Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πριγκιπάτου του Μονακό

 

13/5/2012

Μονακό – Μόντε Κάρλο, λέξεις μαγικές, το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος του κόσμου μετά το Βατικανό αλλά το πλέον πυκνοκατοικημένο με έκταση 1,974 Km2 και πληθυσμό 35.889 κατοίκους, με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στο κόσμο. Ανεξαρτητοποιείται από τη Δημοκρατία της Γένοβας το 1297 και από τότε διοικείται από την δυναστεία των Grimaldi (περισσότερες πληροφορίες: http://el.wikipedia.org).

Το Πυροσβεστικό Σώμα του Μονακό είναι μία στρατιωτική μονάδα υπό τη διοίκηση της Αυτού Εξοχότητος του Πρίγκιπα του Μονακό που την διαθέτει στον Πρωθυπουργό για να διασφαλίσει την προστασία Ανθρώπων και Αγαθών. Κύρια αποστολή του Σώματος η πυρόσβεση, η αρωγή και η διάσωση ανθρώπων στη επικράτεια του Πριγκιπάτου. Επιπλέον και κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να κληθεί για την διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Διαδρομή μέσα στο χρόνο

 • 1865 – 1870. Τμήμα της Εθνικής Πολιτοφυλακής επιφορτίζεται του Πυροσβεστικού έργου και της προστασίας των ιδιοκτησιών.
 • 1870 – 1881. Τμήμα της Φρουράς του Πρίγκιπα ασκείτε στη χρήση αντλιών πυρόσβεσης.
 • 5 Μαΐου 1881. Με Πριγκιπικό Διάταγμα ο Πρίγκιπας Κάρολος ο 3ος δημιουργεί το Μεικτό Τάγμα Πυροσβεστών
 • 19 Ιουνίου 1909. Με Πριγκιπικό Διάταγμα ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ο 1ος δημιουργεί το Τάγμα Πυροσβεστών με στρατιωτική οργάνωση. Αποστολή η Πυρόσβεση, Βοήθεια και η Διάσωση στο έδαφος του Πριγκιπάτου. Επικουρική η διατήρηση της Δημόσιας Τάξης.
 • 1 Ιουνίου 1984 Με Πριγκιπικό Διάταγμα ο Πρίγκιπας Rainier ο 3ος δημιουργεί τη Δημόσια Δύναμη, στρατιωτικών προδιαγραφών, η οποία αποτελείται από το Σώμα των Τυφεκιοφόρων του Πρίγκιπα και το Σώμα των Πυροσβεστών.

  Το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος αποτελείται από 148 άτομα, 142 στρατιωτικούς και 6 πολίτες χωρισμένο σε 2 σταθμούς με το μηχανικό δυναμικό να αποτελείται από 15 Οχήματα.
  Οι αξιωματικοί προέρχονται από τις δύο Στρατιωτικές Γαλλικές Πυροσβεστικές Μονάδες (Ταξιαρχία Πυροσβεστών των Παρισίων και Τάγμα Ναυτών Πυροσβεστών της Μασσαλίας) ή κατ επιλογή από του Υπαξιωματικούς του Σώματος.

  Οι Υπαξιωματικοί προέρχονται είτε μετά από εσωτερικές εξετάσεις μεταξύ των ανδρών του Σώματος, είτε από πρόσληψη από γαλλικές στρατιωτικές πυροσβεστικές μονάδες.

  Οι Πυροσβέστες προέρχονται είτε από γαλλικές στρατιωτικές πυροσβεστικές μονάδες είτε από εθελοντές.
  Περιδιαβάζοντας την ιστοσελίδα, βλέπω τις 2 πρώτες συμβουλές του Σώματος προς τον πολίτη «διατήρηση του καλού εξαερισμού της οικοδομής» και «καθαρισμός τη καπνοδόχου» τυχαίο; Δεν νομίζω!

  Και λίγο πιο κάτω οδηγίες για πρόληψη των οικιακών πυρκαγιών:

 • Ηλεκτρική εγκατάσταση
 • Μην χρησιμοποιείται πολύπριζα σε ενεργοβόρες συσκευές.
 • Μην χρησιμοποιείται ταλαιπωρημένα ηλεκτρικά καλώδια
 • Μην χρησιμοποιείται λάμπες αλογόνου χωρίς προστατευτικό δίκτυ
 • Μην χρησιμοποιείται χάρτινα αμπαζούρ
 • Μην χρησιμοποιείται τις διάφορες συσκευές του σπιτιού για χρήση άλλη από αυτή που προορίζονται.
 • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά όπως χαρτόνια, οινόπνευμα, βενζίνη, διάφορα αέρια, κλπ κοντά σε πηγές θερμότητας.

  Εικόνα 1 κατά τη διάρκεια μια πυρκαγιάς σε σπίτι
  πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από άγνοια
  βασικών κανόνων ασφαλείας

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
  Πηγή: www.pompiers.gouv.mc

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.