Βιώνοντας 7 αυτοκτονίες σε 18 μήνες στην Πυροσβεστική

 

24/6/2012

Αφ’ ότου βίωσαν επτά αυτοκτονίες σε 18 μήνες, το Πρόγραμμα Βοήθειας Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Ένωσης του Σικάγο, άρχισε να ψάχνει για απαντήσεις. Μετά από επτά αυτοκτονίες μέσα σε μια περίοδο 18-μηνών πριν από λίγα χρόνια από εν ενεργεία ή συνταξιοδοτημένα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σικάγο, το Τοπικό Πρόγραμμα Βοήθειας Υπαλλήλων άρχισε να ερευνά το αυξανόμενο πρόβλημα.
Μετά τους θανάτους που καλύπτουν την αρχή του 2007 έως τα μέσα του 2008, το ΠΒΥ(πρόγραμμα βοήθειας υπαλλήλων) έθεσε το ερώτημα: Γιατί;

Η αναζήτησή τους για την αόριστη απάντηση άρχισε με επισκέψεις σε κάθε πυροσβεστικό σταθμό, δημιουργώντας αφίσες γεμάτες με πληροφορίες και πηγές, γράφοντας και διαδίδοντας άρθρα σχετικά με διάφορα θέματα για πυροσβέστες και ξεκίνησε συνεργασία με στελέχη των τμημάτων, για να εφαρμόσουν μια ετήσια «Ημέρα Επικεντρωμένη στην Οικογένεια» με σκοπό να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των μελών για τα ψυχικά θέματα υγείας.
Ενώ είχαν προάγει αυτή τη πρωτοβουλία, ξεκίνησαν επίσης ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διήρκεσε δύο χρόνια και κάλυπτε τους θανάτους των μελών μεταξύ 1990 και 2010 και συνέκρινε τα ποσοστά αυτοκτονιών των πυροσβεστών του Σικάγο με εκείνα του γενικού πληθυσμού.

Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αναμενόταν να σταλεί αυτή την εβδομάδα, όπου τυγχάνει να είναι εβδομάδα Διεθνούς Πυροσβεστικής /EMS Ασφάλειας & Εβδομάδα Υγείας, για τα μέλη της Ένωσης.
Οι Πυροσβεστικές που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα αντίγραφο της έκθεσης μπορούν να επικοινωνήσουν με το EAP στο eap@iaff-local2.org.

Ερεύνησαν 1.787 θανάτους των ενεργών και συνταξιούχων μελών και προσδιορίσθηκαν συνολικά 41 αυτοκτονίες. Όλες οι αυτοκτονίες είχαν διαπραχθεί από άνδρες και η μέση ηλικία ήταν 55.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ το εθνικό ποσοστό των αυτοκτονιών κατά την ίδια χρονική περίοδο κυμαινόταν μεταξύ 10 και 12 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, όταν τα στατιστικά του Σικάγο EAP μετατράπηκαν για να ταιριάζουν με τους εθνικούς αριθμούς, ο αριθμός ήταν περίπου 25 αυτοκτονίες ανά 10.000 άτομα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας 20ετίας ,δεν υπήρξαν θάνατοι πυροσβεστών, ενώ ο εθνικός μέσος όρος εξακολουθεί να παραμένει περίπου το ίδιο. Μολαταύτα, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί και ο Τοπικός Διευθυντής του EAP 2 Dan DeGryse τόνισε ότι μία αυτοκτονία είναι υπερβολική.

«Είμαστε σε μια δουλειά όπου θα πρέπει να βοηθάτε άλλους ανθρώπους και μερικές φορές να ξεχάσετε τον εαυτό σας», είπε, προσθέτοντας ότι αν και υπήρξε συζήτηση τα τελευταία περίπου δύο χρόνια σχετικά με τις αυτοκτονίες πυροσβεστών, δεν έχει γίνει πολύ έρευνα.

Ο DeGryse παραδέχθηκε ότι εξετάζοντας εμπεριστατωμένα περισσότερους από χίλιους θανάτους για το προσωπικό του, χρειάστηκε τους αναβιώσει τον καθένα ξεχωριστά.
«Αν κάποιος δεν κάνει την αρχική μελέτη, πώς μπορεί να υπάρξει μια βάση για να ακολουθήσουν και τα άλλα πυροσβεστικά τμήματα;», ρώτησε.

Καθώς θα πρέπει να περιμένει έως ότου η έκθεση πάει στα χέρια των πυροσβεστών, πριν παρατηρηθεί οποιαδήποτε επίπτωση, είπε ότι άλλες πρωτοβουλίες – ειδικά οι Ημέρες Επικεντρωμένες στην Οικογένεια – ήταν πολύ επιτυχημένες.
Η τέταρτη ετήσια Ημέρα Οικογένειας θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους – η οποία είναι μεταγενέστερη από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη εκδήλωση, η οποία συνδύασε πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και άλλα θέματα σε ένα περιβάλλον διασκέδασης, προσέλκυσε περίπου 600 άτομα το 2009. Η δεύτερη εκδήλωση προσέλκυσε περίπου 800 και η περσινή εκδήλωση έφτασε κοντά στα 900.
«Θα ήθελα να πιστεύω ότι κάνουμε ένα καλά οργανωμένο γεγονός έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην φοβούνται να παρακολουθήσουν», είπε. «Καλύπτει όλα τα γούστα.»
Εκτός από τα θέματα ψυχικής υγείας η εκδήλωση καλύπτει επίσης τη χρηματοδότηση, τη διατροφή και μια ποικιλία άλλων θεμάτων.
Από τη στιγμή που άρχισαν να φιλοξενούν αυτές τις εκδηλώσεις, είπε ότι φαίνεται να έχουν αντίκτυπο.
«Είχαμε μόνο μία εκδήλωση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν γνωρίζουμε αν σε πέντε χρόνια από τώρα, θα έχει αντίκτυπο.»

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το γραφείο ανά έτος έχει λάβει μόνο κατά προσέγγιση 150 επισκέψεις ψυχικής υγείας, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος για το προηγούμενο έτος ήταν περίπου 300.

Είπε επίσης ότι ο αριθμός των επισκέψεων έχει μειωθεί εν μέρει επειδή οι πυροσβέστες γνωρίζουν πού να βρουν βοήθεια.
«Η έκθεση του προγράμματος ελπίζουμε ότι βοήθησε νωρίτερα τους ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια, ώστε τα προβλήματα να μην επιδεινωθούν», είπε. «Η όλη ιδέα του προγράμματος είναι το μάρκετινγκ, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού να ζητήσουν βοήθεια.»

Μετάφραση & Ελεύθερη απόδοση κειμένου στα Ελληνικά
Στέλλα Ζαργάνη για το Fire.gr
Πηγή: Chicago Firefighter Suicide Report Seeks Answers

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.