Είκοσι Γυναίκες στη Νέα Υόρκη εκπαιδεύονται για να γίνουν πυροσβέστες

 

21/6/2012

Το να είσαι πυροσβέστης είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και όχι για όλους. Η κοινωνία γενικά το βλέπει ως μια δουλειά για τους άνδρες, αλλά είκοσι γυναίκες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αλλάζουν τα στερεότυπα με το να εκπαιδεύονται ως πυροσβέστες. Και όχι, δεν είναι οι πρώτες, απλά θέλουμε να τις χειροκροτήσουμε.
Οι κυρίες έλαβαν μέρος στην επαρχία Westchester, στο Τμήμα Γυναικείων Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης για τα Σαββατοκύριακα. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε αυτό το συγκεκριμένο 12ωρο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Scarsdale Patch. “Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι γυναίκες που φοράμε εξοπλισμό βάρους 80 λιβρών, έπρεπε να τρέξουμε σε ένα φλεγόμενο κτίριο (η φωτιά που σκόπιμα τέθηκε με χρήση προπανίου) και όχι μόνο να σβήσουμε τη φωτιά, αλλά επίσης να εντοπίσουμε και να απεγκλωβίσουμε εικονικά «θύματα». Πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν, μετά βίας ζύγιζαν περισσότερο από τον εξοπλισμό που φορούσαν.”

“Ο βασικός λόγος που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκπαίδευση ήταν να ενισχύσουμε τις ικανότητες των δικών μας πυροσβεστών γυναικών και να τους δώσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, όταν παλεύουν με τις πυρκαγιές στον πραγματικό κόσμο», είπε ο Luci Labriola-Cuffe, επικεφαλής πυρκαγιών του Armonk FD και συντονιστής εκπαίδευσης για το Τμήμα Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, στην επαρχία Westchester.
“Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο ικανές όσο οι άνδρες για την κατάσβεση πυρκαγιών, και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.”Η Mara Halley δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η απόλυτη αποφασιστικότητα της» τη βοηθά να συμβαδίσει με τους άνδρες στο τμήμα της. Ωστόσο, η φυσική της δύναμη, που έχει αποκτηθεί από το kick boxing, το τρέξιμο, την ιππασία και το Krav Maga (μια μορφή αυτοάμυνας του Ισραήλ) δεν βλάπτει. «Ανεξάρτητα από το φύλο, πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις αυτή τη δουλειά και να δείξεις ότι είσαι έτοιμος. Έτσι κερδίζεις το σεβασμό,” είπε.

Η Marissa Castellano τους είπε ο δρόμος για να γίνει κάποιος πυροσβέστης δεν είναι χωρίς προκλήσεις. “Υπήρχαν τρεις γυναίκες που εντάχθηκαν εκείνη τη χρονιά στο πυροσβεστικό σώμα και οι άντρες απλά αποστασιοποιήθηκαν. Δεν είναι ότι ήταν μη-υποστηρικτικοί, αλλά ήταν σαν τα μάτια τους να ήταν πάντα πάνω μας”. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες πυροσβέστες δεν είναι να κερδίσουν το σεβασμό των ανδρών στα τμήματά τους, αλλά να τον διατηρήσουν», είπε. “Μου αρέσει η βιασύνη της καταπολέμησης των πυρκαγιών. Γι’ αυτό το κάνω. ’λλωστε, εγώ μεγάλωσα δουλεύοντας πάνω σε ένα αλιευτικό σκάφος και τώρα πάω σε ένα ημι-στρατιωτικό χώρο που αποτελείται από 90 % άνδρες. Είμαι απλά συνηθισμένη στον στρατιωτικοποιημένο τρόπο ζωής.”

Μερικές γυναίκες παραδέχονται ότι αν και ασκούνται και προπονούνται σκληρά, μπορεί να μην έχουν τις ίδιες φυσικές ικανότητες με τους άνδρες. “Γι ‘αυτό νομίζω ότι αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας», είπε η Shelly Florence-Glover. «Με την κατάλληλη ομαδική δουλειά, έξι γυναίκες μπορούν να σηκώσουν την οροφή ενός φλεγόμενου αυτοκινήτου και να σώσουν μια ζωή τόσο εύκολα όσο και τέσσερις άνδρες. Πρέπει απλώς να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που θέλει να κάθεται πίσω και απλά να παρακολουθεί επειδή δεν είμαι αρκετά ισχυρή για να κάνω κάτι. Θέλω να ορμήσω στη δράση.”

Υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο οι κυρίες θα ήθελαν να προσαρμοστεί στη δουλειά τους. Γράφουν, “Η [Caline] Friedli είπε ότι θα ήθελε να δει μερικές από τις στολές καλύτερα προσαρμοσμένες στους διαφορετικούς γυναικείους σωματότυπους. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες πρέπει να φορούν στολές που είναι πάρα πολύ φαρδιές στους ώμους για να χωρούν τα στήθη τους.
Βγάζει νόημα για μένα. Μάθετε περισσότερα για τη συγκεκριμένη ομάδα των πυροσβεστών στην ιστοσελίδα www.themarysue.com/women-firefighters.

Μετάφραση – Ελεύθερη Απόδοση : για το Fire.gr, Στέλλα Ζαργάνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.