Η ιστορία ενός εργαλείου Halligan bar

 

13/6/2012

Η Halligan bar (ονομάζεται επίσης Halligan tool ή Hallagan toll και συχνά αναφέρεται ως Hooligan Tool σε Βρετανικές και Αυστραλιανές υπηρεσίες) είναι ένα ειδικό εργαλείο «βίαιης εισόδου» που χρησιμοποιείται από τις πυροσβεστικές και τις αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως. Σχεδιάστηκε αλλά και πήρε το όνομά του από τον Hugh Halligan, τον πρώτο αναπληρωτή αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης. Το 1948.
Η Νέα Υόρκη όμως δεν το προμηθεύτηκε διότι θεώρησαν «οικονομικό σκάνδαλο» να προωθήσουν ένα εργαλείο που προερχόταν από αξιωματικό τους (όπως ακριβώς και στην Ελλάδα).

Πρώτος μεγάλος πελάτης ήταν η πυροσβεστική υπηρεσία της Βοστόνης που έκανε προμήθεια για όλους του πυροσβεστικούς σταθμούς της πόλης. Το εργαλείο όμως ήταν ήδη δημοφιλές στους Νεοϋορκέζους πυροσβέστες που το αγόραζαν με δικά τους χρήματα μέχρι που τελικά η υπηρεσία υπέκυψε.

Το «Halligan tool» είναι βασισμένο στο προϋπάρχον «Kelly tool» εργαλείο σχεδιασμένο από τον Captain John F. Kelly της H&L Company 163 (FDNY).
Ένα ατσάλινο εργαλείο μήκους συνήθως 28 ιντσών (71,12 εκατοστά) με τα άκρα διαμορφωμένα όπως στη φωτογραφία.

Προκάτοχος δε του «Kelly tool» είναι το «Claw tool». Γύρω δε από αυτό το εργαλείο υπάρχει και θρύλος ο οποίος λέει: …κάποια στιγμή οι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης κληθήκαν να σβήσουν μια φωτιά σε τράπεζα η οποία είχε μπει μάλλον είχε μπει για να καλύψει τα ίχνη ληστείας … ερευνώντας τα αποκαΐδια βρήκαν αυτό το εργαλείο που τους φάνηκε περίεργο και το μελέτησαν περαιτέρω για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι ήταν διαρρηκτικό εργαλείο. Ο επικεφαλής πήρε την άδεια και το χρησιμοποιούσε σαν εξοπλισμό της μονάδας με τις κλίμακες. Είχε μήκος 36 ίντσες (0.91 μέτρα) και βάρος 12 pounds (5,5 κιλά).

Πάμε πίσω στο «Halligan tool» για να συναντήσουμε ακόμα έναν προκάτοχό του αλλά και συνεργάτη του το «Denver tool» με την πολύ χαρακτηριστική λαβή εύκολης μεταφοράς. Τελειώνοντας θα προσθέσω ότι το «Halligan tool» έχει διάφορες διαστάσεις από 18 έως 54 ίντσες 45,7 to 137 εκατοστά) και για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται διάφορα μέταλλα ή κράματα όπως Τιτάνιο, Ατσάλι, κλπ. τα μήκους 18 ιντσών είναι εξοπλισμός για τους αξιωματικούς.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Πηγή: «FORCIBLE ENTRY REFERENCE GUIDE TECHNIQUES AND PROCEDURES»
(Βίαιη είσοδος, Οδηγός τεχνικών και διαδικασιών από το FDNY)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.