Αν μία γιαγιά μπορεί να το κάνει, ο οποιοσδήποτε μπορεί!

 

14/6/2012

Η Bec Hopkins, 40 ετών, από το Pernath, Vale του Glamorgan, είναι πυροσβέστης εδώ και 10 χρόνια. Είναι μητέρα 3 παιδιών και ταυτόχρονα γιαγιά, επιτηρώντας τη λειτουργία ομάδων νέων πυροσβεστών και πρωτοστατεί σε μία εκστρατεία, προτρέποντας τις γυναίκες να ενταχθούν στην πυροσβεστική υπηρεσία στην Ουαλία.

«Αγαπάω τη δουλειά μου. Είναι πραγματικά συναρπαστική. Αποτελεί πρόκληση για μένα και έχω συναντήσει κάποιους πραγματικά φανταστικούς ανθρώπους. Είναι δουλεία που σου προσφέρει συγκίνηση και ανταμοιβή. Ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου τον Φεβρουάριο του 1997. Πριν από αυτό, ήμουν μητέρα 3 παιδιών και δούλευα σε ένα μεσιτικό γραφείο.

Αυτό που με προσέλκυσε αρχικά ήταν η ασφάλεια που ένιωθα σ’ αυτή τη δουλειά και το ότι βοηθούσες ανθρώπους.

Αρχικά πίστεψα πως δεν υπάρχει λόγος να κάνω αίτηση, επειδή ήταν κυρίως ανδρική δουλειά. Εκείνη τη περίοδο, όμως, έκανα Tae Kwan Do με κάποιον εκπαιδευόμενο πυροσβέστη και όταν του το ανέφερα, ήταν πολύ ενθαρρυντικός.

Όταν μπήκα στη πυροσβεστική υπηρεσία, ήμουν ενθουσιασμένη και λίγο αγχωμένη. Παρακολούθησα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επεισόδια σε κατοικημένες περιοχές, το οποίο διήρκησε 14 εβδομάδες. Εκείνη τη περίοδο, υπήρχαν ήδη 2 γυναίκες στη δουλειά, αλλά ήμουν η μόνη στη συγκεκριμένη εκπαίδευση. Η ενθάρρυνση από τους νεοσύλλεκτους συμμαθητές μου με βοήθησε πάρα πολύ.

Δουλέψαμε όλοι μαζί σαν ομάδα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς. Μου συμπεριφέρονταν σαν ίση με εκείνους και οι απαιτήσεις ήταν όμοιες με αυτές των ανδρών.
Δεν το κάνουν αυτό τώρα στην εκπαίδευση, αλλά εμείς όλοι έπρεπε να κουβαλήσουμε στους ώμους μας έναν συνάδελφο, ενώ φορούσαμε αναπνευστική συσκευή.

Δεν έχει να κάνει με τη σωματική δύναμη. Το να είσαι πυροσβέστης, αφορά την ομαδική δουλειά. Θεωρώ ότι είμαι σε μια σχετικά καλή φόρμα και αρκετά δυνατή για να επιτύχω αυτά που πρέπει.
Φέρνοντας γυναίκες στη δουλεία σημαίνει ότι υπάρχει ποικιλία δεξιοτήτων και ταυτόχρονα επαυξάνονται οι ήδη υπάρχουσες. Όσο αποδεικνύεις ότι είσαι ικανός και έχεις λογική αίσθηση του χιούμορ, θα ταιριάξεις στη δουλειά αυτή. Και είναι το ίδιο και για τους άντρες και για τις γυναίκες.

Αρχικά, οι συνάδελφοι και οι απλοί πολίτες εκπλήσσονταν βλέποντας μια γυναίκα πυροσβέστη. Ήταν ιδιαίτερα αστείο όταν οδηγούσα στο δρόμο: Τα κορίτσια κοιτούσαν προς το όχημα, κουνώντας τα χέρια, ακόμη και φλερτάροντας και όταν τις κοιτούσα από το παράθυρο και συνειδητοποιούσαν ότι είμαι γυναίκα, έμοιαζαν τρομοκρατημένες.Με τα χρόνια οι συνάδελφοι το έχουν συνηθίσει. Έχει γίνει πιο αποδεκτό. Θα συμβούλευα τις άλλες γυναίκες να μην αποθαρρυνθούν με τη σκέψη ότι δεν είναι ικανές, διότι αυτά που απαιτούνται από αυτές, είναι εφικτά και ταιριάζουν στο γυναικείο ρόλο.

Η δουλειά αυτή είναι προσεγγίσιμη για πολλές γυναίκες εκεί έξω. Η ποικιλία της δουλείας αποτελεί ισχυρό θέλγητρο.

Η συντροφικότητα είναι σημαντική. Όλοι βοηθούμε ο ένας τον άλλον σε διάφορες καταστάσεις και γεγονότα. Είσαι μέλος μιας ομάδας και το φύλο δεν παίζει ρόλο.

Είμαι χαρούμενη που μπήκα σε αυτή τη δουλειά, τη στιγμή που το έκανα. Η αλλαγή του προτύπου, σε σχέση με τα παιδιά μου, ήταν εξαιρετική. Μου έδωσε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου, συγκριτικά με το ωράριο 9-5 από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Η μεγαλύτερή μου κόρη έχει 2 παιδιά. Αν μια γιαγιά 2 εγγονών μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, ο οποιοσδήποτε μπορεί. Αν έχεις μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση, καλή αίσθηση του χιούμορ και είσαι αποφασιστική, είμαι πεπεισμένη ότι η οποιαδήποτε γυναίκα θα απολάμβανε αυτή τη δουλειά.»

Μετάφραση – Ελεύθερη Απόδοση για το Fire.gr, Στέλλα Ζαργάνη
Πηγή: News BBC

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.