Άγιος Φλωριανός, ο Προστάτης των Πυροσβεστών

Βαθμολογία

Γεννήθηκε το 250 μΧ και πέθανε το 304 μΧ. Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Μαίου τόσο από την Ορθόδοξη Ανατολική όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Γύρω στο 268 μΧ ο Φλωριανός στρατολογείται από το Ρωμαϊκό στρατό και η στρατολόγησή του συμπίπτει με της μεγάλες αλλαγές του Αυτοκράτορα Gallienus (218 μΧ – 268μΧ) που επιθυμεί να μετατρέψει το στρατό σε μία αποτελεσματική και γρήγορης αντίδρασης δύναμη έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ταραγμένων συνόρων της αυτοκρατορίας.

Η στρατιωτική καριέρα του εξελίσσεται γρήγορα και όταν γίνεται λοχαγός του αναθέτουν τη διοίκηση μιας εκλεκτής πυροσβεστικής μονάδας. Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την όποια «πυροσβεστική οργάνωση» της Αρχαίας Ρώμης.
Οι ανώτεροί του λένε για αυτόν μόνο τα καλλίτερα, ένας άνθρωπος που λύνει προβλήματα, ένας άνθρωπος καλός με τους άνδρες του και σκληρά εργαζόμενος. Γρήγορα προάγεται στο βαθμό του Στρατηγού και του ανατίθεται η διοίκηση της περιοχής Noricum, περιοχή της σημερινής Αυστρίας – Σλοβενίας, από όπου ήταν η καταγωγή του. Στα καθήκοντά του είναι επίσης η συλλογή των φόρων και η τήρηση των νόμων.
Πλέον αυτών των νέων καθηκόντων εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος της οργάνωσης μονάδων με πυροσβεστικά καθήκοντα.

Από την εποχή που ο Αυτοκράτορας Decius (201 μΧ – 251 μΧ) θέλει αυστηρά την επαναφορά στη ειδωλολατρία αρχίζουν και οι διώξεις των Χριστιανών και επιβάλλονται σκληροί τρόποι θανάτωσης (πυρά, σταύρωση, κλπ).

Ο Φλωριανός βαπτίζεται Χριστιανός περί το 284 μΧ και δεν εφαρμόζει την αντί- Χριστιανική νομοθεσία, παρά τις προτροπές του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού (244 μΧ – 311 μΧ) και του Διοικητού Ακυλίνου. Ο φόβος ήταν ενδεχόμενη χριστιανική εξέγερση κατά της Ρώμης και για το λόγο αυτό χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται και καίγονται τα σπίτια τους.
Ο Φλωριανός γράφει τότε τους περίφημους λόγους του και παραδίδεται στους ανωτέρους του. Παρά τα βασανιστήρια δεν αλλαξοπιστεί και όταν βλέπει τους στρατιώτες να ετοιμάζουν τα ξύλα για τον κάψουν τους καλεί να βάλουν πιο πολλά και πιο ψηλά για να πάει γρηγορότερα η ψυχή του στον επουράνιο Πατέρα. Φοβούμενοι όμως ότι με τη πυρά θα γίνει μάρτυρας αποφασίζουν τελικά να του δέσουν μια πέτρα γύρω από το λαιμό και να τον πετάξουν να πνιγεί στο ποταμό Enns παραπόταμο του Δούναβη. Το άψυχο σώμα του βρίσκει φυλασσόμενο από έναν αετό μια γυναίκα με το όνομα Valeria και το παραδίδει για χριστιανική ταφή στο Lenz.

Ανακηρύσσεται προστάτης αυτών που καταπολεμούν τη φωτιά με νερό.
Πολλές αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για θαύματα που έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εκατό χρόνια μετά το θάνατό του ο Χριστιανισμός γίνεται η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Φλωριανός ανακηρύσσεται Άγιος.
Ο Άγιας Φλωριανός είναι μεταξύ των Πολιούχων Αγίων της Αυστρίας και της Πολωνίας και ο Άγιος Προστάτης των Αυστριακών Πυροσβεστών.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire & Rescue News, Χ. Ζαφειρίου
Πηγή: http://en.wikipedia.org

(Visited 48 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.