Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Ρόδου και Κω

 

27/5/2015

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕΣταύρος Τάσσος, Μανώλης Συντυχάκης και Διαμάντω Μανωλάκου για τα προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ρόδου και της Κω. Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ρόδου και της Κω.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει συμβεί τεράστια καταστροφή στη Ρόδο, αφού κάηκαν 155.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολιτικές που οδήγησαν στην πλήρη υποβάθμιση των αρμόδιων υπηρεσιών Δασικής και Πυροσβεστικής από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις καθώς και στη μη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπυρικής προστασίας.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία και η τεράστια έλλειψη προσωπικού στο Δασαρχείο Ρόδου έχει ως αποτέλεσμα τη μη ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δασοπροστασία της περιοχής.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία εξακολουθούν να παραμένουν επί χρόνια άλυτα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την υποστελέχωση και την ύπαρξη τριών κατηγοριών υπαλλήλων στο προσωπικό, σε μόνιμους, πενταετείς και εποχικούς, ενώ οξύνεται το πρόβλημα συντήρησης οχημάτων και κτιρίων. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Αεροδρομίων Ρόδου και Κω υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζόμενων σε αυτά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

– Επί χρόνια τώρα το σύστημα αναπλήρωσης νερού στα πυροσβεστικά οχήματα στο Αεροδρόμιο της Ρόδου δεν λειτουργεί.

– Στα λυόμενα που έχει εγκατασταθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου Ρόδου με την παραμικρή βροχή δημιουργούνται προβλήματα από την εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πυροσβέστες από ηλεκτροπληξία.

– Παραμένουν σε κίνηση πυροσβεστικά οχήματα του 1970-1980, τα οποία λόγω εκτεταμένων φθορών καθίστανται επικίνδυνα και η επισκευή τους έχει μεγάλο κόστος.

– Οι παραβιάσεις του κανονισμού μεταθέσεων σε βάρος πυροσβεστών που υπηρε­τούν στην περιοχή μας έχουν γίνει κανόνας, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες αυτοί να πα­ρα­μένουν μακριά από τα σπίτια τους για 6 και πλέον χρόνια και οι θέσεις τους στις πόλεις που έχουν δηλώσει ως “τόπο συμφερόντων” τους να καταλαμβάνονται από νεό­­τε­ρους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνε­ται η οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση.

– Η ύπαρξη τριών κατηγοριών υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να σταματήσει και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις, με σταθερές σχέσεις υπηρεσίας για όλο το προσωπικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

1. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις, με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

2. Να ενισχυθεί άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου Ρόδου και Κω με το ανάλογο προσωπικό. Να επισκευαστεί το σύστημα άμεσης αναπλήρωσης νερού (κρουνός) των οχημάτων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου Ρόδου. Να συνεχιστούν άμεσα τα έργα για τα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αεροδρομίου Ρόδου και μέχρι την παράδοση των κτιρίων να μεταστεγαστεί η Πυροσβεστική σε χώρο κατάλληλο και όχι στα λυόμενα τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένη διάβρωση. Να αντικατασταθούν άμεσα τα οχήματα που λειτουργούν από τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

3. Να αποκατασταθούν οι αδικίες των μεταθέσεων που έγιναν με καταστρατηγήσεις του Κανονισμού και να μετατεθούν σε κενές οργανικές θέσεις οι Πυροσβέστες που αδικήθηκαν και παραμένουν για 6-7 και 8 χρόνια στη Δωδεκάνησο σε υπηρεσίες που βρίσκονται στην πόλη συμφερόντων τους».

Πηγή : www.902.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.