειρήσεις ζημιώθηκαν τουλάχιστον 100.000 € κάθε μία (κόστος πέργκολας, τραπεζοκαθισμάτων, πλέον των ηλεκτρικών συσκευών κ.λ.π που είχαν τοποθετηθεί μέσα στις πέργκολες), εκτός από το την οικονομική ζημιά, την οποία θα πάθουν από τη μη εκμετάλλευση της πέργκολας για τη φετινή σαιζόν.
Τουλάχιστον τριάντα εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους, ως σερβιτόροι και βοηθοί εξυπηρέτησης πελατών, στον χώρο που ήταν οι πέργκολες.

Θετικά αποτελέσματα: Ευτυχώς όχι ανθρώπινα θύματα, εξ αιτίας της ώρας που ξέσπασε η πυρκαγιά.
Ευτυχώς ο αέρας ήταν βοριάς και η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα παρακείμενα καταστήματα και ιδιαίτερα στις εξωτερικές φιάλες αερίου, τουλάχιστον 1000 λίτρων, που έχουν τοποθετηθεί ακάλυπτες στις ταράτσες των παρακείμενων κτιρίων, διότι σήμερα θα κλαίγαμε ανθρώπινα θύματα και ο Πλακιάς θα είχε ανατιναχτεί.

Δίνεται η μεγάλη ευκαιρία στην Δημοτική αρχή, για ανάπλαση της περιοχής (πέργκολες που να σέβονται το περιβάλλον, πυροσβεστικοί κρούνοι, πεζόδρομος, δρόμος), χωρίς να συγκρουστεί με τους παρακείμενους καταστηματάρχες, γιατί οι πέργκολες καταστράφηκαν. Ας εφαρμοστεί ο νόμος περί υγειονομικού κανονισμού και περί πυρασφαλείας με αυστηρότητα σε κάθε επιχείρηση. Ας ξεχαστεί το μικρορουσφέτι για την ψηφοθηρία. Ο Δήμος χορηγεί και ο Δήμος ανακαλεί τις άδειες, αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα γίνονται
Ας καταλάβουν οι επιχειρηματίες ότι όταν φτύνουν προς τα ψηλά το σάλιο θα πέσει στο πρόσωπο τους. Από αδιαφορία και ατομικισμό έπαθαν ανυπολόγιστη καταστροφή σε λιγότερο από μία ώρα.

Με ελάχιστα χρήματα και με τήρηση των κανόνων πυρασφαλείας από τους ίδιους, οι περιουσίες τους θα είχαν σωθεί. Ας αντιληφθούν ότι οι πέργκολες δεν παραχωρούνται για να δημιουργήσουν μαγαζιά και μάλιστα με έφλεκτα υλικά, έξω από τα μαγαζιά τους, αλλά για να σερβίρονται οι πελάτες τους, απολαμβάνοντας τον ήλιο και την θάλασσα του Πλακιά. Ο Πλακιάς έχει προικιστεί με ατέλειωτες ομορφιές από την μάνα φύση, ας τον σεβαστούμε και ας τον εκμεταλλευτούμε σωστά, για να μας σεβαστεί και να είμαστε σίγουροι ότι θα μας το ανταποδώσει.

Πηγή : http://rethemnosnews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.