To Νέο Ελληνικό Πυροσβεστικό Λεύκωμα Οχημάτων «απο τα Magirus στα Iveco»

Βαθμολογία

18/6/2012

Εδώ και έντεκα χρόνια που έβγαλα το πρώτο μου βιβλίο με πολύ κόπο, αγωνία και πραγματικά με καμία στήριξη από οπουδήποτε, αναρωτιόμουν πως θα αισθανόμουν στην προοπτική έκδοσης του δεύτερου προσωπικού μου λευκώματος. Η πρώτη όμως απογοήτευση και πικρία έρχεται να ανταμειφτεί με την ανέλπιστη υποστήριξη ενός ιδιώτη συλλέκτη τον Κο Πάλλη Αναστάσιο και του Ιδρύματός του, που πίστεψε σε μένα και με βοήθησε στην ολοκλήρωση του έργου μου, δίνοντας μου χαρά και κουράγιο να συνεχίσω ακατάπαυστα την ερευνά μου.
Η συγκίνηση που μου χάρισε αυτή η δουλειά είναι μεγάλη, πρώτα γιατί μπήκα στη κάψουλα του χρόνου και ταξίδεψα στα πρώτα χρόνια της ζωής του Πυροσβεστικού Σώματος αναζητώντας στοιχεία για μια μάρκα πυροσβεστικού οχήματος που αγάπησα, επάνδρωσα και πήρα μέρος σε πολλές κατασβέσεις πυρκαγιών και διασώσεις, και δεύτερο, διότι ανέσυρα τις μνήμες της παιδικής μου ηλικίας.

Ως δια μαγείας λοιπόν βρέθηκα στο έτος 1974 όπου για λόγους μετάθεσης του πατέρα μου μετακομίσαμε στην Χίο και μέναμε τότε στον παραλιακό δρόμο που οδηγούσε στο αεροδρόμιο.
Κάθε μέρα, τουλάχιστον δύο φορές περνούσε ένα πυροσβεστικό όχημα που πήγαινε για πυρασφάλεια στο αεροδρόμιο και ο μικρός τότε πιτσιρίκος ο «Δημητράκης» όπως τον έλεγαν οι πυροσβέστες πιανόταν από τα κάγκελα του κήπου και κόλλαγε σχεδόν τη μούρη του σ΄ αυτά με την προσμονή να δει να περνά το τεράστιο κόκκινο όχημα με τους φάρους αναμμένους και να ακούσει αυτόν τον γλυκό θόρυβο της μηχανής των Magirus .

Ηταν σαν την αστραπή, πρώτα άκουγε τον γλυκό θόρυβο της μηχανής και όσο πλησίαζε τόσο απλωνόταν ένα χαμόγελο στα χείλη του χωρίς να το καταλαβαίνει και.. μετά έβλεπε το όχημα να περνά μπρος από τα ενθουσιασμένα του μάτια, ενώ οι πυροσβέστες που ήξεραν πως έχουν έναν φανατικό θεατή πάντα τον χαιρετούσαν… τον «Δημητράκη»…

Πέρασαν 13 χρόνια από τότε και ήρθε η εισαγωγή μου στο Πυροσβεστικό Σώμα και η πρώτη μου μετάθεση στην Π.Υ Αργοστολίου όπου δούλεψα με δύο Magirus ( ένα δυομισάτονο κι ένα πεντάτονο). Το 1988 μετατέθηκα στο 4ο Πυροσβεστικό σταθμό των Αμπελοκήπων όπου έμεινα 12 χρόνια και αποτέλεσε το μεγαλύτερο σχολείο για μένα. Στη συνέχεια μετατέθηκα στη Πυροσβεστική υπηρεσία του Αεροδρομίου των Σπάτων για πέντε χρόνια. Το 2005 μετατέθηκα στο Πυροσβεστικό Μουσείο όπου έκλεισα την καριέρα μου και αποστρατεύτηκα το 2010.

Το λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό των οχημάτων Magirus από τα πρώτα που ήρθαν στην Ελλάδα το 1939, μέχρι την μετάλλαξή τους σε Iveco. Στόχος μου ήταν να κάνω μια λεπτομερή καταγραφή ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του Π.Σ. και από σχετική βιβλιογραφία. Μεγάλη βοήθεια αποτέλεσαν τα στοιχεία και οι φωτογραφίες που βρήκα από την Magirus Deutz της Γερμανίας και με βοήθησαν να τεκμηριώσω τα στοιχεία που ερευνούσα που σε κάποια σημεία δεν συμφωνούν με τις υπόλοιπες πηγές μου. Αυτές όμως τις πληροφορίες τις καταθέτω με διάθεση να συμπληρώσω κι όχι να ανατρέψω το πάζλ καθώς επίσης και με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους που μελέτησαν, ερεύνησαν και κατέγραψαν την ιστορία του σώματος.

Ελπίζω το λεύκωμα αυτό να δώσει λίγο από τον ενθουσιασμό του « Δημητράκη» στους νέους συναδέλφους, και λίγη διάθεση για ταξίδι στους παλιούς συναδέλφους.

Φραγκιάς Δημήτρης
Πυρονόμος ε.α.Συγγραφέας : Φραγκιάς Δημήτρης Πυρονόμος Ε.Α
Διαστάσεις : 24 Χ 17
Σελίδες : 96
Φωτογραφίες ; 90
Τιμή λευκώματος : 15,00 Ευρώ
Για Παραγγελίες στο 693.857.1106 ή στο email dfragias@yahoo.gr

(Visited 21 times, 2 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.